Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Γερμανικό δικαστήριο: Η ρωσική κυβέρνηση διέταξε το φόνο Τσετσένου στο Βερολίνο

Αp photo
Γερμανικό δικαστήριο: Η ρωσική κυβέρνηση διέταξε το φόνο Τσετσένου στο Βερολίνο
efsyn.gr
Περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε τον 56χρονο Βαντίμ Κρασίκοφ σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Ζελιμιχάν Χανγκοσβίλι στο Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι αυτή σχεδιάστηκε κατόπιν εντολής των ρωσικών αρχών.

Το δικαστήριο κρίνει πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας παρείχαν στον κατηγορούμενο ψεύτικη ταυτότητα, πλαστό διαβατήριο και τους πόρους για να πραγματοποιήσει το χτύπημα . «Το αργότερο τον Ιούνιο του 2019, κρατικά όργανα της κεντρικής κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβαν την απόφαση να εκκαθαρίσουν τον Χανγκοσβίλι στο Βερολίνο», είπε ο δικαστής. «Τέσσερα παιδιά έχασαν τον πατέρα τους, δύο αδέλφια τον αδερφό τους» πρόσθεσε.

Και χαρακτήρισε παραπλανητικά τα δημοσίευμα που ανέφεραν ότι δικάζονται η Ρωσία ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μόνο ο κατάδικος είναι στο εδώλιο. Αλλά το καθήκον μας περιλαμβάνει να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες του εγκλήματος» σημείωσε.

Το θύμα, Γεωργιανός υπήκοος με καταγωγή από την Τσετσενία, που είχε πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι, μέρα-μεσημέρι, σε κεντρικό πάρκο της γερμανικής πρωτεύουσας τον Αύγουστο του 2019.

Η ετυμηγορία για τον φόνο του αντιφρονούντος είναι πιθανό να ενισχύσει την ένταση στις ρωσογερμανικές διπλωματικές σχέσεις, την πρώτη για τη νέα γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς με υπουργό Εξωτερικών την Αναλένα Μπέρμποκ.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει οργή τότε στη Γερμανία, η οποία είχε απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, καταγγέλλοντας την άρνηση της Μόσχας να συνεργαστεί με τις αρχές, ενώ είχε καλέσει τον πρέσβη της Ρωσίας στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Ο 56χρονος Ρώσος είχε συλληφθεί κοντά στον τόπο του εγκλήματος, αφού εθεάθη να ρίχνει ένα ποδήλατο και ένα όπλο σε ποταμό. Μαζί του είχε έγγραφα σύμφωνα με το οποίο ήταν 49 ετών, ονομαζόταν Βαντίμ Σόκολοφ και είχε γεννηθεί στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Ωστόσο, έρευνα της ομάδας Bellingcat ταυτοποίησε τον ύποπτο ως τον 56χρονο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Γερμανία με ψεύτικη ταυτότητα. Μάρτυρας -κουνιάδος του Ρώσου υπόπτου- τον αναγνώρισε επίσης τον περασμένο Οκτώβριο. Αρχικά είχε αρνηθεί να τον αναγνωρίσει αλλά αργότερα ζήτησε να καταθέσει ξανά λέγοντας ότι φοβόταν πως θα στοχοποιούνταν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέσεις με το ρωσικό κράτος και την Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Όμως, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο Κρασίκοφ έφερε «ιδιαίτερα σοβαρή ευθύνη» για τη δολοφονία και δεν δικαιούται την αυτόματη αποφυλάκιση μετά από 15 χρόνια, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία.
«Πολιτική» ετυμηγορία βλέπει η Μόσχα

Στο κατηγορητήριο οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως η Ρωσία ότι διέταξε τη δολοφονία παραβιάζοντας τις αρχές αρχών του κράτους δικαίου». Οι συγγενείς του θύματος, οι οποίοι σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δίκη ως συνενάγοντες, κατηγόρησαν την περασμένη εβδομάδα τη Μόσχα ότι προσπαθεί να «στείλει μήνυμα» στους πολιτικούς της εχθρούς σκοτώνοντας τον Χανγκοσβίλι, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία τρία χρόνια νωρίτερα.

Σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία έκανε λόγο για «πολιτική» απόφαση. «Εκτιμάμε ότι αυτή η ετυμηγορία δεν είναι αντικειμενική, ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πλήττει σοβαρά τις ρωσογερμανικές σχέσεις που ήταν ήδη δύσκολες και χωρίς αυτό», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάεφ .

«Το θέμα αυτό προκαλεί τη βαθιά ανησυχία μας, συνιστά καθ' εαυτό μια προδήλως μη φιλική πράξη και δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», συνέχισε.

«Η παράλογη θέση της συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έγκλημα αυτό επιβλήθηκε μεθοδικά στο κοινό σε όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης και εγγράφεται σε ένα γενικό πλαίσιο ρωσοφοβίας», υπογράμμισε σήμερα η ρωσική πρεσβεία.

Η πρεσβεία κατήγγειλε επίσης και χαρακτήρισε «παράξενο» το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη, σύμφωνα με την ίδια, «ψευδοέρευνες» που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης Bellingat και Insider στην υπόθεση αυτή.

Από την πλευρά του ο Πούτιν απορρίπτει τους ισχυρισμοί για ανάμειξη της ίδιας του της κυβέρνησης ως «απολύτως αβάσιμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου