Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
Την αναστολή απελάσεων στην Τουρκία αναγνωρίζουν οι ελληνικές αρχές, αλλά εξακολουθούν να εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες σε μετέωρο καθεστώς και χωρίς προϋποθέσεις επιβίωσης. ● Ωμή παραδοχή της ΕΛ.ΑΣ. στην οργάνωση Fenix.
Εκατοντάδες αποφάσεις απέλασης προσφύγων στην τάχα «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία εξακολουθεί να βγάζει η Ελλάδα, αφήνοντάς τους χωρίς νομικό καθεστώς και χωρίς νερό, φαγητό, στέγη και οικονομική ενίσχυση, την ώρα που όχι μόνο ξέρει πως οι απελάσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αλλά ούτε και επιδιώκει να πραγματοποιηθούν.
Οπως παραδέχεται ωμά η ΕΛ.ΑΣ. στην οργάνωση Fenix – Humanitarian Legal Aid, στις 25 Οκτωβρίου, «η διεξαγωγή επιχειρήσεων επανεισδοχής στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, έχει ανασταλεί από τις τουρκικές Αρχές από την 16-03-2020. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται σχετικός προγραμματισμός, επί του παρόντος». Εξίσου ωμά, στις 27 Οκτωβρίου η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνει στην οργάνωση πως δεν στέλνει αιτήματα απέλασης προς την Τουρκία. «Τα αιτήματα επανεισδοχής, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αποστέλλονται στο πλαίσιο οργάνωσης των αντίστοιχων επιχειρήσεων επανεισδοχής. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η διεξαγωγή επιχειρήσεων επανεισδοχής στην Τουρκία έχει ανασταλεί, δεν αποστέλλονται και τα σχετικά αιτήματα», αναφέρει.
Η παραδοχή της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν γίνονται και δεν ζητούνται απελάσεις δεν θα ήταν ίσως τόσο αξιοσημείωτη αν η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει το επόμενο βήμα, να εξετάσει επί της ουσίας τα αιτήματα ασύλου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη ΚΥΑ Μηταράκη - Βαρβιτσιώτη για την ασφαλή τρίτη χώρα, η αίτηση ασύλου προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Μπανγκλαντές και Πακιστάν θεωρείται απαράδεκτη στην Ελλάδα και οι πρόσφυγες πρέπει να απελαθούν στην Τουρκία για να εξεταστεί εκεί η αίτησή τους, εκτός αν αποδείξουν ότι γι' αυτούς δεν είναι ασφαλής η Τουρκία.
Αν όμως δεν μπορούν να απελαθούν, το αίτημά τους εξετάζεται υποχρεωτικά επί της ουσίας στην Ελλάδα, όπως προβλέπει ο νόμος Χρυσοχοΐδη του 2019 που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία, όπως ζητά η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον σε πρόσφατη απαντητική επιστολή της σε 28 οργανώσεις, δηλώνοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα στις ελληνικές αρχές, και όπως έχει προτείνει ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Οπως επισημαίνει η Fenix, αντίστοιχο είναι το σκεπτικό της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Η επιτροπή ακύρωσε απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κω, που απέρριπτε ως απαράδεκτο το αίτημα ασύλου Σομαλής με το σκεπτικό της ασφαλούς τρίτης χώρας, καθώς δεν ήταν δυνατή η απέλασή της.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου