Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Πολίτες «όμηροι» της ΕΥΠ


Το κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που στεγάζει και την ΕΥΠ. Αριστερά, ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης
Πολίτες «όμηροι» της ΕΥΠ

Νέο μηχάνημα για υπερδιπλασιασμό των παρακολουθήσεων και καταγραφή των επαφών μέσω chatrooms και e-mails παίρνει από την Ιταλία η κυβέρνηση ● Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα διεθνή ΜΜΕ για την τροπολογία που καθιέρωσε το ανεξέλεγκτο φακέλωμα χωρίς γνωστοποίηση ● «Μπούλινγκ» στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο

Tο δυστοπικό καθεστώς παρακολούθησης πολιτών χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία λογοδοσία που έχει επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση συνεχίζεται απρόσκοπτα. Δύο μήνες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ, έρχεται στο φως η είδηση πως η υπηρεσία πληροφοριών που, ως γνωστόν, υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου, είναι έτοιμη να παραλάβει το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα παρακολούθησης από την Ιταλία.

Διαβάζοντας σχετικά στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 28.12.2021, μαθαίνουμε για το νέο σύστημα υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που έχει τη δυνατότητα υπερδιπλασιασμού των παρακολουθήσεων και καταγραφής επαφών μέσω mails και chatrooms. Την ίδια ώρα δημοσίευμα των Reporters United που συνυπογράφει ο συνάδελφος Σταύρος Μαλιχούδης, ο οποίος αναγνώρισε στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» τον εαυτό του ως τον δημοσιογράφο που η υπηρεσία παρακολουθούσε, κάνει λόγο για την έκτακτη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε και αυτός να μην το μάθει ποτέ, κάτι το οποίο είναι κατάφωρα αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη τρεις χώρες έχουν εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο: η Ρωσία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Αν λάβει κανείς υπόψη του τις απόψεις τριών μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει αυτές τις χώρες για τη συγκεκριμένη πρακτική. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η τέταρτη χώρα που το εφαρμόζει.

Εως και πριν από ένα χρόνο το καθεστώς που ίσχυε για τις παρακολουθήσεις ήταν το κάτωθι: μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κάποιου πολίτη (μετά δηλαδή το τέλος της παρακολούθησης), η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση του απορρήτου, είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μοναδική προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση ήταν να μη διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου. Mε τη νέα τροπολογία η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια.

Μάλιστα, η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ! Αυτό σημαίνει ότι η ΕΥΠ έχει την απόλυτη ελευθερία να παρακολουθεί όποιον θέλει, για όσο θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ειδικά από τη στιγμή που πλέον κανένας από τους υπό παρακολούθηση πολίτες δεν θα μαθαίνει από την ΑΔΑΕ ότι για κάποιο λόγο τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης. Το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ είχε προβάλει ενστάσεις συνταγματικού χαρακτήρα αναφορικά με την τροπολογία ουδόλως ενόχλησε το επιτελικό κράτος.
«Δυσαρέσκεια»

Αν μάλιστα πιστέψουμε το ίδιο δημοσίευμα του «Βήματος» εκφράζεται και μια... δυσαρέσκεια προς τα μέλη της ΑΔΑΕ, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας προετοιμάζοντας «σύστημα ψηφιοποίησης ή και άλλης επεξεργασίας του αρχείου των δικαστικών εγγράφων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που αφορούν 60.000-70.000 άρσεις απορρήτου επικοινωνιών και τις σχετικές απόρρητες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ».

Το δημοσίευμα επικαλείται αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους στους οποίους έχουν δημιουργηθεί «ερωτήματα» από τη στάση της ΑΔΑΕ ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η ενημέρωση πολιτών μπορεί να προκαλέσει «νέες δυσχέρειες στις περαιτέρω έρευνες των αστυνομικών υπηρεσιών, αφού θα χάνεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού και όχι μόνο».

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως τα σήματα για τις παρακολουθήσεις πολιτών που έφερε στο φως η «Εφ.Συν.» είχαν ημερομηνίες μεταγενέστερες της ψήφισης της τροπολογίας. Πράγμα που σημαίνει ότι το ανεξέλεγκτο «φακέλωμα» πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και κανείς δεν γνωρίζει την έκτασή του. Και μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους να ποιούνται την νήσσαν, τα δημοσιεύματα ωστόσο στο εξωτερικό για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα ακολουθούν το ένα το άλλο.

Την ίδια ώρα οι εκκαθαρίσεις «ανεπιθύμητων» στην ΕΥΠ συνεχίζονται. Νεότερες πληροφορίες θέλουν σύντομα άλλους 100 υπαλλήλους να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Θα είναι το δεύτερο κύμα μετά την πρώτη εκκαθάριση που έλαβε χώρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου