Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μετά την Ρωσία η σειρά της Κίνας που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι διεκδικεί παρανόμως μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι διεκδικεί «παρανόμως» το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απορρίπτοντας τα γεωγραφικά και ιστορικά θεμέλια των κινεζικών αξιώσεων στην πιο λεπτομερή νομική ανάλυση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε σήμερα μια νέα μελέτη στη σειρά μελετών του με τίτλο «Limits in the Seas» (Όρια στις θάλασσες), η οποία επικαιροποιεί μια προηγούμενη νομική ανάλυση του 2014 πάνω στο ίδιο θέμα.

Στην ανάλυση του 2014, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αμφισβητούσε ήδη τη νομιμότητα της οριοθέτησης με τη «γραμμή των εννέα παυλών», που εμφανίσθηκε σε κινεζικούς χάρτες, ώστε να θεωρηθεί εθνικό έδαφος σχεδόν το σύνολο της θάλασσας αυτής, προς μεγάλη απογοήτευση άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) της Χάγης έκρινε το 2016 πως η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στους πόρους στο εσωτερικό της γραμμής των «εννέα παυλών», δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες.


Βασιζόμενη κυρίως σ’ αυτή τη διαιτησία, η αμερικανική διπλωματία γράφει τώρα πως το Πεκίνο «διεκδικεί παρανόμως την κυριαρχία ή μια μορφή αποκλειστικής δικαιοδοσίας στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας». «Οι διεκδικήσεις αυτές υπονομεύουν σοβαρά το κράτος δικαίου στους ωκεανούς και πολυάριθμες παγκοσμίως αναγνωρισμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου» που περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αντίδραση των Κινέζων

Το Πεκίνο αντέδρασε κατηγορώντας σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για «πολιτική χειραγώγηση». «Η αμερικανική έκθεση στρεβλώνει το διεθνές δίκαιο, παρασύρει σε λάθος άποψη […] και έρχεται να διαταράξει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν.


Σύμφωνα με την έκθεση της Ουάσινγκτον, η επίκληση «ιστορικών δικαιωμάτων» από την Κίνα για να διεκδικήσει τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων αυτής της θάλασσας είναι «παράνομη», όπως ακριβώς και οι διεκδικήσεις της επί ορισμένων «νησιών» που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, δεν έχουν καμία «γεωγραφική» βάση, καθώς πρόκειται για ζώνες που βρίσκονται κάτω από το νερό κατά την πλημμυρίδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και πάλι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συμμορφώσει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της προς το διεθνές δίκαιο», «να σεβαστεί την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου» και «να σταματήσει τις παράνομες και εξαναγκαστικές δραστηριότητές της στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Το 2020, ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε υποστηρίξει ρητά τις διεκδικήσεις χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Νότια Σινική Θάλασσα, προχωρώντας πέρα από την παραδοσιακή στάση της Ουάσινγκτον που έγκειται στο να επικρίνει την κινεζική θέση, χωρίς να παίρνει θέση υπέρ άλλων κρατών. Η θάλασσα αυτή είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβής ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες στα άκρα και όσον αφορά την τύχη της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και εμπορικά ζητήματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου