Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Σε ύψη Ρεκό οι πωλήσεις όπλων της Γαλλίας

Γαλλία: «Σπάει» ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων
Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Πολεμικής Βιομηχανίας «Dassault Aviation»

Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γαλλικές εξαγωγές όπλων θα σημειώσουν νέο ρεκόρ στο διάστημα 2021 – 2022 δημοσίευσε η εφημερίδα «La Tribune», επικαλούμενη μεταξύ άλλων και τα συμβόλαια που υπέγραψε με γαλλικούς κολοσσούς η ελληνική κυβέρνηση, με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, οι γαλλικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ το 2021-2022.

Το 2021 «κατέρριψαν το ρεκόρ του 2015 (16,9 δισ. ευρώ), φτάνοντας περίπου στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, ιδίως χάρη στις τέσσερις συμβάσεις για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Rafale που συνήφθησαν πέρυσι: Με την Ελλάδα (2,5 δισ. για 18 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 6 καινούργιων), την Αίγυπτο (σχεδόν 4 δισ. για 30 αεροσκάφη), την Κροατία (1 δισ. για 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη) και, τέλος, τη σύμβαση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (16 δισεκατομμύρια για 80 αεροσκάφη)», γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Μιλώντας για κάτι «πρωτόγνωρο, απίστευτο, πρωτοφανές, για τη Γαλλία», η εφημερίδα προσθέτει ότι από τις συμβάσεις «θα ωφεληθούν οι μεγάλοι όμιλοι της αμυντικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας (Dassault Aviation, MBDA, Thales, Safran), καθώς και 400 μεσαίου μεγέθους εταιρείες».

Για το αμέσως επόμενο διάστημα παραθέτει δηλώσεις του Τιερί Καρλιέ, διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) σύμφωνα με τις οποίες: «Οι γαλλικές εξαγωγές όπλων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ το 2021-2022, ένα ποσό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών», ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει το συμβόλαιο με τα ΗΑΕ «το μεγαλύτερο εξοπλιστικό συμβόλαιο στην ιστορία μας».

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές όπλων αποτελούν μία από τις κύριες πηγές πλεονάσματος στο γαλλικό εμπορικό ισοζύγιο.

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι τον Σεπτέμβρη, μετά τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), η Γαλλία υπέστη «πλήγμα» με την καταγγελία της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την Αυστραλία για τη ναυπήγηση έξι επιθετικών υποβρυχίων «Barracuda».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας (που από 1η Γενάρη ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ) Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι τον Φλεβάρη θα φιλοξενήσει στην Τουλούζη μια υπουργική ευρωπαϊκή συνάντηση για τη διαστημική στρατηγική της Ευρώπης. Στη συγκεκριμένη πόλη έχει την έδρα της η αεροδιαστημική βιομηχανία «Airbus», στην οποία συμμετέχουν γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου