Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Οι ηγέτες Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας υιοθετούν κοινή δήλωση για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία «δεσμεύονται» για την Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων (ΝΤΡ) και για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου τη Δευτέρα.

Στο φόντο της νέας ξέφρενης κούρσας στρατιωτικών εξοπλισμών με τεχνολογία αιχμής και κατασκευής νέων πιο φονικών βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικών όπλων και φονικών συστημάτων λέιζερ αλλά και πολεμικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης οι ισχυρές χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν πως θεωρούν την αποτροπή πολέμου μεταξύ χωρών με πυρηνικά όπλα και τη «μείωση στρατηγικών ρίσκων» σαν μία από τις πιο σημαντικές ευθύνες τους.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Γαλλική Δημοκρατία, η Ρωσική Ομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν την αποφυγή πολέμου μεταξύ των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως πρώτιστη ευθύνη», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Δηλώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», αναφέρει.

Οι ηγέτες των πέντε πυρηνικών δυνάμεων τόνισαν ότι καθώς η χρήση πυρηνικών θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουν ότι «τα πυρηνικά όπλα – για όσο συνεχίζουν να υπάρχουν – πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η περαιτέρω εξάπλωση τέτοιων όπλων πρέπει να αποτραπεί», δήλωσαν οι ηγέτες των δυνάμεων και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Επιβεβαιώνουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των πυρηνικών απειλών και τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης και της συμμόρφωσης με τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες και δεσμεύσεις μας για τη μη διάδοση, τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο.

Ειδικότερα, οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις «παραμένουν προσηλωμένες στις υποχρεώσεις μας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης μας στο άρθρο VI να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη σχετικά με αποτελεσματικά μέτρα σχετικά με τον τερματισμό της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών σε πρώτο χρόνο και στον πυρηνικό αφοπλισμό και σε μια συνθήκη για γενικό και πλήρη αφοπλισμό υπό αυστηρό και αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο».

«Ο καθένας μας σκοπεύει να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τα εθνικά μας μέτρα για την πρόληψη της μη εξουσιοδοτημένης ή ακούσιας χρήσης πυρηνικών όπλων. Επαναλαμβάνουμε την εγκυρότητα των προηγούμενων δηλώσεών μας για την αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας ότι κανένα από τα πυρηνικά μας όπλα δεν στοχεύει το ένα στο άλλο ή σε κανένα άλλο Κράτος», διαβεβαίωσαν οι πέντε αρχηγοί.

Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει την «επιθυμία τους να συνεργαστούν με όλα τα κράτη για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας πιο ευνοϊκό για την πρόοδο στον αφοπλισμό με απώτερο στόχο έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα με σταθερή ασφάλεια για όλους».

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε διπλωματικές προσεγγίσεις με όλους για να αποφύγουμε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα, να αυξήσουμε την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη και να αποτρέψουμε μια κούρσα εξοπλισμών που δεν θα ωφελήσει κανέναν και θα έθετε σε κίνδυνο όλους. Είμαστε αποφασισμένοι να επιδιώξουμε εποικοδομητικό διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση των συμφερόντων και των ανησυχιών όλων για την ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Δέκατη Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022, αλλά αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron του COVID-19. Στα τέλη του 2021, η Kyodo ανέφερε, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ότι η διάσκεψη μπορεί να διεξαχθεί 1-26 Αυγούστου 2022.

Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που ονομάζεται επίσης Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, υπογράφηκε το 1968. Κατέστησε νόμιμα τα πυρηνικά οπλοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς τους ως κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Άλλα κράτη συμφωνούν να «παραιτηθούν από την ανάπτυξη ή την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Η συνθήκη έχει υπογραφεί από περισσότερες από 190 χώρες. Η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ παραμένουν εκτός συνθήκης. Τον Ιανουάριο του 2003, η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από αυτήν.

Πηγή: TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου