Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται σε μεγάλο project λιθίου με την πολυεθνική Rio Tinto
Μεγάλη νίκη για τις οικολογικές οργανώσεις της Σερβίας θα σηματοδοτήσει τυχόν απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να κάνει πίσω στη συμφωνία της με τον κολοσσό του κλάδου των ορυχείων Rio Tinto- για τη δρομολόγηση εξόρυξης λιθίου.
Σήμερα ακτιβιστικές οργανώσεις κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους του Βελιγραδίου και άλλων σερβικών πόλεων διαδηλώνοντας κατά του ύψους 2,4 δισ. δολαρίων project για την εξόρυξη λιθίου στην περιοχή της Λοζνίτσα.
Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν ήδη τις τοπικές αρχές του δήμου να εναντιωθούν στη συμφωνία με τον αγγλο-αυστραλιανό κολοσσό και τη διάθεση γης για την ανάπτυξη του project, το οποίο αρχικά είχε διαφημιστεί ως μεγάλη ευκαιρία για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και την ώθηση της σερβικής οικονομίας.
Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ισχυρίζονται πως το έργο θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, με την ίδια την Rio Tinto να έχει συνδέσει το όνομα της με μεγάλες περιβαλλοντολογικές καταστροφές σε έτερες χώρες. Απαιτούν δε, όχι μόνο την απομάκρυνση της Rio Tinto, αλλά και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποθέματα λιθίου.
Η ίδια η Rio Tinto επιμένει πως στο project θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα που ορίζει τόσο η εθνική νομοθεσία όσο και τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, οι διαδηλώσεις αντί να καταλαγιάσουν, έχουν φουντώσει, προκαλώντας πολιτικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του Απριλίου.
Φαίνεται, λοιπόν, πως και η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν, όπως φανέρωσαν σημερινές δηλώσεις της πρωθυπουργού, Άνα Μπρνάμπιτς. «Ούτε έχουμε φέρει την εταιρεία ακόμη, ούτε έχουμε δώσει υποσχέσεις, ούτε έχουμε κάνει κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει» σχολίασε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.
Πάντως, ξεκαθάρισε πως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει το πράσινο φως του προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως η λειτουργία του νέου ορυχείου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα σχετικής περιβαλλοντολογικής μελέτης και ενδεχομένως την λαϊκή ετυμηγορία μέσα από ένα δημοψήφισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου