Οι τελευταίες κρίσεις, τόσο η ενεργειακή όσο και η κρίση στην Ουκρανία έχουν -εκτός των άλλων- κοινό παρανομαστή.
Και αυτός είναι η αμερικανική επιχείρηση να αρπάξει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από την Ρωσία.
Με αφορμή την ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την πίεση που ασκεί προς τη Μόσχα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ με πρόσχημα την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από την Ρωσία προωθεί την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα προέρχεται από την Αμερική και και το Κατάρ.
Διαβάζουμε ποιος είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλσιτικούς σχεδιασμούς.
Η ενεργειακή κρίση και ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση και σημειώνει πως η Ευρώπη αναζητά λύση από κοινού με τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Μια αναφορά και στην Ελλάδα: «Εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο αριθμός των τερματικών σταθμών υγραερίου αυξάνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό άφιξης LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη. Το εργοστάσιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, θα κατασκευαστεί με επιδοτήσεις ύψους 167 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και από την ΕΕ».
Και στη συνέχεια αναφέρει: «Και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει τώρα σχέδια για την κατασκευή «ενός ή περισσότερων» τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σχέδια για μεγαλύτερη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης αποκτούν μια δυναμική. Και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που ψύχεται στους μείον 160 βαθμούς σε ειδικά δεξαμενόπλοια, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Gas Infrastructure Europe σημειώθηκε νέο ρεκόρ παράδοσης τον Ιανουάριο, με περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ έχουν μειωθεί στην Ασία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου