Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Κατάρ: Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο μονομερώς

AP Photo/Vahid Salemi
Κατάρ: Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο μονομερώς
efsyn.gr
Μπορεί οι ΗΠΑ να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν ξεμείνει από φυσικό αέριο με τη βοήθεια του Κατάρ, στην περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις αν η ουκρανική κρίση εξελιχθεί σε ένοπλη σύρραξη, ωστόσο η Ντόχα προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να καλύψει μονομερώς τις ανάγκες της Ευρώπης.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις συνομιλίες και τις διπλωματικές της προσπάθειες με διεθνείς εταίρους για αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, Σαάντ Σερίντα Αλ Κάμπι, δήλωσε σήμερα, μετά και την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Ουάσιγκτον με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια, ότι η Ντόχα δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει μονομερώς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε περίπτωση ελλείψεων λόγω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Για τον λόγο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εντάσεις στην Ευρώπη μπορούν να επιλυθούν διπλωματικά, έτσι ώστε όλοι οι προμηθευτές να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Να σημειωθεί ότι χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και άλλα διπλωματικά και εμπορικά ζητήματα.

Ο Λευκός Οίκος έχει υποσχεθεί ότι θα παρέμβει υπέρ της Ευρώπης στο Κατάρ, καθώς Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές εάν ποτέ υπάρξει έλλειψη ρωσικού αερίου στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το εμιράτο του Κόλπου έχει τεράστια αποθέματα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να δώσει λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε, επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ συζητούν με πολλούς» προμηθευτές. «Διεξάγονται διαπραγματεύσεις» για να ανακατευθυνθούν οι παραδόσεις αερίου που προορίζονται για τις ασιατικές αγορές προς την Ευρώπη εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακόψει τις προμήθειες προς τη δυτική Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Κατάρ πριν από τη συνάντηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπιλ Φάρεν-Πράις, διευθυντής της εταιρίας συμβούλων σε θέματα ενέργειας Enverus, «το Κατάρ δεν έχει το ‘μαγικό ραβδί’ για να απαντήσει στις ελλείψεις αερίου στην Ευρώπη» και το εμιράτο είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ενώ πρέπει να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ασία.
H EE αναζητεί λύσεις

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις συνομιλίες και τις διπλωματικές της προσπάθειες με διεθνείς εταίρους για αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, οι συζητήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Αυτές περιλαμβάνουν τη Νορβηγία (από τον περασμένο Οκτώβριο), αλλά γίνονται συζητήσεις και με το Κατάρ.

Σε συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον εμίρη του Κατάρ, συνεχίστηκε σήμερα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ. Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί ότι η επίτροπος Ενέργειας θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου το Αζερμπαϊτζάν για το συμβούλιο ενέργειας που αφορά το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της επιτρόπου Ενέργειας και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Όσον αφορά τον αγωγό NorthStream 2, για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε χθες ότι «παγώνει», ο Τιμ Μακ Φάι υπενθύμισε ότι η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται προς το παρόν στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας. Όταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το σχέδιο απόφασης πιστοποίησης, θα αποσταλεί στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, εντός δύο μηνών, θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τη συμμόρφωση του αγωγού με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου