efsyn.gr
Επιστροφή στον μονότονο δρόμο των προειδοποιήσεων για ΗΠΑ και Ρωσία, μετά τις άκαρπες επαφές Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο παιχνίδι μπαίνει και η Γερμανία με τον Σολτς να συναντά τον Ρώσο πρόεδρο.
Διάλογος σε υψηλούς τόνους παρά τις πολεμικές προετοιμασίες στο ουκρανικό, με τη Ουάσινγκτον να επαναφέρει τα περί σαρωτικών κυρώσεων και τη Μόσχα να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις.
Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων, τουλάχιστον των λεκτικών, σχετικά με την Ουκρανία οι αντεγκλήσεις συνεχίζονται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τα περί επιβολής σκληρών κυρώσεων με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για μέτρα που θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, εξήγησε ότι στα επόμενα βήματα των ΗΠΑ περιλαμβάνεται η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα και η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας.
Απαντώντας σε όλα αυτά, η Μόσχα δηλώνει ότι «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τη Δύση.
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ρώσο πρέσβη στη Σουηδία, χώρα για την οποία ήδη η Μόσχα έστειλε προειδοποιήσεις σε περίπτωση που επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.
«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.
«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».
Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο. «Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».
Ο Σολτς αναλαμβάνει δράση
Αυτή την εβδομάδα στο διπλωματικό παιχνίδι μπαίνει και η Γερμανία με τον καγκελάριο να έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ωστόσο το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από το επικείμενο τετ α τετ.
Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να ταξιδέψει την Τρίτη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών που στοχεύουν στο να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Σολτς θα καταστήσει σαφές στον Ρώσο ηγέτη ότι οι Δυτικοί εταίροι παραμένουν ενωμένοι στη στάση τους ότι οποιαδήποτε επίθεση θα οδηγήσει σε «οδυνηρές, σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.
«Θα υπογραμμίσει, επίσης, ότι δεν είμαστε απλά έτοιμοι για διάλογο, όμως επιμένουμε στην αποκλιμάκωση και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί μονάχα ως μια απειλή», σημείωσε η πηγή.
Όχι πανικός
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς. «Όλες αυτές οι πληροφορίες (όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεση) προκαλούν μόνο πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε.
Στο Κίεβο, χθες, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία, λέγοντας ότι αρνούνται να υποκύψουν στον πανικό, μολονότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή.
«Ο πανικός δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Θα πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας», δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Τστερμπένκο, η οποία κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Διατηρώ την ηρεμία μου. Αγαπώ την Ουκρανία».
Αποχωρήσεων συνέχεια
Το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από την πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική εισβολή.
Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.
Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».
Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε «να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση».
Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.
Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου