Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κινεζική στρατιωτική πρόκληση καταγγέλλει η Αυστραλία


Φώτο Αρχείου / Μαχητικό Αεροπλάνο της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (RAAF) τύπου FA-18-Hornets / Πηγή: Australian Department of Defence

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, κατήγγειλε ότι η Κίνα διέπραξε «ενέργεια εκφοβισμού» εναντίον της χώρας του, με κινεζικό πολεμικό πλοίο να φωτίζει με λέιζερ αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, δυο σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού έπλεαν την Πέμπτη στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αυστραλίας όταν το ένα έστρεψε λέιζερ σε αυστραλιανό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, κάτι που «μπορούσε να θέσει ζωές σε κίνδυνο», σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας, τα κινεζικά πολεμικά κινούνταν προς ανατολάς, προς τη Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια της αυστραλιανής πόλης Ντάργουιν, που βρέχει επίσης τα παράλια της Ινδονησίας και της Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Σκοτ Μόρισον τόνισε πως η κυβέρνησή του θα απαιτήσει εξηγήσεις από το Πεκίνο. «Δεν μπορώ να το δω αυτό με κανέναν άλλο τρόπο παρά ως ενέργεια εκφοβισμού», η οποία ήταν «αδικαιολόγητη και απρόκλητη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο lasing του κινεζικού πολεμικού στο αυστραλιανό αεροσκάφος P-8A Poseidon. «Η Αυστραλία δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού» διαμήνυσε.

Η Κίνα δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα στις κατηγορίες της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από: cnn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου