Κρίση στην Ουκρανία: Κυρώσεις στη Ρωσία από Βρετανία και ΕΕ – «Δεν θέλουμε να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία» λέει ο Πούτιν
«Ισχυρή αύξηση της αβεβαιότητας» γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία - Το Κρεμλίνο δηλώνει «ανοικτό» στη διπλωματία
Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα. Σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.
«Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση” υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας“. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με “την μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Λαβρόφ.
Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να «ανασυστήσει μια αυτοκρατορία»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.
“Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία”, είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και “αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα”.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία “αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει” τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια “διαφορετική κατάσταση” γιατί “το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία”.
Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.
Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο υποστηριζόμενος από τους Ρώσους αυτονομιστής ηγέτης Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα αναγνώρισε επίσημα την αποσχισθείσα περιοχή του Ντονέτσκ μέσα στα ευρύτερα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πουσίλιν είπε πως το θέμα της περιοχής που δεν τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών θα επιλυθεί αργότερα.
“Το συνοριακό θέμα δεν είναι απλό, θα επιλυθεί αργότερα”, είπε.
Τζόνσον: Κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία πρόσωπα με τεράστια περιουσία
Kυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, θα επιβάλλει η Βρετανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κυρώσεις από την ΕΕ
Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας.
Σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ τονίζουν πως «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση».
Παράλληλα, οι δύο πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα «στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας», σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.
Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.
Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:
Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.
Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
Το Κρεμλίνο δηλώνει «ανοικτό» στη διπλωματία
Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και δήλωσε ότι παραμένει «ανοικτό» στη διπλωματία με τη Δύση, την επομένη της αναγνώρισης από τη Μόσχα περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασαν το Κίεβο και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του.
«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές, η ρωσική πλευρά έχει συμφέρον σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και οι επείγουσες, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες».
Ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει ήδη στις δύο αποσχισθείσες περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. ίπε πως η απόφαση να σταλούν δυνάμεις εκεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ακόμη πως μια διακοπή από το Κίεβο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «επιδεινώσει τα πράγματα».
«Είναι ένα σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό, που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινώσει τα πάντα, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τον πληθυσμό», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι σκέπτεται τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ σήμερα
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών περιοχών.
Αυτό «συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.
Η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ «σε ενισχυμένη μορφή αρχίζει στις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς» (16:00 ώρα Ελλάδος) και «δεν είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης», διευκρίνισε η Βαρσοβία.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία «ορισμένων τμημάτων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» είναι «αντίθετη με τις δεσμεύσεις στους κόλπους του ΟΑΣΕ όπως και με τις συμφωνίες του Μινσκ», σύμφωνα με τη Βαρσοβία.
Η αναγνώριση αυτή «διακυβεύει τη συμμετοχή του οργανισμού σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», σημειώνει η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ.
Οι Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ υπεγράφησαν το 2015 υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις δύο αυτονομιστικές περιοχές προκειμένου να εγκαθιδρυθεί εκεί κατάπαυση του πυρός.
Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές καταδικάστηκε από τους δυτικούς. Ο ΟΑΣΕ είχε ήδη χθες συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του μονίμου συμβουλίου του κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Χέλγκα Σμιτ είχε απευθύνει έκκληση για «διάλογο».
Οι παρατηρητές του οργανισμού καταμέτρησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε περισσότερες από 3.200 νέες παραβιάσεις σε ένα 48ωρο της εκεχειρίας που θεωρείται ότι ισχύει στην ανατολική Ουκρανία. Στη σύγκρουση αυτή που μαίνεται από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους 14.000 άνθρωποι. Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ.
Ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Ρωσία ανακλήθηκε στο Κίεβο για διαβουλεύσεις
Το Κίεβο ανακάλεσε σήμερα «για διαβουλεύσεις» τον επιτετραμμένο του στη Μόσχα μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πλέον υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας στη Ρωσία, «ο επιτετραμμένος Βασίλ Ποκοτίλο ανακλήθηκε στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις», επεσήμανε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο ενδέχεται να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.
Η Γερμανία αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2
Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.
«Ισχυρή αύξηση της αβεβαιότητας» γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε σήμερα ότι η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει «ισχυρά» την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη.
«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της αναγνώρισης από τη Ρωσία δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία θα επιφέρει ισχυρή αύξηση αυτής της αβεβαιότητας», δήλωσε ο επίτροπος σε ομιλία που εκφώνησε σε τηλεδιάσκεψη.
Στις 10 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρώπη για το 2022 και προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2023.
Για την ευρωζώνη, υπολόγιζε σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και κατά 2,7% την επόμενη χρονιά, έναντι αντιστοίχως 4,3% και 2,4% που ανέμενε μέχρι τότε.
Ωστόσο ο Πάολο Τζεντιλόνι είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η αβεβαιότητα ήταν «αυξημένη» κυρίως εξαιτίας των εντάσεων με τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου