Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Τζόνσον: Να στηρίξουμε την Ουκρανία γιατί αλλιώς έρχεται η σειρά της… Ταϊβάν

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει την Ουκρανία ότι θα στηρίξουν την ανεξαρτησία της, είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πόσο κενές, πόσο ανούσιες και πόσο προσβλητικές θα ακούγονται αυτές οι λέξεις αν την ίδια στιγμή που κινδυνεύει η εθνική τους κυριαρχία και η ανεξαρτησία τους εμείς απλώς κοιτάζουμε από την άλλη;».

Αν οι χώρες της Δύσης δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν, σημείωσε.

«Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν, αλλά οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Γι αυτό και πρέπει να στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας παρατεταμένης κρίσης. Πρέπει μαζί να αρνηθούμε να φθαρούμε».

«Κάθε φορά που δυτικοί υπουργοί επισκέπτονται το Κίεβο διαβεβαιώνουμε τον λαό της Ουκρανίας και τους ηγέτες του ότι στηρίζουμε απολύτως την εθνική κυριαρχία τους και την ανεξαρτησία τους. Αν η Ουκρανία κινδυνεύει το σοκ θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Και αυτός θα φτάσει μέχρι την ανατολική Ασία, μέχρι την Ταϊβάν. Ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα βγαίνει σε καλό και ότι η ισχύς είναι σωστή», είπε ο Τζόνσον.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του εδάφους της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το 1949.

Οι ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο να είναι έτοιμοι να στηρίξουν αλλήλους, σημείωσε ο Τζόνσον.

«Αν ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλάντιμιρ) Πούτιν θεωρεί ότι με αυτές τις ενέργειες μπορεί να απωθήσει το ΝΑΤΟ, θα ανακαλύψει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η εμπειρία, όσο φρικτή και αν είναι, μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα για να ενώσει την ήπειρο», πρόσθεσε ο Τζόνσον και υποστήριξε ότι πιθανή επίθεση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.

Την Τρίτη η Βρετανία δήλωσε ότι μπορεί να μπλοκάρει την δυνατότητα ρωσικών εταιρειών να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στο Λονδίνο και ψήφισε νομοθεσία για την διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα καταστήσουμε αδύνατον για αυτούς να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στις χρηματαγορές του Λονδίνου».

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει να εκβιάζεται, πρότεινε ο Τζόνσον και προέβλεψε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ στρατιωτικό τίμημα.

«Φοβάμαι ότι ένας ‘κεραυνοβόλος πόλεμος’ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια μακρά και φρικτή περίοδος αντιποίνων, εκδίκησης και εξέγερσης. Και οι Ρώσοι γονείς θα θρηνήσουν την απώλεια νεαρών Ρώσων στρατιωτών».

Πηγή: Reuters / dpa / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλοι κοιτούν στην Ουκρανία αλλά τα «σπουδαία έρχονται από την Κίνα»-Β.Κοψαχείλης
-20/02/2022 | 12:34

Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Ουκρανία, όπου η ρωσική εισβολή ανακοινώνεται ανά…ώρα αλλά δεν προκύπτει! Το «παιχνίδι» που παίζεται έχει να κάνει όπως πάντα με χρήμα.


Ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού ,γιατί όπως εκτιμά η κρίση της Ουκρανίας θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Εξηγεί τους λόγους.


Η μεγάλη είδηση που μας υποδεικνύει έρχεται από την Κίνα κι έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.


Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης:

Για μένα, το μεγάλο νέο της εβδομάδας που μας πέρασε δεν είναι το Ουκρανικό.

Εκεί η κατάσταση θα τραβήξει ως έχει και δυστυχώς για την Ουκρανία θα παραλύσει από μια μακρά, χαμηλής έντασης, σύγκρουση, μόνο και μόνο για να κρατήσει τις τιμές των Υ/Α σε επίπεδο τέτοιο και σε διάρκεια τόση, ώστε ΗΠΑ και Ρωσία να βάλουν λεφτά στο ταμείο και να ρεφάρουν από το κόστος της πανδημίας… (στραγγίζοντας από το χρήμα της πανδημίας τους “πελάτες” τους).

Το μεγάλο νέο είναι άλλο!

Στην Επαρχία Jinghai, στα ΒΑ της Κίνας, το έδαφος είναι τόσο αλκαλικό, που μόνο για καλλιέργειες δεν κάνει…

Ωστόσο, οι Κινέζοι ανέπτυξαν υβρίδιο ρυζιού, που μπορεί να καλλιεργηθεί σε αλκαλικά εδάφη και μάλιστα μάζεψαν και την πρώτη πλούσια σοδιά!


Το νέο αυτό δείχνει ότι η Κίνα με γοργούς ρυθμούς προχωρά στην ανάπτυξη υπερεξελιγμένης αγροτικής τεχνολογίας και ενδεχομένως να αλλάξει πολλά και με κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές βασικών προϊόντων (στραγγίζοντας από χρήμα τους ανταγωνιστές τους που τους στραγγίζουν από το κόστος των Υ/Α, κάτι που έρχεται να συμπληρώσει την κυριαρχία της Κίνας σε πολύτιμες γαίες – αναγκαίες για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας – που οι ανταγωνιστές της, της αυξάνουν το κόστος της ενέργειας για να της θυμίσουν ότι για να φτιάξεις ανταγωνιστικά προϊόντα τεχνολογίας, θέλεις ενέργεια που δεν έχεις…)

Για κάποιους πολύ απλά πράγματα και για κάποιους άλλους…μύλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου