Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία δημοσίευσε την απάντησή της στις ΗΠΑ-μεγάλη απόκλιση στις μεταξύ τους θέση

Η Ρωσία δημοσίευσε την απάντησή της στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εργαστούν για ορισμένα μέτρα ελέγχου των όπλων και μείωσης του κινδύνου, αλλά θα τα συζητήσουν μόνο μαζί με τα θεμελιώδη ζητήματα για τη Μόσχα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στη γραπτή απάντηση στην απάντηση των ΗΠΑ στις προτάσεις εγγύησης ασφάλειας.

Η Ρωσία τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία αναγκάζοντας το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ, προτρέποντας τη Δύση να αρνηθεί τη στρατιωτική συνεργασία με αυτή τη χώρα. Επίσης, η Μόσχα απαίτησε να αποσυρθούν τα αμερικανικά και Νατοϊκά στρατεύματα από την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι θα λάβει στρατιωτικοτεχνικά μέτρα εάν η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Στα κύρια σημεία της γραπτής απάντησης της Ρωσίας, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Η αμερικανική πλευρά απέτυχε να δώσει μια εποικοδομητική απάντηση στα βασικά σημεία του σχεδίου συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας, επιλέγοντας σκόπιμα τα θέματα που νιώθει άνετα να συζητήσει, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η φύση του πακέτου των ρωσικών προτάσεων αγνοήθηκε και τα «βολικά» ζητήματα σκόπιμα επιλέχθηκαν και στη συνέχεια επεδίωξαν να δημιουργήσουν πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», ανέφερε η δήλωση. «Αυτή η προσέγγιση από Αμερικανούς αξιωματούχους ενισχύουν τις τεκμηριωμένες αμφιβολίες ότι η Ουάσιγκτον είναι πραγματικά διατεθειμένη να διορθώσει την ευρωπαϊκή κατάσταση ασφάλειας», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επεσήμανε στην Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία «πρότεινε τη διευθέτηση της ισχύουσας απαράδεκτης κατάστασης, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται στην ευρωατλαντική περιοχή, συνολικά και μακροπρόθεσμα. Αυτό συνεπάγεται, πρώτα και κύρια, τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας με τη μορφή συμφωνίας, βάσει της οποίας το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει περαιτέρω ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Ρωσίας», αναφέρει η δήλωση.

«Εάν δεν υπάρχει ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να διαπραγματευτεί σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αντιδράσει, με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Για το Ουκρανικό ζήτημα το έγγραφο αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία, την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ανακοινώσει επίσημα από το περασμένο φθινόπωρο και δεν σχεδιάζεται, επομένως, οι δηλώσεις για «την ευθύνη της Ρωσίας για την κλιμάκωση» μπορούν να θεωρηθούν ως προσπάθεια άσκησης πίεσης και απαξίωσης των προτάσεων της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας».

«Οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία φέρεται να πυροδότησε μια σύγκρουση στο Ντονμπάς είναι αβάσιμοι. Τα αίτια της είναι καθαρά ενδοουκρανικά. Η διευθέτηση θα είναι δυνατή μόνο μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και της δέσμης μέτρων. Οι ευθύνες για την εφαρμογή τους περιγράφηκαν σαφώς και επιβεβαιώθηκαν ομόφωνα από το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ψήφισαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Η παράγραφος 2 αυτού του ψηφίσματος αναφέρει ότι τα μέρη που συμμετέχουν είναι το Κίεβο, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Ούτε ένα έγγραφο αναφέρει την ευθύνη της Ρωσίας για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς Η Ρωσία μαζί με τον ΟΑΣΕ διαδραματίζει το ρόλο του μεσολαβητή στην Ομάδα Επαφής και, μαζί με το Βερολίνο και το Παρίσι, στο Κουαρτέτο της Νορμανδίας, που διατυπώνει συστάσεις προς τα μέρη της σύγκρουσης και παρακολουθεί την εφαρμογή τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Επιμένουμε στην απόσυρση όλων των ενόπλων δυνάμεων και όπλων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντρική Ανατολική, Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με βάση τα άρθρα 4 και 5 των ρωσικών προτάσεων», αναφέρει το έγγραφο.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμμορφωθούν με τις διεθνείς δεσμεύσεις στον τομέα της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της συμμαχίας σχετικά με τη μορφή της νομικής επιβεβαίωσης ότι η περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά από το ΝΑΤΟ θα εγκαταλειφθεί», αναφέρεται στην απάντηση.

«Σημειώνουμε την επιμονή της Ουάσιγκτον ως προς τα μέτρα ελέγχου των πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων», αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών.

«Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο στρατηγικό ζήτημα και προτείνουμε να συμμετέχουμε σε μια κοινή σχεδίαση μιας νέας “εξίσωσης ασφάλειας”», αναφέρει το έγγραφο.

«Λαμβάνουμε υπόψη την προσοχή των ΗΠΑ στη ρωσική πρόταση για πρόσθετα μέτρα μείωσης του κινδύνου σχετικά με πτήσεις από βαριά βομβαρδιστικά κοντά στα εθνικά σύνορα και των δύο πλευρών. Το βλέπουμε ως θέμα προς συζήτηση για αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες. Υπενθυμίζουμε ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο του πακέτου των προτάσεών μας, το οποίο αφορά παρόμοιες κινήσεις με πολεμικά πλοία επιφανείας που επίσης συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στο πλαίσιο του Εγγράφου της Βιέννης του 2011 είναι επαρκή για τη σύγχρονη κατάσταση. Για να ξεκινήσει η συζήτηση για την πιθανή επικαιροποίησή του, πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Και, σε αυτόν τον βαθμό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική περιορισμού της Ρωσίας και να λάβουν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου