Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Οι Ευρωπαίοι φέρνουν στρατεύματα σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη με πρόσχημα την Ουκρανική κρίση

Το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, μέχρι την Βαλτική.
Η Γαλλία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, βρίσκει την αφορμή να εντείνει την πίεση της για την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού πολεμικού ρόλου, κρατώντας για την ίδια θέση πρωταγωνιστή.

Ρουμανία
Πρόσφατα δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων ότι θα στείλει «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες στη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
«Για αυτόν τον λόγο πήγα στη Ρουμανία την Πέμπτη. Προφανώς ανταλλάξαμε απόψεις με τους Ρουμάνους εταίρους μας για το θέμα αυτό», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.
Στις 19 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «σε νέες αποστολές (…) ιδίως στη Ρουμανία».
Η Παρλί είπε επίσης ότι σύντομα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την αποστολή μιας δύναμης στη Ρουμανία και «προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα μας ζητηθεί» να αναπτυχθούν οι στρατιώτες «σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους των ευρωπαϊκών χωρών».
Επίσης, το ΝΑΤΟ απαντώντας έμπρακτα στο ρωσικό αίτημα για να βγει η Ρουμανία και η Βουλγαρία από το ΝΑΤΟ, προωθεί την ακόμη μεγαλύτερη αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας.
EUROKINISSI

Δίπλα στο ιταλικό αεροπορικό απόσπασμα προβλέπεται ένα άλλο γερμανικό, αποτελούμενο από τέσσερα Eurofighters. Κατά τη συνεργασία μεταξύ των αποσπασμάτων ακολουθείται η μέθοδος “Plug & Fight”. Με τη μέθοδο αυτή μικρά αποσπάσματα από αεροσκαφη και προσωπικό διαφορετικών χωρών αξιοποιούν τις διατεθειμένες υποδομές της χώρας υποδοχής, ή τις δυνατότητες που τα ίδια διαθέτουν.

Βαλτική
Τελικά τα τέσσερα μαχητικά F-16s από τη Δανία προσγειώθηκαν στη βάση Siauliai της Λιθουανίας, όπως αναμενόταν στις 28 Ιανουαρίου. 
Έτσι μαζί με τα F-16s της Πολωνίας που έχουν αναπτυχθεί εκεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021, θα συνεργαστούν για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βαλτικής (Baltic Air Policing (BAP)) απέναντι στα ρωσικά αεροσκάφη. 
Τα αεροσκάφη από την Δανία συνοδεύονται από προσωπικό 80 ατόμων. Αντίστοιχα, όπως είναι γνωστό, F-15s των ΗΠΑ έχουν φθάσει ήδη στην αεροπορική βάση του Amari στην Εσθονία, ώστε να ενοποιηθούν με το ήδη εκεί αναπτυγμένο Βέλγικο αεροπορικό απόσπασμα από F-16s.

Και η Βρετανία δηλώνει παρόν
Το Λονδίνο θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Βρετανοί στρατιώτες στην Εσθονία
Πηγή: Associated Press

Η Βρετανία θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια «μεγάλη» ανάπτυξη στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Η πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε μια συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, αν γίνει δεκτή, θα διπλασιάσει το βρετανικό απόσπασμα των περίπου 1.150 στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί του παρόντος στην Ανατολική Ευρώπη και θα παράσχει «αμυντικά όπλα» στην Εσθονία, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Έχω διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν χερσαία, αεροπορική και ναυτική υποστήριξη στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, είπε την Παρασκευή ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να τον παροτρύνει να «υποχωρήσει» και να εμπλακεί διπλωματικά για την επίλυση της κρίσης με την Ουκρανία.
Σχεδόν 900 Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Εσθονία και περίπου 100 βρίσκονται στην Ουκρανία, ως μέρος μιας «εκπαιδευτικής αποστολής» που ξεκίνησε το 2015. Περίπου 150 στρατιώτες από μια μονάδα ελαφρών τεθωρακισμένων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία.
Το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας «HMS Prince of Wales», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής, επικεφαλής ναυτικού αποσπάσματος ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε επιφυλακή, «σε περίπτωση που η ένταση συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Sputnik»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου