Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Καταδίκη από τον ΟΗΕ για τις ρωσικές κινήσεις - Για ουκρανική επιθετικότητα μιλά η Μόσχα

Καταδίκη από τον ΟΗΕ για τις ρωσικές κινήσεις - Για ουκρανική επιθετικότητα μιλά η Μόσχα
efsyn.gr
Συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη Ρωσία και πολλές δυτικές χώρες να διασταυρώνουν διπλωματικά τα ξίφη τους μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας για Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Διαβάστε ΕΔΩ live όλες τις εξελίξεις.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας.
«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις δηλώσεις του Πούτιν περί ειρηνευτικής αποστολής στο Ντονμπάς σημειώνοντας ότι «πήγε πίσω στο χρόνο όταν οι αυτοκρατορίες κυβερνούσαν στον πλανήτη. Δεν είμαστε στο 1919».

«Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν, δεν φοβόμαστε» ήταν τα λόγια του Ουκρανού πρεσβευτή, Σεργκέι Κύσλιτσα, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα σύνορα της χώρα του παραμένουν τα ίδια και αδιαπραγμάτευτα. «Απαιτούμε από τη Ρωσία να ακυρώσει την απόφαση αναγνώρισης, καταδικάζουμε την εντολή να αναπτυχθούν επιπλέον ρωσικά στρατεύματα κατοχής και ζητάμε επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι άρρωστα, αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΟΗΕ έχει χτυπηθεί από τον ιό που εξαπλώνεται από το Κρεμλίνο, θα υποκύψει;».

Στην κριτική, φυσικά, απάντησε σε υψηλούς τόνους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά δεν θα επιτρέψει ένα λουτρό αίματος στο Ντονμπάς.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αποκάλυψε τις αληθινές της προθέσεις με τη διαταγή να αναπτυχθούν στρατεύματα που λέει πως θα έχουν «ειρηνευτικό» ρόλο στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, έκρινε η πρεσβεύτρια της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Άντιε Λέεντερτζε.

«Η Ρωσία είχε επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν είναι μέρος στη σύρραξη» στην Ουκρανία, όμως πλέον «πέταξε τη μάσκα, έδειξε πως πάντοτε ήταν», ανέφερε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γερμανίας στον ΟΗΕ.

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα λάβουμε αυστηρά και προσήκοντα μέτρα σε αντίδραση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, που θα έχει σοβαρές οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες», συμπλήρωσε.

Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση. είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου