Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Σε πολεμική επιφυλακή η Ουκρανία, παρά τις διπλωματικές κινήσεις


Ουκρανός στρατιώτης επιθεωρεί σημείο όπου έπεσε οβίδαAP Photo/Oleksandr Ratushniak
Σε πολεμική επιφυλακή η Ουκρανία, παρά τις διπλωματικές κινήσεις
efsyn.grΔιπλά μηνύματα προς τη Ρωσία και τη Δύση από τον Ζελένσκι• Πόλεμος προπαγάνδας και περιορισμένες εχθροπραξίες ή επιθέσεις με οβίδες εκατέρωθεν των συνόρων. • Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία προειδοποιούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα.

Διαρκώς κλιμακώνεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις αναφορές για περιορισμένης έκτασης ένοπλες συγκρούσεις, να πληθαίνουν. Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι ο υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε επίθεση με οβίδες κατά την επίσκεψή του στο μέτωπο στο Ντονμπάς.
Χώρες τις Ε.Ε. να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και περίπου ένα 24ωρο πριν από το προγραμματισμένο τηλεφώνημα Πούτιν-Μακρόν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου επέμεινε ότι το Κίεβο ζητά ειρηνική και διπλωματική λύση στην κρίση, στέλνοντας μηνύματα όμως και προς τη Δύση για τη στάση της έναντι της Ουκρανίας.
Μηνύματα σε Ανατολή και Δύση

Παρά τις επιφυλάξεις για το αν έπρεπε να ταξιδέψει στη Γερμανία, εν μέσω φόβων ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου. Εκεί μεταξύ άλλων δήλωσε ότι παρά την απειλή, η Ουκρανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ούτε φοβάται τις προβοκάτσιες που σημειώνονται στα σύνορά της.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σαφής αιχμής προς τη Δύση, καθώς το τελευταίο διάστημα ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να πείσουν το Κίεβο να μην προχωρήσει τη διαδικασία.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μία από τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας όσον αφορά την ασφάλειά της, όπως έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο η Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης: «Ό,τι και να γίνει θα προστατέψουμε την όμορφη χώρα μας» και κατηγόρησε το διεθνές σύστημα ασφάλειας για αδυναμία, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση.

AP Photo/Michael Probst

Επίσης, ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της Δύσης «να μην καλοπιάνουν τη Ρωσία», υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, αλλά αυτό θα το πετύχει με «ειρηνικά μέσα». Όσον αφορά τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς, δήλωσε ότι εκεί έπειτα από βομβαρδισμούς έχει σκοτωθεί ένας στρατιώτης και έχουν τραυματιστεί ακόμη τρεις.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντενίς Μοναστίρσκι, δέχθηκε επίθεση με οβίδες από φιλορώσους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς. Ωστόσο, ο ίδιος και η συνοδεία του πρόλαβαν να μπουν σε καταφύγιο και να προστατευτούν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Associated Press, που βρισκόταν μαζί τους.

Ο Βολοντίμρι Ζελένσκι συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία μίλησε για γεγονότα που όπως εξελίσσονται δημιουργούν «μια αποφασιστική στιγμή στην Ιστορία» και προειδοποίησε τη Ρωσία για χωρίς προηγούμενο συνέπειες στην επίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.
Απομακρύνονται διπλωμάτες και αποστολές

Τα γεγονότα εξελίσσονται καταιγιστικά και ο φόβος ρωσικής επίθεσης οδήγησε το ΝΑΤΟ να απομακρύνει το προσωπικό του που εργάζεται στον σύνδεσμό του από το Κίεβο είτε σε άλλη περιοχή στη δυτική Ουκρανία είτε στις Βρυξέλλες.

Επίσης, το Παρίσι κάλεσε σήμερα τους Γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, κάνοντας έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας, Χάρκοβο, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, όπως και στην περιοχή του Ντνίπρο, να απομακρυνθούν «χωρίς καθυστέρηση».

Ανάλογη σύσταση εξέδωσε και το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, που σημειώνει ότι «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στη δική του ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνει ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», και συμβουλεύει του Γερμανούς πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων.

«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι:
Οι Αυστριακές Αερογραμμές αναστέλλουν τα δρομολόγια τους από Κίεβο και Οδησσό από τις 20 Φεβρουαρίου.
H Lufthansa αναστέλλει τα δρομολόγια της από το Κίεβο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Πόλεμος προπαγάνδας

Εν τω μεταξύ εντείνεται και ο πόλεμος προπαγάνδας, με πληροφορίες για συγκρούσεις, επιθέσεις και προβοκάτσιες να διακινούνται εκατέρωθεν, χωρίς να είναι πάντα ασφαλές να υιοθετηθούν.

♦ Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ωστόσο η Μόσχα το διαψεύδει.

♦ Επίσης ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι από το πρωί του Σαββάτου σημειώνονται διαρκείς επιθέσεις με οβίδες κατά αμάχων από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητας βίντεο των περιοχών που βομβαρδίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι καταγράφονται διαρκώς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

♦ Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι, από τα σημεία που ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζει με οβίδες ρωσικά εδάφη. Υποστηρίζει δε ότι οβίδα έφτασε σε απόσταση 300 μέτρων από σπίτι. Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδος που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει επικείμενη εισβολή.
Τι άλλο ξέρουμε μέχρι τώρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο δεύτερο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς με αφορμή την ουκρανική κρίση, εμφανίστηκε σίγουρος για ρωσική εισβολή τις επόμενες ημέρες, ωστόσο επέμεινε ότι ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον πολλών επίσημων ουκρανικών ιστοσελίδων και δύο δημόσιων τραπεζών.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως προετοιμασμένη στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού αερίου, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Σάββατο ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ κήρυξε γενική κινητοποίηση
Περισσότεροι από 10.000 φιλορώσοι άμαχοι έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή του Ροστόφ.
Οι αυτονομιστές υπολογίζουν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης στη Ρωσία, θα φύγουν περίπου 700.000 άνθρωποι, με τους ηγέτες τους να πραγματοποιούν τηλεοπτικά διαγγέλματα σε δραματικούς τόνους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου