Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Ουκρανία
Το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής.
«Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος αυτού.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο.
Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών», να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.
Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή» των Ουκρανών. «Είμαστε έτοιμοι για όλα», γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Ουκρανίας ψήφισαν την Τετάρτη για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που δίνει την άδεια στους πολίτες της χώρας να οπλοφορούν και να δρουν σε αυτοάμυνα.
«Η υιοθέτηση αυτού του νόμου είναι επωφελής για το κράτος και την κοινωνία», γράφουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε χθες το WarNews247, διέταξε την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.
Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Εγκαταλείψτε την Ρωσία
Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.
«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ξεκίνησε η επιστράτευση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος .
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων.
Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα.
Δείτε βίντεο και εικόνες

Image

Image

Image

Image

Image

 https://warnews247.gr