Οι πρέσβεις της Ρωσίας (άκρη αριστερά) και των ΗΠΑ (άκρη δεξιά) κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ΟυκρανικόAP Photo/Richard Drew
Πολεμικό κλίμα στον ΟΗΕ για το Ουκρανικό, ενώ η Ε.Ε. «παγώνει» τον Nord Stream 2
efsyn.gr
Με αλληλοκατηγορίες και εμπρηστικές τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκτακτη σύνοδος για το Ουκρανικό που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, και η οποία δείχνει ότι παρά τις δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών ότι επιθυμούν τον διάλογο, δεν υπάρχει επί της ουσίας κοινός τόπος.
Η Ρωσία που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τη συνεδρίαση, κατηγόρησε τη Δύση ότι «κλιμακώνει τις εντάσεις» και πως οι ΗΠΑ έχουν φέρει στην εξουσία στο Κίεβο «γνήσιους Ναζί», ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η Μόσχα έχει στείλει στα σύνορα περισσότερους από 100.000 στρατιώτες, ενώ πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας και διαδίδει ψευδείς πληροφορίες.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, υποστήριξε ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης έχει στόχο να δώσει την ψευδή εντύπωση ότι ο Κίεβο και η Δύση επιθυμούν την πολεμική σύρραξη, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει ακόμη 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία, τις επόμενες ημέρες.
Λίντα Τόμας-ΓκρίνφιλντAP Photo/Richard Drew
Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», επισήμανε η Γκρίνφιλντ, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιώτες, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την απομάκρυνση από του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας από την εξουσία το 2014, ήρθαν στην εξουσία «εθνικιστές, ριζοσπάστες, ρωσόφοβοι και γνήσιοι Ναζί» ώστε να προκαλέσουν σύγκρουση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
«Αν δεν το είχαν κάνει αυτό, οι δύο χώρες θα ζούσαν ειρηνικά, θα είχαμε σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας», είπε ο Νεμπένζια, που υποστήριξε ότι η Δύση αυτό που θέλει είναι να οδηγήσει στα άκρα τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Οι συζητήσεις για επικείμενο πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές. Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, πότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης, που υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν διανοείται το ενδεχόμενο της εισβολής.
Βασίλι ΝεμπένζιαAP Photo/Richard Drew
«Αυτό μπορώ να το αποκλείσω», είπε, αλλά ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η κρίση της Ουκρανίας είναι μια καθαρά εσωτερική κρίση, με την οποία η Ρωσία «δεν έχει απολύτως καμία σχέση».
Είπε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει στις 17 Φεβρουαρίου να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επ’ ευκαιρία της 7ης επετείου των συμφωνιών του Μινσκ, κατά την οποία όπως είπε «θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την κατάσταση με την διευθέτηση του ουκρανικού» θέματος.
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν λάβει τον λόγο ο Ουκρανός εκπρόσωπος Σεργκέι Κισλίτσα, επειδή όπως είπε, είχε «προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».
Μπάιντεν: Αντιμέτωπη με συνέπειες η Μόσχα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ αναμένονται νέες διπλωματικές κινήσεις τις επόμενες ημέρες και ώρες, με τηλεφωνικές συνομιλίες Λαβρόφ-Μπλίνκεν και ταξίδι Τζόνσον στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές προς τη Μόσχα.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η διπλωματική οδός είναι ανοιχτή, ωστόσο δήλωσε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.
AP Photo/Susan Walsh
«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».
ΕΕ: «Παγώνει» ο αγωγός Nord Stream 2
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την πίεση που ασκεί προς τη Μόσχα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «έχει παγώσει» και η Κομισιόν εξετάζει τη συμμόρφωσή του με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο, ενώ ανέφερε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να εγκρίνει την Τρίτη ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αγωγός Nord Stream 2, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένει το «πράσινο φως» τόσο από τις γερμανικές αρχές όσο και από τις Βρυξέλλες.
Συνομιλία Πούτιν-Μακρόν
Το βράδυ της Δευτέρας, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες, η οποία πάντως δεν φαίνεται να φέρνει κάτι νεότερο όσον αφορά τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε για την κατάσταση σε σχέση με την Ουκρανία και τα θέματα που συνδέονται με την παροχή στη Ρωσία εγγυήσεων ασφαλείας μακροπρόθεσμων και νομικά κατοχυρωμένων», ενώ η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν «χαιρέτισαν την πρόοδο» στις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (σ.σ.: Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) και πως οι δύο πρόεδροι επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος με σκοπό την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σε σχέση με την κατάσταση στο Ντονμπάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου