Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης: Οι ΗΠΑ «εκτοξεύουν» στα 813 δισ. δολάρια τις πολεμικές δαπάνες για το 2023

Ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης: Οι ΗΠΑ «εκτοξεύουν» στα 813 δισ. δολάρια τις πολεμικές δαπάνες για το 2023
Tί αναφέρει το προσχέδιο προϋπολογισμού
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το πακέτο-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολεμικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, συνιστά νέο ρεκόρ σε καιρό ειρήνης.

773 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Πεντάγωνο — ξεπερνώντας το ποσό που είχε ζητήσει ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ — και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την Άμυνα στο FBI, το υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Η πρόταση που στάλθηκε στο Κογκρέσο προωθεί τη μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί, εν μέρει, από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 21% στο 28%. Ο Μπάιντεν προτείνει επίσης έναν νέο ελάχιστο φόρο 20% για το 0,01% των εισοδημάτων και νοικοκυριών με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ/ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συνολικά, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023 δεν επικεντρώνεται πλέον στην πανδημία, η οποία έχει υποχωρήσει μετά το μαζικό κύμα Όμικρον στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και στις ανάγκες που προκαλεί η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Βασικά στοιχεία δαπανών:
Περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα ανεβάσουν τις συνολικές εθνικές αμυντικές δαπάνες στα 813 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο πλαίσιο αυτών των αμυντικών δαπανών, 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται στο ΝΑΤΟ, την ευρωπαϊκή άμυνα, την Ουκρανία και την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων των 20,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επιχορηγήσεις των πολιτειακών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου και για την πρόσληψη αστυνομικών.
Περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την Covid καθώς και μελλοντικές πανδημίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου