Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

«Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι»: Συμπεράσματα έρευνας για τον Πόλεμο στην Ουκρανία

AP Photo/Vadim Ghirda
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Οι απαντήσεις στην έρευνα που παρουσιάζουμε προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα.
Από τη μια μεριά φαίνεται ότι πέφτει στον κάλαθο των αχρήστων η καθεστωτική προπαγάνδα που επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του Δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου για τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία από το 2014 έως και σήμερα.
Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην σταθμίσουμε αυτή την Αλληλεγγύη με όρους και με ημερομηνία λήψης απέναντι ακόμη και στους Έλληνες πρόσφυγες!
Επίσης, φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα η συστηματική προπαγάνδα για αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών και συγκρότηση Ευρωστρατού!
Ε ανάγκη ανασυγκρότησης του Αντιπολεμικού κινήματος και έκφρασης σε Διεθνιστικού ταξικού-εργατικού αντικαπιταλιστικού ρεύματος πιο μεγάλη από ποτέ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλει να συμβάλει η σύσκεψη για την συγκρότηση Αντιπολεμικού Διεθνιστικού Συντονισμού που καλεί το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Σας καλούμε για να συζητήσουμε την πρότασή μας την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Παιδαγωγικό, ΜΑΝΧ.

«Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι»
Oι Θεσσαλονικείς δείχνουν μεν τη Ρωσία ως βασικό υπεύθυνο, αλλά όχι μόνον αυτήν σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε.
Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Θεσσαλονικείς. Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες έχει ενδιαφέρον, αφού το 30,2% των πολιτών αποδίδει την ευθύνη για τον πόλεμο αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ το 30,5% θεωρεί υπεύθυνες και τη Ρωσία και τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά δε τους ψηφοφόρους των κομμάτων, το 54,5% των νεοδημοκρατών καταλογίζουν ευθύνη στη Ρωσία, ένα 38,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθύνες σε Ρωσία και Δύση ταυτοχρόνως, ενώ το 28,6% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία. Μόλις το 5,1% ζητά πολεμική εμπλοκή στο πλευρό της Ουκρανίας.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε για λογαριασμό της ιστοσελίδας «voria.gr» η εταιρεία ερευνών «To the point» στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 1 έως 4 Μαρτίου, σε δείγμα 852 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.

Εχει πολλαπλό ενδιαφέρον ότι στο βασικό ερώτημα «Ποιος έχει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία» οι Θεσσαλονικείς δείχνουν μεν τη Ρωσία ως βασικό υπεύθυνο, αλλά όχι μόνον αυτήν.

Για το 30,5% φταίνε Ρώσοι και Δύση, και μόλις ένας στους τρεις (30,2%) βλέπει ως αποκλειστική υπεύθυνη τη Ρωσία. Ακολούθως και με βάση τα ερωτήματα το 13,5% ρίχνει ευθύνες στη Ρωσία και την Ουκρανία, το 12% θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη τη Δύση και το 6,5% θεωρεί υπεύθυνες Ουκρανία και Δύση. Ετσι, συνολικά το 65,4% των Θεσσαλονικέων δεν θεωρεί ως μοναδική υπεύθυνη τη Ρωσία, καταλογίζοντας σε αυτή μεγαλύτερη ευθύνη (44%) συγκριτικά με τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέων εξοπλισμών από τη χώρα μας, το 63,6% των Θεσσαλονικέων τάσσεται υπέρ του εξοπλισμού της χώρας αλλά με βάση τις οικονομικές της δυνατότητες (94,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., 45% του ΣΥΡΙΖΑ και 60% του ΚΙΝ.ΑΛΛ.).


Μόλις το 5,2% δηλώνει ότι ήταν αντίθετο στους εξοπλισμούς και μετά την Ουκρανία αναθεωρεί τη στάση του. Οπότε το 25,9% είναι κατά των εξοπλισμών γιατί η χώρα είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση (4,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., 31,7% του ΣΥΡΙΖΑ και 30% του ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Για τους Ελληνες ομογενείς που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, το 25,2% θέλει μεν να τους στηρίξουμε, αλλά για να καταφύγουν σε γειτονική προς την Ουκρανία χώρα και μετά να επιστρέψουν στον τόπο τους. Το 24,8% λέει ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, όμως μόνο μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, και το 23,7% τους στηρίζει αλλά θέλει να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Και το 18,7% εκτιμά ότι πρέπει να έλθουν μονίμως στην Ελλάδα αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια παραμονής στην Ουκρανία.

Υπέρ της συγκρότησης ισχυρού ευρωπαϊκού στρατού τάσσονται περίπου οι μισοί Θεσσαλονικείς (46,2%), κατά το 28% (ζητώντας καλύτερο συντονισμό των εθνικών στρατών της Ε.Ε.), ενώ το 13,3% θεωρεί αρκετή την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Υπέρ του ευρωστρατού είναι το 69,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 58,3% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ το 32,2% είναι υπέρ και αντίστοιχο ποσοστό υπέρ του καλύτερου συντονισμού. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, το 34,5% δεν τις θεωρεί επαρκείς, το 25,8% εκτιμά ότι δεν έχουν καμία επίδραση, το 15,6% τις βρίσκει λάθος, το 12,4% θεωρεί ότι είναι σωστές και επαρκείς.


Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος της «To the Point», Δημήτρης Κατσαντώνης, λέει ότι τα αποτελέσματα εξηγούνται από το «κοινωνικό ρεύμα αντιδυτικισμού και την αυθόρμητη τάση να δηλώνεται σε στιγμές που συμβαίνει κάτι τόσο έντονο όσο ο πόλεμος ότι δεν μπορεί να φταίει μόνο η μία πλευρά. Σε ό,τι αφορά τον αντιδυτικισμό, έχει δύο μέρη, το ένα υπογραμμίζει πως η Δύση ενδιαφέρεται πάντα μόνο για τον εαυτό της και το δεύτερο ότι έπρεπε να δράσει έγκαιρα και διαφορετικά».

Τον ρωτάμε αν τα αποτελέσματα είναι απόρροια του κλίματος που είχε καλλιεργηθεί κατά τη διάρκεια της έντασης για την Συμφωνία των Πρεσπών με την εκπεφρασμένη αντίθεση της Ρωσίας και απαντά ότι «ερμηνευτικά μπορεί να οφείλεται κι εκεί», ωστόσο «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τεκμηρίωση σε αυτή την ερμηνεία γιατί δεν υπήρχε σχετικό ερώτημα στη μέτρηση». Σε ό,τι αφορά την πολιτική θέση όσων απάντησαν και τη συσχέτισή της με τα φιλορωσικά αισθήματα σημειώνει ότι, «όπως φαίνεται, όλη η Ακροδεξιά σε όλες τις εκφράσεις της, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, διακατέχεται από αυτά τα αισθήματα, υπάρχει βέβαια και ένα μικρό κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όμως η θέση αυτών των πολιτών προέρχεται κυρίως από την έκφραση ενός ανακλαστικού αντιδυτικισμού».
Ταυτότητα Έρευνας

Πραγματοποιήθηκε από την «tothepoint» (μέλος της Esomar) για λογαριασμό τού «voria.gr». Ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο χρονικό διάστημα 1-4 Μαρτίου 2022. ΔΕΙΓΜΑ: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά δήμο, σε 852 άτομα, άντρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Στάθμιση εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ψήφο στις εκλογές 2019. Μέγιστο σφάλμα 3,1% (με διάστημα εμπιστοσύνης 95%).
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου