Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Το μέτωπο που κρίνει την τύχη του πολέμου στην Ουκρανία

Το μέτωπο που κρίνει την τύχη του πολέμου στην Ουκρανία

Η κίνηση από τρεις κατευθύνσεις για την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που υπερασπίζονται το Ντονμπάς. Γιατί η ρωσική επιτυχία μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους της σύγκρουσης.
Το Ντονμπάς είναι ένα από τα σημεία που μπορεί να κριθεί η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, λένε δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, καθώς η Μόσχα προσαρμόζει τις τακτικές της και ενισχύει τις δυνάμεις της για να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν στην περιοχή. Αν αυτό συμβεί θα είναι σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο.

Ενώ ο ακριβής αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή (JFO) δεν είναι γνωστός, εκτιμάται ότι έως και 40.000 στρατιώτες, ή περίπου το ένα τέταρτο των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, βρίσκονταν εκεί όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή πριν από τέσσερις εβδομάδες, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτός είναι ο τομέας όπου έχουμε τις περισσότερες ανησυχίες και όπου οι Ρώσοι έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος από τον χώρο της άμυνας. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να περικυκλωθούν τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά πρέπει το παρακολουθούμε», δήλωσε ενώ σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι καταλήφθηκε από τους Ρώσους η πόλη Ιζιούμ, ένα κομβικό σημείο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Στην αρχή της εκστρατείας, ο ρωσικός στρατός έδειξε μια αινιγματική ανικανότητα να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε μία ή δύο επιθετικές ενέργειες ή να καταλάβει μια μεγάλη πόλη. Η προέλαση άφησε εκτεθειμένες τις ρωσικές μονάδες, ενώ η επιδέξια ουκρανική αντίσταση είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν έναντι ισχυρότερου αντιπάλου. Η επίθεση σταμάτησε γρήγορα.

Αλλά τώρα, λένε δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, ο ρωσικός στρατός μπορεί να ακολουθεί μια πιο μεθοδική, διττή προσέγγιση. Η μια περιλαμβάνει την καταστροφή πολιορκημένων πόλεων, όπως το Χάρκοβο, με επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων και τη διατήρηση των εδαφών που κατέλαβαν γύρω τους, πιθανώς για να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η δεύτερη αφορά μια συντονισμένη προσπάθεια να νικήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη και να περικυκλώσουν τη δύναμη JFO στο Ντονμπάς.

«Η Μαριούπολη είναι σημαντική για πολλούς λόγους... [ως] σημαντικό λιμάνι... διευκολύνει τους Ρώσους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Είναι επίσης «ο νότιος πόλος μιας προσπάθειας των Ρώσων να «κλείσουν» το Ντονμπάς, έτσι ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να είναι καθηλωμένες εκεί και να μην μπορούν να υπερασπιστούν πόλεις πιο δυτικά, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου».

Η ήττα ενός μεγάλου μέρους του τακτικού στρατού της Ουκρανίας στο Ντονμπάς θα επέτρεπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλήσει για «επιτυχία» στην προσπάθεια αποστρατιωτικοποίησης της χώρας.


«Η περικύκλωση και η καταστροφή ενός μεγάλου μέρους των τακτικών δυνάμεων [της Ουκρανίας] θα μπορούσε να αποτελεί προϋπόθεση νίκης για τη Ρωσία με δύο τρόπους», δήλωσε ο Samuel Cranny-Evans, αναλυτής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κατάρρευση του ηθικού» που θα καθιστούσε περιττή μια παρατεταμένη πολιορκία του Κιέβου, είπε. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στη Μόσχα «να ισχυριστεί ότι πέτυχε τον στόχο της να αποστρατικοποιήσει την Ουκρανία και να επιτρέψει την προσάρτηση των αποσχισμένων "δημοκρατιών" του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ».

Οι ρωσικές δυνάμεις που εμπλέκονται στη μάχη είναι από τις πιο ικανές, είπαν οι αναλυτές, και προχωρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα. Βορειοανατολικά, από την Κριμαία, καλά εξοπλισμένα στρατεύματα από την 22η Στρατιά αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσαν μια fake επίθεση προς το λιμάνι της Οδησσού. «Είναι ένας αντιπερισπασμός ... για να κρατήσει καθηλωμένα τα ουκρανικά στρατεύματα στο Νότο, ώστε να μην μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους στη Μαριούπολη;», αναρωτήθηκε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Είναι δύσκολο να το ξέρεις».

Εν τω μεταξύ, κινούμενα προς το νότο μια ακόμα ισχυρή δύναμη παρακάμπτει την πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο. «Το εάν αυτές οι δυνάμεις συνδεθούν με τις δυνάμεις που πιέζουν προς τα βόρεια πρέπει να το παρακολουθούμε», είπε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ.
Τέλος, από το Ντονμπάς κινούνται προς τα δυτικά αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία συνοδευόμενες από ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ρωσία έχει τις στρατιωτικές δυνάμεις που απαιτούνται για να σπάσει την JFO και το γεγονός ότι φαίνεται να ενεργεί πιο μεθοδικά είναι ανησυχητικό», υποστηρίζει μια πηγή.

Το Κίεβο έχει δημοσιοποιήσει ελάχιστες πληροφορίες για τα στρατεύματα και την κατάσταση στην περιοχή. Ωστόσο, αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι τα στρατεύματα της JFO είναι ιδιαίτερα έμπειρα μετά από οκτώ χρόνια μάχης και εκτεταμένη εκπαίδευση από στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Το ποιος θα επικρατήσει είναι τόσο ανοικτό όσο και η τελική μοίρα της εισβολής της Ρωσίας.

«Η JFO είναι ευάλωτη σε περικύκλωση, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις πολέμησαν έξυπνα και περιμένουμε να το έχουν προβλέψει», επισημαίνεται. «Είναι από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες ουκρανικές δυνάμεις. Είναι επίσης καλά ταμπουρωμένοι».

Όσον αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, το ΝΑΤΟ δήλωσε την Τετάρτη ότι εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί έως και 15.000 και οι απώλειες φτάνουν συνολικά τις 30.000, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο της ρωσικής δύναμης εισβολής έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Συγκριτικά, περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Το πώς βλέπεις το μέλλον του πολέμου εξαρτάται πραγματικά από την απάντησή σου σε μια ερώτηση», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος ερευνητής στο think-tank του CNA: «Το αν πιστεύεις ότι έχουμε δει το χειρότερο όσον αφορά τις στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας [στην Ουκρανία]. . . ή το καλύτερο». Προσέθεσε πάντως ότι η Ρωσία είχε ακόμα πολλά περιθώρια για να ενισχύσει τα στρατεύματά της, αν και με δυνάμεις που πιθανότατα θα είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου