Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Κίεβο: Αποσύρουν δυνάμεις οι Ρώσοι - Δυσπιστία ΗΠΑ

Κίεβο: Αποσύρουν δυνάμεις οι Ρώσοι - Δυσπιστία ΗΠΑ
UPD
REUTERS/MARKO DJURICAΗ Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, κάτι που οι ΗΠΑ εκτιμούν ως «μείζονα» αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα, λένε στο CNN δύο ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι. Πολλοί όμως είναι αυτοί που εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στις Ρωσικές προθέσεις.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχος οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο είναι «αναδιάταξη, όχι απόσυρση» και η Μόσχα απλώς «αλλάζει ταχύτητα»

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times: «Έχουμε δει τους Ρώσους να αρχίζουν να απομακρύνονται από το Κίεβο. Αλλά έχουμε λίγη εμπιστοσύνη σε αυτό το στάδιο ότι σηματοδοτεί κάποια σημαντική αλλαγή ή μια ουσιαστική υποχώρηση. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Κίεβο με αεροπορικές επιδρομές. Ο χρόνος θα δείξει».

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν ήδη αυτές τις κινήσεις και πιστεύουν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρηση με βομβαρδισμό από αέρα και από το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στα «κέρδη» τους στο νότο και στα ανατολικά της Ουκρανίας, εκτιμούν άλλοι αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική άν οι συνθήκες μάχης το επιτρέψουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «μπλόφα».

Υπενθυμίζεται, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι αποφάσισε να «περιορίσει δραστικά τις εχθροπραξίες» σε Λίεβο και Τσερνίχιφ δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν σύμφωνα με το Ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA.

«Θέλουν μία νέα Βόρεια Κορέα»

Ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο απέτυχαν και είναι πλέον αδύνατο για τον ρωσικό στρατό να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση.

«Ο πόλεμος του Πούτιν επικεντρώθηκε πλέον στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, είπε επίσης. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα "κορεατικό" σενάριο για την Ουκρανία. Δηλαδή, [οι ρωσικές δυνάμεις] θα προσπαθήσουν να επιβάλουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μη κατεχόμενων και των κατεχόμενων περιοχών της χώρας μας", ανέφερε ο Μπουντάνοφ. «Στην πραγματικότητα, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου