Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Μόνοι οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

 

Μόνοι οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη, με την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναφλέγεται στο έδαφος της Ουκρανίας, όπου εκδηλώθηκε η απαράδεκτη ρωσική εισβολή. Η ενεργοποίηση της μηχανής του πολέμου και η αιματοχυσία που προκαλεί δεν έχει καμία σχέση με την «ελευθερία» και την «ανεξαρτησία» της Ουκρανίας, όπως ισχυρίζονται ΝΑΤΟ και ΕΕ, ούτε με την «αποναζιστικοποίηση» και την «υπεράσπιση των ρωσόφωνων», όπως ισχυρίζεται ο Πούτιν. Αστικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί συγκρούονται με μόνο θύμα τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τη συστράτευση με το ΝΑΤΟ, στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και δίνοντας βάσεις, λιμάνια, τα πάντα, από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ και στα επιθετικά τους σχέδια. Γιατί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, στην περιοχή μας και ευρύτερα, βιώνουμε στο «πετσί» μας την πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Τα τελευταία χρόνια, οι πολεμικές συρράξεις έχουν πυκνώσει (Συρία, Λιβύη, Υεμένη, υποσαχάρια Αφρική, Ναγκόρνο Καραμπάχ κτλ). Αξιοποιούνται πολεμικές και κατασταλτικές μέθοδοι με βάση τη νέα τεχνολογία (ρομποτική, τεχνική νοημοσύνη). Αναπτύσσεται η πολεμική προετοιμασία και ρητορική, πυκνώνουν τα σύννεφα της πολεμικής απειλής. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ,  Γερμανία, Γαλλία, συνολικά η ΕΕ, Ρωσία, Κίνα πρωταγωνιστούν σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οδηγούν σε πολέμους.  

Το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή, για να αρπάξει ένα μερίδιο από την λεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ, προχώρησε στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, που γεμίζει αμερικανικές βάσεις όλη την Ελλάδα. Προωθεί την αποστολή ελληνικής πυροβολαρχίας Πάτριοτ για την προστασία της… Σαουδικής Αραβίας! Προχωρά σε συμφωνία με την Γαλλία, που μεταξύ άλλων προβλέπει αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής! Οι συνεκπαιδεύσεις του ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με ΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά στρατεύματα είναι συνεχείς. Προχωρά σε τρομερά εξοπλιστικά προγράμματα ύψους πολλών δισ. -Πολεμικά πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, τεθωρακισμένα, πύραυλοι, βλήματα, η χαρά των πολεμικών βιομηχανιών- και προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών, εν μέσω πανδημίας και κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, ενώ η φτώχεια σαρώνει.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ.) οικοδομούν αντιδραστικό κι επιθετικό άξονα με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο με σκοπό την προνομιακή χάραξη των ΑΟΖ της Μεσογείου, για οικονομική εκμετάλλευση. Και έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων. Οξύνεται ο αντιδραστικός και εχθρικός προς τα λαϊκά συμφέροντα ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπου αναπτύσσονται η φτώχεια, και η πολεμική προετοιμασία, ένας πολεμοκάπηλος, μιλιταριστικός, εθνικιστικός λόγος, με διαρκή απειλή θερμού επεισοδίου. Ταυτόχρονα, γίνεται κόλαση η ζωή των φαντάρων στα στρατόπεδα που στους 12 μήνες! Ο ελληνικός στρατός και το Κράτος Άμυνας/Ασφάλειας ασκεί πολεμικού τύπου πρακτικές απέναντι στους πρόσφυγες σε Έβρο και Αιγαίο. Χτίζει και φυλά κέντρα κράτησης μεταναστών. Προωθείται η διαπλοκή ΑΕΙ-Πολεμικής Βιομηχανίας-ΝΑΤΟ-Στρατού για την ανάπτυξη μεθόδων καταστολής και πολεμικής έρευνας. Καθόλου τυχαία η είσοδος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν παραπέρα ένα απειλητικό περιβάλλον για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Υπογραμμίζουν την ανάγκη εμφάνισης ενός μαζικού αντιπολεμικού, διεθνιστικού κινήματος, με αντιιμπεριαλιστικά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, που θα αντιπαλεύει αποφασιστικά την κυβερνητική πολιτική και τη στρατηγική του ελληνικού κεφαλαίου και κράτους. Που θα θέτει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των εργαζομένων, προωθώντας τη διεθνιστική πάλη και συνεργασία των κινημάτων για την ειρήνη και τη φιλία των λαών κόντρα στους πολέμους κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών.

Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί με ένα μεγάλο εύρος κινήσεων, συλλογικοτήτων κι αγωνιστών σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, μικρές και μεγάλες αντιστάσεις, σε μάχες μέσα κι έξω από το στρατό. Πήγαμε «κόντρα στο ρεύμα» για τα συμφέροντα της τάξης μας, κόντρα στα καλέσματα για «εθνική ενότητα» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των πετρελαιάδων, των μιζαδόρων, των πολυεθνικών των όπλων και των ιμπεριαλιστών. Αλλά αυτό είναι αναντίστοιχο των αναγκών της εποχής μας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συγκρότηση ενός μόνιμου Αντιπολεμικού Συντονισμού κινήσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών από τους χώρους του εργατικού κινήματος, της νεολαίας, των φοιτητών, των γειτονιών, των αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών, των κοινοτήτων μεταναστών.

Η πρόταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», που έχει ήδη κατατεθεί, έχει ωριμάσει και πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα. Τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, καθώς χρειάζεται μόνιμη και αναβαθμισμένη συνεργασία και συντονισμός στο αντιπολεμικό κίνημα.

Σας καλούμε για να συζητήσουμε την πρότασή μας την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Παιδαγωγικό, ΜΑΝΧ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου