Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Έβρος: Πανάκριβες οι μετακινήσεις για τους φαντάρους


Έβρος: Πανάκριβες οι μετακινήσεις για τους φαντάρους

▸ Να αναλάβει επιτέλους ο ελληνικός στρατός όλο το κόστος της υποχρεωτικής θητείας

Όλο και πιο βαθιά καλούνται να βάλουν οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους το χέρι στην τσέπη για τη μετακίνηση από τον Έβρο. Με τις τιμές να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, οι στρατιώτες του Έβρου που προέρχονται κυρίως από λαϊκές, δίχως βύσματα, οικογένειες, πρέπει να ματώσουν οικονομικά κάθε φορά που παίρνουν άδεια.

Πιο συγκεκριμένα: Το λεωφορείο Αλεξανδρούπολη-Αθήνα κοστίζει για τους στρατιώτες 53,80 ευρώ και με επιστροφή 95 ευρώ. Από την Αλεξανδρούπολη για την Ορεστιάδα οι στρατιώτες πρέπει να καταβάλουν άλλα 10,5 ευρώ για μονή διαδρομή, δηλαδή 21 ευρώ. Σύνολο με επιστροφή 116 ευρώ και λίγο λιγότερα για Σουφλί και Διδυμότειχο. Αν κάποιος επιλέξει το δρομολόγιο Ορεστιάδα-Αθήνα (με ενδιάμεση στάση Θεσσαλονίκη) πρέπει να καταβάλει με επιστροφή 112,5 ευρώ και 4-10 ευρώ λιγότερα από τους ενδιάμεσους σταθμούς (π.χ. Διδυμότειχο- Αθήνα, Σουφλί-Αθήνα).

Τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή Αθήνα-Αλεξανδρούπολη κυμαίνονται, αν κλειστούν για 1 εβδομάδα μέχρι 1 μήνα μετά, στα 88-100 ευρώ, ενώ μερικές ημέρες φθάνουν και τα 125. Για 2 μήνες μετά φτάνουν τα 75 ευρώ αλλά πολύ σπάνια κάποιος παίρνει άδεια με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, δύο μειωμένα εισιτήρια για το μετρό του αεροδρομίου κοστίζουν 9 ευρώ και για το λεωφορείο 5,40 ευρώ, ενώ θυμίζουμε και τα 21 ευρώ πήγαινε-έλα από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα. Αθήνα-Ορεστιάδα αεροπορικώς, λοιπόν, με επιστροφή στα 115-130 ευρώ, αν είστε τυχεροί με τα εισιτήρια. Αν ο στρατιώτης συνεχίσει από την Αθήνα για Πελοπόννησο, Κρήτη ή άλλα νησιά, τότε το κόστος με επιστροφή ξεπερνά τα 150 ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι πολλοί διοικητές υποχρεώνουν τους φαντάρους να σπάνε τις άδειές τους, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν πολλές φορές αυτό το αντίτιμο. Και όλα αυτά, ενώ οι περισσότεροι αμείβονται με 8,7 ευρώ το μήνα.

Πρέπει οι στρατεύσιμοι και οι οικογένειές τους να σταματήσουν, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να πληρώνουν από την τσέπη τους. Το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» ζητά δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φαντάρους που παίρνουν από το κράτος «ψίχουλα». Αύξηση του μισθού τους στο ύψος του βασικού, αντί για πανάκριβους εξοπλισμούς και φιέστες που αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος τους. Επιπλέον, πρέπει να δίνονται στους στρατιώτες οι άδειες τις ημέρες που επιθυμούν και να μην τους κάνουν καψόνια με αυτές.

Να αναλάβει ο στρατός τη δωρεάν μετακίνηση σε εξόδους και άδειες. Να βάλει στρατιωτικά μέσα — λεωφορεία, πλοία του πολεμικού ναυτικού και C-130 της πολεμικής αεροπορίας. Να δώσει επιπλέον καταστάσεις επιβίβασης και να αναλάβει επιτέλους ο στρατός όλο το κόστος της υποχρεωτικής θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου