«Η αστυνομία δεν θα πατήσει το πόδι της στις σχολές» γράφει το κεντρικό πανό έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου εκδικάζεται η προσφυγή δέκα πανεπιστημιακών συλλόγων από επτά πανεπιστήμια της χώρας, όπως και ακόμη δεκάδων πανεπιστημιακών που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης των διατάξεων του νόμου 4777/2021 για την πανεπιστημιακή αστυνομία και κατ’ επέκταση της προκήρυξης διαγωνισμού της ΕΛ.ΑΣ. για πρόσληψη ειδικών φρουρών.
Φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι εκφράζουν, για ακόμα μία φορά, την κάθετη αντίθεσή τους στην είσοδο αστυνομικών στα ΑΕΙ και στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που εγκρίθηκε πέρυσι αφήνοντας εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες υποψηφίους.
«Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών, Ρουφιάνων Δολοφόνων και Βασανιστών φωνάζουν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, που περιμένουν την απόφαση. Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ανώτατο δικαστήριο της χώρας έρχεται να αποφανθεί για το τι σημαίνει πανεπιστημιακό άσυλο και ποιες είναι οι συνέπειές του.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων. Οπως υποστηρίζουν, η συγκρότησή τους είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Παράλληλα προσκρούει σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος (προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία και ελευθερία κίνησης) και στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας, ενώ είναι αντίθετη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Εδώ κα έναν χρόνο σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα διαμαρτύρεται με κάθε μέσο ενάντια στη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων, με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, που θα αναφέρονται στην Αστυνομία και όχι στο πρυτανικό συμβούλιο, ενώ διεθνώς ακαδημαϊκοί και ερευνητές τάσσονται επίσης κατά.
Όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν», η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τους 1.030 ειδικούς φρουρούς και 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και υποδομές, όταν ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας, τα τελευταία δύο χρόνια, κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου