Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Θα γίνει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;


Θα γίνει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;
Όποιος επιχειρεί να απαντήσει με όρους διακρατικής διαχείρισης του πολέμου στο ερώτημα του τίτλου, είτε έχει κάποιες μεταφυσικές-μαντικές δυνάμεις είτε είναι πολιτικός τσαρλατάνος. Και αυτό, διότι τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο σε μια εποχή όπου τα δόγματα πολέμου έχουν εξελιχθεί και τα κράτη έχουν προσαρμοστεί σε μια όλο και συχνότερη προετοιμασία και διεξαγωγή πολέμων σε διάφορα επίπεδα. Το ερώτημα του τίτλου για να μπορέσει να απαντηθεί, οφείλουμε να το μετασχηματιστεί στο εξής: 
«Μπορεί να αποφευχθεί ένας πιθανός Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;»

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης των δογμάτων του πολέμου τις τελευταίες δεκαετίες, η βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των πολέμων «στο εξωτερικό» από τα κράτη παραμένει μια και συγκεκριμένη. Η νίκη απέναντι στον εσωτερικό εχθρό και η νομιμοποίηση του πολέμου από τον λαό του κράτους που διεξάγει τον πόλεμο. 
Το διακύβευμα, λοιπόν, στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι η θέση που θα πάρουν οι λαοί απέναντι στα κράτη τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που διεξάγουν πολέμους ή που θα επιδιώξουν να συμμετέχουν σε αυτούς με οποιοδήποτε τρόπο. 
Μόνη δύναμη, λοιπόν, αποτροπής ενός πολέμου αποτελεί η αντιπολεμική στάση των λαών και η κινητοποίησή τους σε μια κατεύθυνση μπλοκαρίσματος της πολεμικής μηχανής των κρατών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους, η οποία έχει ενεργοποιηθεί για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αποτελεί αναγκαία υπόθεση για την αναχαίτιση του διεξαγόμενου πολέμου, αλλά και μελλοντικών. 
Το καθήκον του ελληνικού λαού να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων του ελληνικού κράτους οφείλει να κινείται σε δύο επίπεδα, αλληλεξαρτώμενα και αλληλοσυνδεόμενα. 
Την πάλη μέσα και έξω από το στρατό.

Η μεικτή σύσταση του ελληνικού στρατού (κληρωτός και μισθοφορικός), η οποία υποχρεώνει τη νεολαία να στρατεύεται για 9-12 μήνες, προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα στο εσωτερικό της πολεμικής μηχανής. 
Η μεταπολιτευτική δράση των φαντάρων στην Ελλάδα, με προμετωπίδα τις τελευταίες δεκαετίες το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» έχει αναδείξει τις δυνατότητες πάλης αφενός για δικαιώματα και ελευθερίες, κατοχυρώνοντας, με τις καθημερινές του παρεμβάσεις-νίκες, σημαντική βελτίωση των συνθηκών στράτευσης και αφετέρου για αντιπολεμική δράση σε συνθήκες ενεργοποίησης της πολεμικής μηχανής. Το κίνημα των φαντάρων οφείλει καθημερινά και πόσο μάλλον αυτή την περίοδο να παλεύει απέναντι στην πολεμική μηχανή του ελληνικού κράτους και απέναντι σε αυτούς που την ενεργοποιούν. 
  • Οφείλει να παλεύει για την αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την κατάργηση των βάσεων
  • να αποκαλύπτει και να αντιτίθεται στις επιθετικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου για στρατιωτική κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, καταγγέλλοντας τον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό που απειλεί με θερμή διακρατική σύγκρουση τους λαούς εξαιτίας των στρατηγικών επιδιώξεων των αστικών τάξεων και κρατών να αναβαθμιστούν ως περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σκοτώσει και σκοτωθεί για τα αστικά συμφέροντα.
  • να παλεύει ενάντια στον πόλεμο που διεξάγεται απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες και να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε αυτή, 
  • να εναντιώνεται στην πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους 
  • να αρνείται τη συμμετοχή του σε νατοϊκές και επιθετικές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και στην εκτεταμένη αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ, τέλος, οφείλει να παλεύει απέναντι στις εθνικιστικές μεγαλο-ιδεατικές βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης για επέκταση.
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο του αντιπολεμικού κινήματος είναι η πάλη έξω από το στρατό, η πάλη, δηλαδή, στο εσωτερικό της κοινωνίας. 
Η ανάπτυξη αντιπολεμικών αντανακλαστικών στην ευρύτερη κοινωνία πρέπει να κινείται σε δύο επίπεδα. 
Αφενός, σε επίπεδο αλληλεγγύης στους στρατευμένους, στα αιτήματα και την αντιπολεμική πάλη τους. 
Αφετέρου, σε επίπεδο ανάπτυξης αντιπολεμικής στάσης σε κάθε πτυχή της ζωής. 
Σε αυτό το πλαίσιο 
  • οι φοιτητές οφείλουν να μπλοκάρουν την έρευνα που διεξάγεται για την εξοπλιστική εξέλιξη της πολεμικής μηχανής, 
  • οι εργαζόμενοι σε λιμάνια, στις μεταφορές κλπ. να αρνηθούν να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των στρατευμάτων 
  • όλη η κοινωνία σύσσωμη να αντιπαρατεθεί απέναντι στους πολεμοκάπηλους κυβερνώντες και στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για αποκόμιση κερδών από τον πόλεμο. Να μπλοκάρει τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών, τις συνεχείς πολεμικές ασκήσεις, την κάθε ενίσχυση του κράτους Άμυνας/ασφάλειας της Ελλάδας, Ισραήλ των Βαλκανίων. 
Η εμπλοκή μας στους πολέμους μπορεί να σταματήσει μόνο με την κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε μια κατεύθυνση μπλοκαρίσματος της πολεμικής μηχανής, ανατροπής των πολεμοκάπηλων διαχειριστών και του συστήματός τους που επεκτείνει τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Ευρωστρατό. 
Η σύνδεση του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό είναι η μόνη ικανή να φέρει το λαό στο προσκήνιο και να του επιτρέψει να επιβάλλει την ειρήνη. 
Η κινητοποίηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών αποτελεί τον μόνο και σίγουρο εγγυητή ότι ένας εκτεταμένος πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου