Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ενέργεια: Πεδίο μάχης Βορρά-Νότου η Σύνοδος Κορυφής

Ενέργεια: Πεδίο μάχης Βορρά-Νότου η Σύνοδος Κορυφής

Παζάρι με τις χώρες του Νότου να ζητούν πλαφόν στις τιμές και τις Γερμανία-Ολλανδία να αντιτίθενται. Εφυγε προσωρινά από τη συνεδρίαση ο Σάντσεθ. Σύγκλιση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, απόσταση για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πασχίζουν από το πρωί να να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενεργειακή αγορά, αναζητώντας δύσκολους συμβιβασμούς για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές που πλήττονται σκληρά από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Οι συζητήσεις τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν «έντονες», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters, ενώ άλλη πηγή της ΕΕ είπε ότι μια «σκληρή» συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από τις νότιες χώρες του μπλοκ με την Γερμανία και την Ολλανδία.

«Οι διαπραγματεύσεις είχαν τελματώσει», είπε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η ήδη τεταμένη συζήτηση σταμάτησε για λίγο αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφυγε από τη συνεδρίαση για μια «τεχνική διακοπή, ώστε οι διαπραγματεύσεις να επανέλθουν σε τροχιά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε νέα υψηλά ρεκόρ και την ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό έκλεισε συμφωνία με τις ΗΠΑ για επιπλέον ποσότητες LNG.

Ενώ οι νότιες πολιτείες θέλουν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου για να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά, η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά κρατική χρηματοδότηση για επιδότηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.


«Μπλοκάρουν επιλογές που θα μπορούσαν να ωφελήσουν άλλες χώρες που έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από το δικό τους», είπε η πηγή της ΕΕ για τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η συνάντηση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το απόγευμα, φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι το βράδυ, αφού πηγές είπαν ότι έχει παραγγελθεί δείπνο για τους ηγέτες. Ωστόσο, μια ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι υπάρχει «καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» και γίνονται εντατικές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού με την Ισπανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό είχε υποστηρίξει τις προτάσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

«Η ΕΕ δεν αφορά μόνο μεγάλες αρχές, μεγάλες συναντήσεις και Αμερικανούς προέδρους», είπε ο De Croo στους δημοσιογράφους νωρίτερα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ευρώπη με περισσότερες παραδόσεις LNG.

«Σήμερα αφορά τα καθημερινά ζητήματα του λαού και αυτό είναι το τιμολόγιο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου», είπε. «Είμαστε σε πόλεμο και σε έναν πόλεμο πρέπει να λάβεις έκτακτα μέτρα».

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η ΕΕ για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της.

Εξάρτηση από τη Ρωσία

Φάνηκε να υπάρχει περισσότερη σύμπνοια μεταξύ των 27 σε ένα σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου για να τιθασεύσουν τις τιμές. "Υπάρχει λύση", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα πριν από τις συνομιλίες. «Είναι κοινές ευρωπαϊκές αγορές, κοινή επιμελητεία, κοινή οικοδόμηση χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο μέσω του οποίου το μπλοκ αγόρασε εμβόλια για την COVID-19 για λογαριασμό των κρατών μελών.

Η ΕΕ παρέμεινε διχασμένη και ως προς το αν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία είναι από τις πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την επιβολή απαγόρευσης στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δεν ήταν σαφές τέλος εάν θα προκύψει κοινή θέση σχετικά με την ανακοίνωση της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ότι οι «μη φιλικές» χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν ρούβλια για να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της και εάν η Επιτροπή θα λάβει εντολή να το αντιμετωπίσει.

Η απαίτηση του Κρεμλίνου θέτει ένα δίλημμα για τις χώρες που εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια, επειδή, αν συμφωνήσουν σε αυτήν, θα στήριζαν το ρούβλι και θα διοχέτευαν σκληρό νόμισμα στη Μόσχα - αλλά η άρνησή τους θα μπορούσε να σημαίνει εξάντληση των ενεργειακών τους αποθεμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου