Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Ρωσικός Τύπος: Γιατί το Ιράν έπληξε το βόρειο Ιράκ – Η ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να λειτουργήσει το Nord Stream 2

Ρωσικός Τύπος: Γιατί το Ιράν έπληξε το βόρειο Ιράκ – Η ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να λειτουργήσει το Nord Stream 2
14 Μαρ 2022 | 18:01

Izvestia

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν πιθανότητες να καταλήξουν σε συμβιβασμό στις συνομιλίες, δήλωσαν εμπειρογνώμονες σε συνέντευξη από την Izvestia. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των ουκρανικών αρχών να αναπτύξουν μια κοινή θέση. Οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν ήδη σημειώσει κάποια πρόοδο στον διπλωματικό δρόμο, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για θετικά αποτελέσματα.

Οι συνομιλίες μέσω βίντεο με τη ρωσική αντιπροσωπεία συνεχίζονται ασταμάτητα, δήλωσε ο Σύμβουλος του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ. Την ίδια στιγμή, το μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, διευκρίνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίστηκε στην πλατφόρμα Belovezhskaya Pushcha.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Κλίμοφ πιστεύει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν το Κίεβο ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις. «Δεν μπορώ να μην αισθάνομαι ότι κάποιες άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα αυτές από την Ουάσιγκτον και το Ηνωμένο Βασίλειο, εμπλέκονται επίσης στη συζήτηση», είπε.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης και Κοινωνικών Ερευνών Πάβελ Ντανιλίν, έχουν εκφραστεί ορισμένα θετικά μηνύματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων του Κιέβου μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση με αυτό που λένε οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους περιπλέκει την κατάσταση.

Η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προχωρά με πιο εντατικό τρόπο από ό,τι στις αρχές Μαρτίου, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Πολιτικών και Οικονομικών Επικοινωνιών Ντμίτρι Ορλόφ. «Τα μέρη πρέπει να καθορίσουν ένα κοινό πλαίσιο και ένα σημείο εκκίνησης για τις συνομιλίες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα παράγουν αποτελέσματα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη φυσική κατάσταση της Ουκρανίας για 20-25 χρόνια με βάση συνταγματικές αλλαγές, τη διάλυση και τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων όπως το τάγμα Azov και τη συναίνεση της Ουκρανίας να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Η Ρωσία θα επιδιώξει διαιτητικές διαδικασίες για την κατάχρηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της θέσης τους στον ΟΗΕ όσον αφορά την έκδοση βίζας σε Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σε συνέντευξή του στην Izvestia.

Κατηγόρησε την πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ να κηρύξουν 12 διπλωμάτες από τη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη personae non grata ως κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως χώρα που φιλοξενεί κεντρικά όργανα του ΟΗΕ. «Έχουμε κάνει επανειλημμένα διαβήματα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί του γιατί το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί», πρόσθεσε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατό να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Βερσίνιν σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν «εντελώς μη ρεαλιστικές». «Υπάρχουν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, καθώς χρειάζονται τα δύο τρίτα των κρατών μελών του ΟΗΕ για να ψηφίσουν και να επικυρώσουν αλλαγές στις βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δε θα επιτρέψουν μια τέτοια απόφαση να περάσει», εξήγησε.

«Υπάρχει επίσης ένα άλλο κρίσιμο πράγμα. Χωρίς τη Ρωσία, ολόκληρη η αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων θα κατέρρεε γιατί η ανεξάρτητη και ισορροπημένη πολιτική της Ρωσίας είναι αυτή που βοηθά στην εξεύρεση λύσεων και στην αποτροπή ακραίων αποφάσεων κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ας είμαστε σαφείς: όσον αφορά τον ΟΗΕ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημαντικές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής υποεκπροσωπούνται εκεί, ενώ οι δυτικές χώρες υπερεκπροσωπούνται. Ωστόσο, δεδομένου του αριθμού τους, είναι σε θέση να προωθήσουν λύσεις που, κατά την άποψή μας, δεν συνάδουν με την παγκόσμια κοινότητα. Γι’ αυτό το δικαίωμα βέτο είναι πολύ σημαντικό για την εξεύρεση ισορροπημένων και συμβιβαστικών λύσεων που να συνάδουν με την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Nezavisimaya Gazeta

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κλήθηκε να εγκαταλείψει τις πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη αφού οι αμερικανικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ιράκ δέχθηκαν πυραύλους τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Μαρτίου. Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι θέσεις των ισραηλινών είχαν τεθεί στο στόχαστρο. Η σειρά των επιθέσεων ήταν έκπληξη για όσους περίμεναν να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κυκλοφορούν απόψεις ότι με αυτόν τον τρόπο η Τεχεράνη προσπάθησε να συμμετάσχει στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι δύσπιστοι σχετικά με αυτή τη θεωρία.

Ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Anton Mardasov, έχει αμφιβολίες ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους Ιρανούς και Κινέζους συναδέλφους τους, ζητώντας τους να ξεσηκωθούν εναντίον των Αμερικανών. Ωστόσο, η Τεχεράνη βλέπει τις ουκρανικές εξελίξεις ως μέρος ενός κοινού αγώνα ενάντια στη Δύση, επομένως επιδιώκει να επιδείξει την ικανότητά της να ασκεί πίεση, σημείωσε ο ειδικός.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι κάποιου είδους έναυσμα που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της Δύσης να δείξουν τη συμβολή τους στη μάχη ενάντια στην «ηγεμονία» της. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ρυθμοί πληθωρισμού είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται ακόμη και πριν συμβούν όλα αυτά, ένας νέος γύρος αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου στον απόηχο των ιρανικών γεγονότων είναι ένα πολύ αρνητικό σενάριο», τόνισε ο Mardasov.

«Ίσως, η Ρωσία θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επωφεληθεί από την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ επειδή αποσπά την προσοχή από τις ουκρανικές εξελίξεις», είπε ο αναλυτής. “Είναι ένα ευνοϊκό σενάριο γιατί σε κάποιο βαθμό αναγκάζει τις χώρες να αντιμετωπίσουν άλλες παγωμένες συγκρούσεις”, τόνισε ο Μαρντάσοφ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό ενδέχεται να διαταράξει τις συνομιλίες της Βιέννης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν στην Ταϊβάν να λάβει υπόψη την εμπειρία της Ουκρανίας και να χρησιμοποιήσει όπλα και αντάρτικες τακτικές σε περίπτωση που οι Κινέζοι αλεξιπτωτιστές προσγειωθούν στο νησί. Εν τω μεταξύ, πρώην αξιωματικοί του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού λένε ότι σε περίπτωση επιχείρησης για την ένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα, ο κύριος στόχος του στρατού θα είναι να ελαχιστοποιήσει τα δικά του θύματα και ζημιές στους αμάχους, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο Ανώτερος Ερευνητής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή, Βασίλι Κασίν πιστεύει ότι «η εμπειρία της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα μελετηθεί σε βάθος σε όλο τον κόσμο». “Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια συμπεράσματα θα βγάλουν οι Κινέζοι. Οι Κινέζοι μελετούν διεξοδικά τη στρατιωτική εμπειρία άλλων χωρών σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικές δραστηριότητες για 30 χρόνια. Νομίζω ότι θα είναι κρίσιμο για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τρόπους καταστολής της αεράμυνας και τον αντίκτυπο που είχαν οι ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές στα ουκρανικά αεροδρόμια γιατί αυτό θα πρέπει να κάνουν εάν ξεσπάσει σύγκρουση γύρω από την Ταϊβάν», σημείωσε ο αναλυτής.

Όσον αφορά τις αντάρτικες τακτικές, η Κίνα έχει περισσότερη εμπειρία στο πεδίο από την Ουκρανία και πιθανώς ολόκληρο τον κόσμο. Για δεκαετίες, η παροχή όπλων στον πληθυσμό ήταν ένα σημαντικό μέρος του λαϊκού πολεμικού δόγματος που αναπτύχθηκε από τον Μάο Τσε Τουνγκ. “Η Κίνα έχει ένα σχετικό δόγμα, μια οργανωτική δομή και μια πολιτοφυλακή που αποτελείται από οκτώ εκατομμύρια άτομα. Ζουν μια κανονική πολιτική ζωή και λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτική εκπαίδευση μία φορά το χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης», εξήγησε ο ειδικός.

Ο λαός της Ταϊβάν στην πραγματικότητα δεν ποντάρει σε ανταρτοπόλεμο, γιατί εάν ο κινεζικός στρατός προσγειωθεί στην Ταϊβάν, καταλάβει λιμάνια και συνεχίσει να στέλνει περισσότερα στρατεύματα, θα καθαρίσει σταδιακά το νησί. Ιδιαίτερα επειδή η Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία μπορεί να σταλεί για να υποστηρίξει τακτικά στρατεύματα. Η Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία είναι 600.000, ενώ ο κινεζικός στρατός είναι 2 εκατομμύρια, είπε ο Kashin.

Rossiyskaya Gazeta

Το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μπορεί να επανέλθει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, εάν σταματήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Μέχρι πρόσφατα, μια τέτοια εξέλιξη φαινόταν αδύνατη, επειδή υπάρχει σε ισχύ σύμβαση μεταξύ των δύο μερών μέχρι το τέλος του 2024, αλλά τώρα, μια απλή αστοχία μπορεί να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου, σημειώνει η Rossiyskaya Gazeta.

Φαίνεται ότι είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί η πιθανή διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας χωρίς την εκτόξευση του Nord Stream 2, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Alexei Grivach. Εάν σταματήσει η ουκρανική μεταφορά και η ζήτηση της Ευρώπης για φυσικό αέριο παραμείνει στα επίπεδα του περασμένου έτους, τότε οι ελλείψεις ρωσικού αερίου θα ανέλθουν σε 25-30 δις κυβικά μέτρα. Ωστόσο, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο το 2022, επειδή θα πρέπει να γεμίσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις που ουσιαστικά εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 60 δις κυβικά μέτρα αερίου.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Finam Sergey Kaufman πιστεύει ότι το Nord Stream 2 είναι απίθανο να ξεκινήσει ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή ο αγωγός φυσικού αερίου δεν έχει πιστοποιηθεί. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί το έργο μετά από όλες τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ.

Ωστόσο, η πολιτική και οικονομική κατάσταση στον κόσμο αλλάζει ραγδαία. Μόλις πριν από 18 μήνες, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα έφταναν σε υψηλά ρεκόρ. Και εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να βρίσκεται ο αγωγός Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας χωρίς να λειτουργεί.

Οι σωλήνες είναι καινούργιοι και η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους είναι 50 χρόνια, διευκρίνισε ο Grivach. Ωστόσο, απαιτούν τακτική συντήρηση. Δεν είναι σαφές εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για τη διατήρηση του αγωγού υπό κυρώσεις. Αλλά συνολικά, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο τόσο από τη ρωσική όσο και από τη γερμανική πλευρά, τόνισε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com ΠΗΓΗ ALT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου