Τα ευρήματα της Δημοσκόπησης της Euroskopia (μιας ομάδας έξι ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων) για λογαριασμό του POLITICO, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς καταγράφονται πολύ σημαντικές αποκλίσεις στις απαντήσεις των κατοίκων της Ελλάδας σε σχέση με αυτών των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.
Έλληνες πολίτες που διαφοροποιούνται από το κυρίαρχο αφήγημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο αναμασούν οι προβεβλημένοι δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί.
Γιατί όμως;
Κατά τη γνώμη μας το καθοριστικό κριτήριο δεν είναι το ταξικό-διεθνιστικό αλλά το εθνικό. Σε συνδυασμό με ισχυρές πολιτικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν στο παρελθόν.
Η επίδραση της καθεστωτικής προπαγάνδας στην οποία κυριαρχεί η τουρκική επιθετικότητα και ο επεκτατισμός, έχει εδραιώσει την Ρωσία ως αντίβαρο, ενώ ο Αντιαμερικανισμός τροφοδοτήθηκε από το Κυπριακό και τον "προδοτικό ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Βρετανίας". Ποιος ξεχνά το πως ερμηνεύτηκε από πολλούς η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αντιλήψεις που κυριαρχούν σε σοβαρό τμήμα της Αριστεράς όπως επίσης της Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Και εισπράττουν τον χλευασμό και την ύβρη του κάθε Πρετεντέρη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που τροφοδότησε και τροφοδοτήθηκε από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, στήριξε τις συμφωνίες με ΗΠΑ-Γαλλία στο αφήγημα που προβάλλει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ως αυτές που "θα μας σώσουν από την Τουρκία".
Τώρα ο λαός μας βλέπει το ελληνικό αστικό κράτος να στρέφεται εναντίον της Ρωσίας καθώς αποκαλύπτονται οι βασικές κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής που εξυπηρετούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και προβλέπουν την ταύτιση με τις ΗΠΑ, την οποία απροκάλυπτα προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα σκεφτούμε σοβαρά όλα αυτά, να διαχωριστούμε από τους φιλο-Νατοϊκούς και τους φιλο-Ρώσους, αναζητώντας τους όρους μιας ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αντιμπεριαλιστικής διεθνιστικής Αριστεράς που να εκφράσει τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας.
Οι Έλληνες καταδικάζουν λιγότερο τη ρωσική εισβολή
Αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με κατοίκους άλλων πέντε χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν Έλληνες σε δημοσκόπηση POLITICO, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 8-11 Μαρτίου, σε Ισπανία (εταιρεία Sigma Dos), Ιταλία (SWG), Γαλλία (Opinionway), Γερμανία (Insa), Ολλανδία (I&O Research) και Ελλάδα (Prorata), σε δείγμα 1.000 ατόμων ανά χώρα.
Πρόκειται για την έρευνα που δημοσίευσε στην Ελλάδα κατ' αποκλειστικότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» και μπορείτε να τη διαβάσετε όλη ΕΔΩ.
Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους ερωτηθέντες, οι συμμετέχοντες απ'΄την Ελλάδα είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο βαθμό δηλώνουν κατανόηση για την εισβολή, παρότι τη θεωρούν απαράδεκτη. Παράλληλα, οι Έλληνες ερωτηθέντες είναι αυτοί που σε μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με τους άλλους θεωρούν απαράδεκτη την εισβολή. Επιπλέον, οι Έλληνες σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που διαφωνούν με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Ειδικότερα «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη ρωσική επίθεση το 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 71% στην Ιταλία, το 78% στη Γαλλία, το 82% στη Γερμανία, το 86% στην Ισπανία και το 88% στην Ολλανδία.
«Απαράδεκτη» αλλά «κατανοητή» απάντησε το 34% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα, το 19% στην Ιταλία, το 13% στη Γαλλία, το 11% στη Γερμανία, το 10% στην Ισπανία και το 9% στην Ολλανδία.
Όσον δε αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας η δημοσκόπηση καταγράφει ισχυρή υποστήριξη υπέρ της ένταξης της χώρας αλλά σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε.;» οι απαντήσεις στις έξι χώρες έχουν ως εξής:
Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.
Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.
Ελλάδα: Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι.
Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.
Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.
Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην Ε.Ε., το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.
Ενδιαφέρον πάντως έχει και η σημαντική απόκλιση στις απαντήσεις για το αν η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τον δικό της στρατό. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα είναι υπέρ, ακολοθούμενο από τους Γάλλους και Ισπανούς ερωτηθέντες με 51%, ενώ στη Γερμανία συμφωνεί το 36% των ερωτηθέντων, στην Ιταλία το 35% και στην Ολλανδία μόλις 27%.
Τέλος, στο ερώτημα αν φοβούνται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους και για τη χώρα τους, περισσότερη ανησυχία εκφράζουν οι Γάλλοι ερωτηθέντες (14% απάντησε πάρα πολύ). Ακολουθούν οι Έλληνες (13% πάρα πολύ), οι Γερμανοί (12% πάρα πολύ), οι Ισπανοί (11% πάρα πολύ), οι Ιταλοί ερωτηθέντες (9% πάρα πολύ) και τελευταίοι οι Ολλανδοί (8% πάρα πολύ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου