Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Τουρκία: Δεν δίνουμε τους S-400 στην Ουκρανία

Τουρκία: Δεν δίνουμε τους S-400 στην Ουκρανία

Η Δύση πρέπει να παραδώσει στην Τουρκία τα F-35 και τους πυραύλους Patriot χωρίς όρους, απαντά η Άγκυρα. Ευθύνη των ΗΠΑ η ομαλοποίηση των σχέσεων.
Επίσημη απάντηση στα σενάρια για παραχώρηση των ρωσικών S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την απόκτηση αεροσκαφών F-35 και πυραύλων Patriot έδωσε η Άγκυρα.

Σε επιστολή του στη WSJ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να παραδώσει στην Τουρκία τα αεροοσκάφη F-35 και τους πυραύλυος Patriot χωρίς όρους.
Όπως αναφέρει ο Φαρετίν Αλτούν, η Τουρκία, η οποία όπως τονίζει είναι περήφανη για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αναμένει από τη Δύση να της συμπεριφέρεται όπως της αξίζει. Αυτό απαιτεί όπως υπογραμμίζει μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι ανεπίσημες προτάσεις.

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η ουκρανική κρίση κατέδειξε ότι οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις όσων υποτίμησαν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και ισχυρίσταν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» ήταν λανθασμένες.

Ο κ. Αλτούν υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία εκδιώχτηκε παράνομα από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους, το oποίο σύμφωνα με τον ίδιο δύσκολο να γίνει αποδεκτό το «μεταφορικό καρότο» της «αποκατάστης» της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου