Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ολέθριες οι συνέπειες του ενεργειακού «Ελντοράντο»

Ολέθριες οι συνέπειες του ενεργειακού «Ελντοράντο»
▸ Σαφάρι υδρογονανθράκων αντί για άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας!

Εδώ και σχεδόν επτά χρόνια οι περισσότερες υποθαλάσσιες έρευνες στα ελληνικά ύδατα είχαν παγώσει. Και το οικονομικό-περιβαλλοντικό κόστος για τους κατοίκους ήταν τεράστιο, και γεωπολιτική αναταραχή και ένταση δημιουργούσαν, και τίποτα αξιοποιήσιμο δεν είχε βρεθεί. Μετά από επτά χρόνια απραξίας, ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακήρυξε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λίγο-πολύ ως νέο εθνικό στόχο!

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο απίστευτος τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης, που έσπευσε να χρησιμοποιήσει το «σαφάρι κοιτασμάτων» για να καλλωπίσει τα αναιμικά μέτρακατά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι ακόμα και στο πιο θετικό σενάριο θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιβεβαιωθεί καταρχάς ότι υπάρχουν διαθέσιμα κοιτάσματα και δεύτερον ότι είναι αξιοποιήσιμα. Ωστόσο, το κόστος και οι επιπτώσεις ερευνών και γεωτρήσεων για τους κατοίκους και η περιβαλλοντική υποβάθμιση των τουριστικών περιοχών είναι κάτι πολύ άμεσο και ολέθριο. Η επιθετική εξόρυξη ορυκτών (και καυσίμων), όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη κι έχουν τονίσει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οδηγεί κατά κανόνα σε οικονομικό μαρασμό τις τοπικές οικονομίες. Δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης, συγκρούεται με υφιστάμενες δραστηριότητες και υπονομεύει την προοπτική για υγιείς κοινωνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τον πακτωλό χρημάτων που ήδη ξοδεύτηκαν, το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είχε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, καθώς κρίθηκε εντελώς ασύμφορο από παράγοντες της αγοράς.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών και ο στενός κορσές των ΗΠΑ για «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία φαίνεται ότι άλλαξαν τις κυβερνητικής προτεραιότητες.

Τεράστιοι οι κίνδυνοι των σεισμικών ερευνών, κι ενώ δεν υπάρχει κανένα όφελος, είναι άμεσο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Η κυβέρνηση επιταχύνει το πρόγραμμα ερευνών μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος και
της ανακήρυξης των έργων ως εθνικής σημασίας, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία στους κατοίκους, καθώς παρακάμπτονται όλες οι δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον ή την αρχαιολογική κληρονομιά, μέσω της «θεσμικής θωράκισης έναντι γραφειοκρατικών αδειοδοτικών διαδικασιών και άλλων εμποδίων». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, θα προχωρήσει στη σύσταση task force, που θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών, όπως και τις απαραίτητες νομοθετικές πα-
ρεμβάσεις, για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
Ο «πυρετός της ενέργειας», που οδήγησε Ελλάδα και Τουρκία να παρατάξουν σε θέσεις μάχης τους πολεμικούς τους στόλους το καλοκαίρι του 2020, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέες γεωπολιτικές αναταράξεις. ιδιαίτερα, εφόσον συνδέεται με τον επικίνδυνο άξονα Ισραήλ-Ελλάδας και Κύπρου. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, με συμμετοχή για πρώτη φορά και ιδιωτικών εταιρειών, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για φυσικό
αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Την ελληνική αποστολή συνόδευαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς, του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης και της Energean Μ. Ρήγας! Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το πυροτέχνημα για κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς, αν και μέχρι να βρεθεί οτιδήποτε η Ελλάδα, θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις μεταφορές πανάκριβου υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ! Γι᾽ αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο Πάιατ εγκωμίασε την κατασκευή δεύτερου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας εύσημα για «την ενεργειακή απεξάρτηση» της Ελλάδας!
Δημήτρης Τζιαντζής
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου