Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου: Εδώ αποβιβάζονται χιλιάδες Νατοϊκά στρατεύματα που καταλήγουν στην Πολωνία

 Επάνω αριστερά: Το Liberty King και δεξιά φωτογραφία αρχείου από τον προηγούμενο κατάπλου ΝΑΤΟϊκού οχηματαγωγού | Κάτω: Αριστερά το πλοίο Liberty Passion και δεξιά το «Χάρι Σ. Τρούμαν»

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Οι σημερινές αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ δικαιώνουν πλήρως την επιλογή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 

Η Αλεξανδρούπολη στο κάδρο του πολέμου
Αντώνης Τελόπουλος
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος της πόλης αποκάλυψε χωρίς να το θέλει τη μεταφορά στρατιωτικών αρμάτων στην Πολωνία, μέσω ΝΑΤΟϊκών οχηματαγωγών, που καταπλέουν εσχάτως στο λιμάνι της, η εμπλοκή του οποίου προκαλεί τεράστια ανησυχία στους κατοίκους, καθώς η Ρωσία δεν κρύβει την έντονη ενόχλησή της.

Tην άμεση και καθοριστική εμπλοκή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην «πρώτη γραμμή» της ρωσο-ΝΑΤΟϊκής έντασης, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, αποκάλυψε άθελά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.

Ο κ. Χατζημιχαήλ μ’ ένα δημόσιο tweet του με αφορμή την προχθεσινή εκφόρτωση στρατιωτικών αρμάτων από το ΝΑΤΟϊκό οχηματαγωγό Liberty King που κατέπλευσε στο λιμάνι της πόλης, αναφέρθηκε στον τελικό προορισμό των αρμάτων, που δεν είναι άλλος από τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Πολωνία, επίκεντρο της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα περίσφιξης της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο τρία θηριώδη οχηματαγωγά έχουν καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί το κέντρο της επιχείρησης RSOM η οποία αφορά την προώθηση στρατιωτικού εξοπλισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών γυμνασίων που γίνονται στο πλαίσιο της άσκησης Atlantic Resolve («Ερχονται ΝΑΤΟϊκά θηρία στην Αλεξανδρούπολη», «Εφ.Συν.» 20/3/2022).



Τότε υπήρξαν ανεπίσημες διαβεβαιώσεις πως η συγκεκριμένη φάση της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης δεν σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κινητοποίηση των συμμαχικών στρατευμάτων στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, αλλά πρόκειται για τη συνήθη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της προαναφερθείσας άσκησης. Αυτό, όμως, φαίνεται να διαψεύδεται από τον κ. Χατζημιχαήλ, που έκανε λόγο για τρεις πλήρεις σιδηροδρομικούς συρμούς που εστάλησαν από την Αλεξανδρούπολη στο «δυτικό άκρο της Πολωνίας».

Ως γνωστόν, στο έδαφος της Πολωνίας εμφανίζεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτικών σχηματισμών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία ενάντια στη ρωσική απειλή, καθώς η Πολωνία αποτελεί το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και ζωτικό χώρο της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Μάλιστα η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική βάση του Ρζεσζόρφ, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι Αμερικανών στρατιωτών, βρίσκεται μόλις 80 χλμ. από τα σύνορα.

Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Πολωνία την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μάλιστα συναντήθηκε με τους στρατιώτες της 82ης αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας -είναι η τελευταία μεραρχία που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι και είναι μέρος των περίπου 10.500 στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή- επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί κάθε «σπιθαμή» ΝΑΤΟϊκής επικράτειας, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει.
Εμμεσες απειλές

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που εκθέτει πλήρως όσους ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για ακόμη μία συνηθισμένη επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού παρά τη δραματική συγκυρία, όπως είναι φυσικό έχει εντείνει την ανησυχία στην περιοχή, καθώς μπορεί να αλλάξει άρδην τον βαθμό εμπλοκής της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα στην ουκρανική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως επανειλημμένως Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς τη χώρα μας για τις διευκολύνσεις που παρέχει μέσω του λιμένος της πόλης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Την ενόχλησή της αυτή η Ρωσία την είχε εκφράσει μάλιστα πολύ καιρό πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, σε κορυφαίο επίπεδο, καθώς εκτός από τον Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και βασικό συνεργάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν, που συσχέτιζε την πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναχαιτίσει τη Ρωσία με τη στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην Αλεξανδρούπολη, και ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ στην περιβόητη ανοιχτή επιστολή του-τελεσίγραφο προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ μερικές εβδομάδες πριν από την εισβολή «φωτογράφιζε» την Αλεξανδρούπολη και τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας είναι και η ακτιβιστική κίνηση κατοίκων της πόλης να πετάξουν κόκκινες μπογιές στα αμερικανικά τεθωρακισμένα που «ταξίδευαν» πάνω στους σιδηροδρομικούς συρμούς, μια κίνηση με έντονο συμβολισμό που μαρτυρά και σ’ έναν βαθμό τη διάθεση των πολιτών απέναντι στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της περιοχής τους στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου