Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Γιατί δεν θα μπορέσει η Ευρώπη να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με αμερικανικό

observateur_continental

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο για τους Ευρωπαίους με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), ενώ το σχέδιο για την εγκατάλειψη των ρωσικών υδρογονανθράκων που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι συμβολικό.

Το πρόβλημα με την αποστολή μεγάλης ποσότητας ενέργειας στην Ευρώπη είναι ότι το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, δεν μπορεί εύκολα να παραδοθεί σε πλοία που ωθούνται προς τους ωκεανούς. Το φυσικό αέριο πρέπει πρώτα να ψύχεται κατά τη διάρκεια μιας δαπανηρής διαδικασίας σε τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, κυρίως στα ανοικτά του Κόλπου του Μεξικού. Στη συνέχεια, το υγροποιημένο αέριο χύνεται σε ειδικά φορτηγά πλοία. Κατά την άφιξη στον προορισμό, πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη διαδικασία για τη μετατροπή του ΥΦΑ σε φυσικό αέριο.

Οι αδιάλειπτες παραδόσεις υγροποιημένου αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη απαιτούν την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με πέντε χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που αρκετοί αμερικανικοί τερματικοί σταθμοί εξαγωγών είναι υπό επισκευή. Ορισμένοι από αυτούς μπορούν να ανατεθούν μόνο μέχρι το 2026. Η Ευρώπη διαθέτει δέκα ημιτελείς τερματικούς σταθμούς (στη Γερμανία, την Πολωνία, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα). Η Νότια Ευρώπη είναι καλύτερα εξοπλισμένη με τις υποδομές που απαιτούνται για την εισαγωγή ΥΦΑ, αλλά αυτό περιπλέκει την παροχή φυσικού αερίου στις χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.

Μέχρι πρόσφατα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γερμανία, δεν ενδιαφέρονταν για την κατασκευή τερματικών σταθμών ΥΦΑ, επειδή ήταν πολύ φθηνότερη η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού. Το Βερολίνο θέτει επί του παρόντος στο τραπέζι τα σχέδιά του για την κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού παραλαβής ΥΦΑ στη Βόρεια Ακτή.

Ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου Τζορτζ Μπους Ρόμπερτ ΜακΝάλι λέει ότι οι ΗΠΑ δεν παράγουν αρκετό ΥΦΑ για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Αναγνωρίζει: «Βραχυπρόθεσμα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ικετεύσουμε έναν ή δύο εισαγωγείς από την Ασία να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο υπέρ της Ευρώπης».

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο εφοδιασμός της Ευρώπης με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγραερίου των ΗΠΑ είναι αντίθετος με την πολιτική για το κλίμα των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές ΥΦΑ στην ΕΕ φέτος: τα τρία τέταρτα του εισαγόμενου ΥΦΑ είναι αμερικανικής προέλευσης. Το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν 34%. Οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον ότι η διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο αποτελεί απάντηση στις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκδιώξουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι μόνο ένα πρόσχημα για να σκληρύνει τον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο. Το 2021, το μερίδιό της ήταν περίπου το 45% των εισαγωγών της ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ εισάγει σχεδόν το 90% του ΥΦΑ της, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση κατοικιών και στον βιομηχανικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου