Οι FT αποκαλύπτουν το σχέδιο της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Διχασμένες οι χώρες της Δύσης για το εμπάργκο
Τα ανώτατα όρια τιμών ή οι δασμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα επέτρεπαν στην ΕΕ να περιορίσει την οικονομία της Μόσχας, αποτρέποντας ταυτόχρονα το οικονομικό χάος που θα προκαλούσε ένα πλήρες εμπάργκο
Ανώτατα όρια τιμών και δασμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να ασκήσει πίεση σε μια ζωτικής σημασίας ροή εσόδων για το Κρεμλίνο, ανέφεραν την Τρίτη (26/4) οι Financial Times.
Τα εν λόγω μέτρα έχουν προταθεί πριν από τις συνομιλίες της Κομισιόν για την εφαρμογή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.
Τα ανώτατα όρια τιμών ή οι δασμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα επέτρεπαν στην ΕΕ να περιορίσει την οικονομία της Μόσχας, αποτρέποντας ταυτόχρονα το οικονομικό χάος που θα προκαλούσε ένα πλήρες εμπάργκο.
Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Το μεγαλύτερο ερώτημα εξακολουθεί να είναι εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει αρχικά για ανώτατο όριο τιμών ή δασμούς.
Η Ιταλία έχει υποστηρίξει την ιδέα του περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, αλλά άλλες χώρες της ΕΕ δεν είναι τόσο πρόθυμες.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, θα επηρεαστεί περισσότερο από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη «συμπίεση» της ρωσικής ενέργειας.
Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε στους FT ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα ήταν πρόκληση και θα παραβίαζε τη σύμβαση, ενώ ένας άλλος ανέφερε ότι το ανώτατο κόστος «δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το Bussiness Insider, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του ιστότοπου για κάποιο σχόλιο.
Διχασμένη η Δύση για τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια
Οι χώρες της Δύσης έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά η ΕΕ, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της, είναι απρόθυμη να πράξει κάτι τέτοιο.
Η Γερμανία από την πλευρά της, η οποία αγοράζει περίπου το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους και ζήτησε «υπομονή», καθώς αυξάνεται η πίεση για την επιβολή πλήρους εμπάργκο.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε περίπου 9% από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της OilX που κοινοποιήθηκαν στο Insider.
Τέλος, ο εξόριστος ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δήλωσε στο BBC ότι ο Πούτιν θα υποστεί «πολύ σοβαρό πλήγμα» εάν οι ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευαν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου