Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Εστίαση ώρα Μήδεν-Το σκλαβοπάζαρο πίσω από τις… κουζίνες

Εστίαση ώρα Μήδεν-Το σκλαβοπάζαρο πίσω από τις… κουζίνες
Με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει για τα καλά στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον επισιτισμό τουρισμό πέφτουν βροχή. Τους λόγους για τους οποίους παραμένουν κενές πάνω 50.000 θέσεις εργασίας, εξηγεί στο Koutipandoras, o Σεφ, Μηνάς Ανδρέου

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό και την εστίαση με την στοχοποίηση των εργαζομένων ως τεμπέληδες που βρίσκουν δουλειές αλλά δεν πάνε να δουλέψουν, εντούτοις η πραγματικότητα τους διαψεύδει, με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Να τονίσουμε ότι η εστίαση ήταν ένας από τους κλάδους που πλήγηκε περισσότερο από την πανδημία και τους λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης με το γρήγορο άνοιγμα του τουρισμού. Ειδικά με το πρόγραμμα Συν-Εργασία οδήγησε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων να αναζητήσει άλλο εργασιακό προσανατολισμό ώστε να έχουν καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Το koutitiapandoras βρέθηκε σε μια από τις ελάχιστες επιχειρήσεις της εστίασης, (όπου πληρώνουν το μάρμαρο για την κακομεταχείριση των εργαζομένων από αντίστοιχες επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους και σέβονται τους υπαλλήλους τους), στην «Κοκόνα» στο Ίλιον και μίλησε με τον Σεφ Μηνά Ανδρέου, για την εργασιακή γαλέρα που βιώνουν οι συνάδελφοι του, που δουλεύουν σεζόν, και όχι μόνο, στον κλάδο, και μας εξηγεί πως έρχονται αντιμέτωποι με πολύωρες βάρδιες, χωρίς ρεπό με τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Βροχή οι καταγγελίες- Τίποτα δεν μένει κρυφό και τίποτα δεν είναι τυχαίο

Αρχικά ο Σεφ, Μηνάς Ανδρέου με ξήγησε για τις συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι συνάδελφοι του στις κουζίνες δουλεύοντας σεζόν, μιας κι εκείνος στάθηκε τυχερός και βρήκε μια υγιή επαγγελματική στέγη

«Γενικά ως επάγγελμα η μαγειρική είναι ένας απαιτητικός και δύσκολος χώρος ,με κουραστικά ωράρια, μεγάλη πίεση και άγχος. Οπότε και ψυχικά και σωματικά επιβαρύνει έναν επαγγελματία. Ας προσθέσουμε λοιπόν σε αυτή τη σταθερά και το να είσαι σεζόν, μακριά από το σπίτι σου, χωρίς ρεπό ,με τις διπλάσιες ώρες που θα έκανες στην βάση σου, κακοπληρωμένος και με πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης για να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος ο εργοδότης δεν ακούγεται πολύ θελκτικό. Το καλό με τον χώρο μας είναι ότι όλα μαθαίνονται εύκολα και ένας μάγειρας με μια κακή εμπειρία σε ένα ξενοδοχείο ενός νησιού θα φροντίσει να το μάθουν πολλοί. Μέσα σε διαδυκτιακες πλατφόρμες λοιπόν πάντα πριν κλείσουμε μια δουλειά αναφέρουμε στους συναδέλφους μας το μαγαζί που μας έκανε πρόταση για να μάθουμε πληροφορίες, και πάντα παίρνουμε πολλές πληροφορίες .Ας είναι ένα μήνυμα λοιπόν αυτό ότι τίποτα δεν μένει κρυφό και τίποτα δεν είναι τυχαίο », ανέφερε αρχικά και συνέχισε για το αν τελικά αξίζει κάποιος να μεταναστεύσει...για σεζόν σε κάποιο νησί

«Η ιδέα και το δέλεαρ της σεζόν είναι το να μπορέσει ο εργαζόμενος να μαζέψει μέσα σε έξι μήνες χρήματα που θα του εκπληρώσουν έναν στόχο ή μια ανάγκη γιατί λόγω έλλειψης χρόνου και δυνάμεων για κάτι εξωσχολικό ουσιαστικά με ένα πολύ καλό μηνιάτικο θα βάζει σοβαρά χρήματα στην άκρη. Ακόμα και ο απλός στόχος που έχουν κάποιοι από εμάς να μπορέσουμε μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι να κάνουμε Χριστούγεννα σπίτι μας . Ακούγοντας βέβαια μισθούς τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια πραγματικά ένιωθα ότι παίζουν με την νοημοσύνη των συναδέλφων μου. Το να σου προσφέρει κάποιος 1500 ευρώ για να δουλεύεις έξι δωδεκάωρα με ένα ρεπό μπορεί σε κάποιον να ακουστεί νορμάλ και κατά κάποιο τρόπο δελεαστικό λόγω της προοπτικής του ενός ρεπό αλλά ουσιαστικά σε πληρώνει ο εργοδότης σου 5 μισή ευρώ την ώρα για να ζεις όλα όσα προ είπα ,και μην συζητήσω για βραδινά και δίπλα μεροκάματα Αργείων, γιατί είναι φυσικά ανύπαρκτα .Οπότε υπό ειδικές συνθήκες η σεζόν πάντα θα αξίζει , τώρα όχι .»
Ο Σεφ Μηνάς Ανδρέου εν ώρα εργασίας

Για τον Μηνά Ανδρέου, τόσο εκείνος και οι συνάδελφοι του, αντιδρούν τώρα με σκοπό να σπάσουν την αλυσίδα κακομεταχείρισης και να φτιάξουν μια καινούρια εποχή στον κλάδο με βάση τον σεβασμό και τις καταλληλότερες συνθήκες εργασίας

«Να πληρώνεσαι για τις δυσκολίες που περνάς, εφόσον επιλέγω να εργάζομαι αργίες μακριά από την οικογένεια μου, σαββατοκύριακα μακριά από το παιδί μου και νύχτα μακριά από το κρεββάτι μου θα πρέπει να πληρώνομαι όσα μου αναλογούν για να έχω λόγο να κάνω όλα τα παραπάνω . Αλλιώς δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και ίσως για αυτό αντιμετωπίζει ο κλάδος μια πρωτοφανή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού . Δεν παίρνουμε τυχαία βαρέα και ανθυγιεινά
''Προσπαθούμε να σπάσουμε την αλυσίδα κακομεταχείρισης και να φτιάξουμε μια καινούρια εποχή στον κλάδο μας με βάση τον σεβασμό. Ας είμαστε επαγγελματίες λοιπόν''

Τώρα δεν θα συζητήσω για συνθήκες εργασίας βάση συμπεριφορών μέσα στον χώρο της κουζίνας γιατί πιστεύω ο καθένας μας μπορεί να βελτιώσει είτε να αλλάξει την κατάσταση που βιώνει. Το θετικό όμως είναι ότι νέοι σεφ και βάζω και εμένα μέσα που έχουμε κακοπεράσει, προσπαθούμε να σπάσουμε την αλυσίδα κακομεταχείρισης και να φτιάξουμε μια καινούρια εποχή στον κλάδο μας με βάση τον σεβασμό. Ας είμαστε επαγγελματίες λοιπόν.»

Τα θύματα ενός σκλαβοπάζαρου για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών

Για την κραυγή αγωνίας και 50.000 κενές θέσεις εργασίας, που αναφέρουν οι επιχειρηματίες, και αν τελικά αν υπάρχουν υπάρχουν αξιοπρεπή μαγαζία για να εργαστεί κάποιος, ο Σεφ, απαντά:

«Νομίζω η αγορά είναι λίγο μπερδεμένη, επιχειρηματίες με μεγαλομανία και μια δόση έπαρσης δίνουν τεράστια ποσά σε σεφ που τρέχουν την αγορά στην προκειμένη φάση χωρίς να παίρνουν ευκαιρίες νέοι και επίδοξοι σεφ να βγάλουν το όνομα τους εκεί έξω και απλά προσλαμβάνουν έναν καλό μάγειρα με ένα μισθό που δεν του αξίζει κατά τη γνώμη μου και δύο βοηθούς χαμηλόμισθους .Και οι τρεις με κομμένα φτερά και χωρίς γνώμη για το τι σερβίρουν αφού τα βρήκαν έτοιμα με συνταγολόγια και κοστολόγια . Με λίγα λόγια νομίζω ο σεφ που θα βγάλει το μενού σε ένα νέο εστιατόριο θα πρέπει να είναι και αυτός που θα το δουλέψει γιατί κάθε μαγαζί έχει τις δικές του ανάγκες που μπορείς να τις μάθεις μόνο εάν γίνεις μέρος της καθημερινής τριβής . Καταλήγοντας θεωρώ ότι από κάποιους επιχειρηματίες υπάρχει διάθεση αλλά νομίζω σε ένα μεγάλο ποσοστό η αγορά έχει χάσει λίγο τον δρόμο της.»


Το πρόβλημα που δημιούργησε η καραντίνα , η Συν-Εργασία και η κακή κυβερνητική πολιτική

Ο Μηνάς Ανδρέου κάνει αναφορά και στην αντιμετώπιση των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια της καραντίνας της πανδημίας, αλλά και τη κυβερνητική αστοχία με το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που οδήγησε πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο να αλλάξουν και επάγγελμα.

«Ήταν μεγάλο χτύπημα στην εστίαση σίγουρα ,πολλοί μάγειρες έμειναν χωρίς δουλειά με ένα επίδομα και αναγκαστικά κατέφυγαν σε εναλλακτικές . Έλα όμως που οι εναλλακτικές έγιναν το σταθερό τους εισόδημα. Κάποιοι γνωστοί μου έγιναν ντελιβερι , τους βόλευαν οι ώρες ,τα τιπς ίσως και η απουσία της φωτιάς και της αφόρητης πίεσης. Το περίεργο είναι ότι έβγαζαν και παραπάνω χρήματα , κάποιοι άλλοι έφυγαν και εξωτερικό οπου μπορείς να βρεις πλέον μαγαζιά ολοένα και περισσότερων Ελλήνων σεφ. »

Η συνέντευξη με τον Σεφ, μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι κλάδος της εστίασης ως βασικός πυλώνας της οικονομίας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη, αλλά κάποιοι μάλλον έχουν μείνει στην εποχή ... με τους «είλωτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου