Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Τι εννοεί ο Αμερικανός πρέσβης Τζ.Τσούνης όταν λέει ότι "Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων – Αυτό έχει συγκεκριμένες ευθύνες"

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης / Πηγή: Eurokinissi
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στον ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ως σημαντικών κέντρων για την προώθηση των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή αναφέρθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζ. Τσούνις, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χτες με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σ. Καλαφάτη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και «ανυπομονεί», όπως είπε, να βρεθεί και στην Αλεξανδρούπολη.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Σ. Καλαφάτη συζήτησαν πώς ΗΠΑ και Ελλάδα θα έρθουν ακόμα πιο κοντά στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στον Τουρισμό και την Ενέργεια.
«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος πόλος διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων», είπε ο Σ. Καλαφάτης, ο οποίος παρουσίασε τον νέο πρέσβη ως εγγυητή του «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην ταραγμένη γειτονιά μας». Και αναφερόμενος στα όσα συζήτησαν, είπε ότι «μιλήσαμε για τις νέες δυνατότητες που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, γεγονός που απεικονίζεται τόσο στην προσέλκυση παγκόσμιων κολοσσών όσο και στις προωθούμενες ενεργειακές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη».
Ο Τζ. Τσούνις ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη «μετεξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις όλης της Ευρώπης και προσελκύει γρήγορα επενδύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτό έχει συγκεκριμένες ευθύνες». Δήλωσε δε «ευγνώμων που η Ελλάδα είναι ένας τόσο εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος. Τόσο σε περιφερειακά όσο και σε θέματα ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία».
Για την Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι «γίνεται πολύ σημαντικό κέντρο γεωπολιτικών και ενεργειακών θεμάτων» και έδωσε εύσημα στη χώρα μας για το ότι όπως είπε «βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», με το γνωστό περιεχόμενο που δίνουν οι Ευρωατλαντικοί.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε ενημέρωση για τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τη ΔΕΘ, τα Πανεπιστήμια, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο επενδύσεων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τι εννοεί ο Αμερικανός πρέσβης Τζ.Τσούνης όταν λέει ότι "Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων – Αυτό έχει συγκεκριμένες ευθύνες";
Αναφέρεται στην Συμφωνία των Πρεσπών και τον ρόλο που έπαιξε και παίζει στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας για τον έλεγχο των Βαλκανίων;
Τον ρόλο του ελληνικού στρατού που πρέπει να εξασφαλίσει στη Βαλκανική ένα περιβάλλον ασφάλειας για τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Δύσης;
Μήπως προιδεάζει στο ποιες επιλογές επιτρέπονται για τις επενδύσεις οικονομικών κολοσσών που συνδέονται με συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα;
ή τελικά ότι στη Θεσσαλονίκη πλέον δεν είναι "ανεκτά" τα κοινωνικά κινήματα και η αμφισβήτηση;

Σε κάθε περίπτωση οι δικές μας απαντήσεις, της αγωνιζόμενης νεολαίας δίνονται στο ΑΠΘ και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Δίνονται μέσα στον στρατό αλλά και στην προετοιμασία των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στις βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου