Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ρωσικός Τύπος: Σε κρίση οι σχέσεις Ρωσίας και Ισραήλ – Η επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ επηρεάζει την τιμή του χρυσού

Izvestia

Οι ξένοι πιστωτές θα δεχτούν την πληρωμή της Ρωσίας για το χρέος της, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει μια τεχνητή χρεοκοπία, δήλωσαν ειδικοί σε συνέντευξη από την Izvestia. Η 4η Μαΐου σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ρωσία έπρεπε να πληρώσει δύο κρατικά ομόλογα. Η πληρωμή έγινε σε δολάρια και τώρα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εγκρίνουν τη συναλλαγή.

Οι ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας άρχισαν να αυξάνονται λόγω των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες περιλαμβάνουν το πάγωμα περίπου 300 δις δολαρίων από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας. Η πρώτη πληρωμή μετά την επιβολή των κυρώσεων έπρεπε να γίνει στις 17 Μαρτίου. Εκείνη την εποχή, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εντολή πληρωμής που αφορούσε τα παγωμένα αποθεματικά και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρείχε ειδική άδεια. Ωστόσο, η επόμενη πληρωμή της Ρωσίας απορρίφθηκε στις 4 Απριλίου. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε πληρωμή σε ρούβλια, αλλά τα χρήματα στάλθηκαν πίσω. Αυτό ήταν όταν ξεκίνησε μια περίοδος χάριτος διάρκειας ενός μήνα, έτσι ώστε η Ρωσία να μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τεχνική χρεοκοπία στις 4 Μαΐου. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου ότι είχε πραγματοποιήσει πληρωμές σε ξένο νόμισμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αφορούσε εγχώρια αποθέματα δολαρίου.

Οι δυτικές ρυθμιστικές αρχές είναι απίθανο να απορρίψουν την πληρωμή για το κρατικό χρέος της Ρωσίας, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ Ντένις Ντομασένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση πέτυχε τον στόχο της, κάνοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων που δεν είχε παγώσει. Οι ξένοι πιστωτές αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να βγάλουν χρήματα μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη Ρωσία, επομένως δεν χρειάζεται να ωθηθεί η χώρα προς μια χρεοκοπία, σημείωσε ο ειδικός.

Η Ρωσία κερδίζει πολύ ξένο νόμισμα από τις εξαγωγές, κερδίζοντας περισσότερα από 500 δις δολάρια σε ένα χρόνο, τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, Mark Goikhman. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν ανεπαρκή κεφάλαια, ακόμη και αν πρόκειται για την πληρωμή ολόκληρου του εξωτερικού χρέους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αθέτηση χρέους, κάτι που συμβαίνει όταν ένας δανειολήπτης δεν έχει χρήματα για να πραγματοποιήσει πληρωμές ή αρνείται να πληρώσει, τόνισε ο αναλυτής.
Vedomosti

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην απαίτηση του υπεξ του Ισραήλ Yair Lapid να ζητήσει συγγνώμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τη δήλωσή του ότι ένας από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αποναζοποίηση της χώρας, δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι Εβραίος. Ο Λάπιντ είπε ότι το να κατηγορείς τους Εβραίους ότι είναι αντισημιτικοί ήταν ρατσισμός. Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ για την υποστήριξη του «νεοναζιστικού καθεστώτος» στο Κίεβο, όπου ο «αντισημιτισμός έχει ανθίσει» από το 2014, γράφει η Vedomosti.

Μέχρι τις αρχές Απριλίου, το Ισραήλ κρατούσε επιφυλακτική στάση έναντι της Ουκρανίας. Το Τελ Αβίβ παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, δεχόταν πρόσφυγες και έκανε προσπάθειες ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης. Στις 3 Μαΐου, η εφημερίδα Haaretz ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να αυξήσει τον όγκο του στρατιωτικού και πολιτικού φορτίου που αποστέλλεται στην Ουκρανία, επιδιώκοντας, ωστόσο, να αποφύγει μια ριζική επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τη Haaretz, η βοήθεια πιθανότατα θα είναι ένα συμβολικό βήμα.

Όσον αφορά το Τελ Αβίβ, η Μόσχα είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μέση Ανατολή, καθώς μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση γύρω από το Ιράν, ιδιαίτερα ως συμμετέχουσα στην πυρηνική συμφωνία, δήλωσε ο Ντμίτρι Μαριάσις, επικεφαλής του Τμήματος Ισραηλινών Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Επιπλέον, το Ισραήλ πρέπει να μπορεί να διατηρεί ειρηνική επαφή με την εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ειδικός.

Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για εντάσεις με τη Ρωσία, σημείωσε η Alexandra Appelberg. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται υπό συνεχή πίεση για να καταγγείλει πιο έντονα τη Ρωσία, πρόσθεσε. “Η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια του Τελ Αβίβ απέχει πολύ από αυτό που παρέχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία και από αυτό που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ. Ωστόσο, ο Λαβρόφ προφανώς κατανοεί ότι το Ισραήλ καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει την Ουκρανία”, είπε η Άπελμπεργκ.
Izvestia

Οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν επηρεάσει τις εμπορευματικές μεταφορές στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και υπάρχουν σχέδια για μεταφορά 32 εκατομμυρίων τόνων φορτίου κατά μήκος της διαδρομής το 2022, γράφει η Izvestia, επικαλούμενη την Rosatom State Nuclear Energy Corporation. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί 2,5 φορές, σε 80 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2024.

Μιλώντας για την έξοδο σημαντικών παικτών από τη ρωσική αγορά, συγκεκριμένα της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, η Rosatom επεσήμανε ότι «καμία σημαντική ξένη εταιρεία δεν συμμετείχε σε δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων στη Βόρεια Θάλασσα». Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον της Κίνας, πρόσθεσε η Rosatom.

Οι κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο στην κατασκευή του ρωσικού στόλου παγοθραυστικών, καθώς χρηματοδοτείται πλήρως και περισσότερο από το 90% των εξαρτημάτων κατασκευάζεται στην εγχώρια αγορά, σημείωσε η εταιρεία Atomflot.

Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αρκτικής Konstantin Zaikov επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος όσον αφορά τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή ήταν να εξασφαλιστεί η συνοδεία των νηοπομπών πλοίων. “Η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για εξαγωγές αγαθών κυρίως προς τη Δύση. Μπορούμε να δούμε ότι στην παρούσα κατάσταση, οι εξαγωγές θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα ανατολικά, κάτι που θα απαιτήσει ισχυρή υποστήριξη παγοθραυστικών επειδή το ανατολικό τμήμα της Αρκτικής καλύπτεται με πάγο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου», εξήγησε ο ειδικός.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα εγκαταλείψουν τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, τόνισε ο Ζάικοφ. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς «έκαναν ένα διάλειμμα» μέχρι να εκτονωθούν οι εντάσεις στην εξωτερική πολιτική. Η Ρωσία πρέπει να κατασκευάσει εγκαταστάσεις υποδομής και να διασφαλίσει την εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να ενισχύσει τη μεταφορά φορτίου και να αυξήσει την ελκυστικότητα της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής στα μάτια των ξένων εταιρειών. Είναι εθνική προτεραιότητα, τόνισε ο ειδικός.

Vedomosti

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αρμενία κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας Ερεβάν. Αυτή η αναταραχή προκλήθηκε από τη δήλωση του πρωθυπουργού για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνει η Vedomosti.

Κατά την ομιλία του στο αρμενικό κοινοβούλιο στις 13 Απριλίου, ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα απαίτησε από την Αρμενία να «κατεβάσει τον πήχη» όσον αφορά το ζήτημα του Καραμπάχ. “Δηλώσαμε ότι η Αρμενία δεν είχε ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν, ενώ το ζήτημα του Καραμπάχ είναι νομικό και όχι εδαφικό ζήτημα. Το καθεστώς του Καραμπάχ δεν είναι στόχος αλλά εργαλείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των Αρμενίων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός. Μετά τη δήλωση, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Πασινιάν για σχέδια «να εγκαταλείψει το Καραμπάχ».

Παρά το πολιτικό δράμα στην Αρμενία, ο Πασινιάν είναι αρκετά ικανός να διατηρήσει την εξουσία, σημείωσε ο Ανώτερος Ερευνητής του Κέντρου Μετασοβιετικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Στάνισλαβ Πρίττσιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πασινιάν είναι ένας ικανός πολιτικός που κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του ακόμη και μετά την ήττα σε έναν πόλεμο. Ο Πασινιάν έχει υποστηρικτές στην κοινωνία της Αρμενίας και ξέρει επίσης πώς να αντιμετωπίζει αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους.

Ο Πασινιάν ήταν πιο πιθανό να εκδιωχθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν το 2020 και το 2021, αλλά δεν συνέβη τότε. Ωστόσο, σήμερα, το κοινό της Αρμενίας έχει αποδεχθεί την πραγματική ήττα του Καραμπάχ, τόνισε ο ερευνητής του Καυκάσου Nurlan Gasymov. Ο Πασινιάν πατά σε σταθερό έδαφος γιατί οι προηγούμενες διαμαρτυρίες έγιναν πριν από τις εκλογές. Ο ειδικός πιστεύει ότι ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του Πασινιάν, οι δυνάμεις που απαιτούν επανεξέταση της έκβασης του πολέμου είναι απίθανο να έρθουν στην εξουσία. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Αζερμπαϊτζάν θα είναι μακρά και ο Πασινιάν ανοίγει το δρόμο για αυτό γιατί θα πρέπει να γίνει συμφωνία σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γκασίμοφ.
Kommersant

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα μέσα Φεβρουαρίου στις 3 Μαΐου. Οι τιμές επηρεάζονται από τις προσδοκίες για απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τιμές μπορεί να υποστηριχθούν από μια επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ και τη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, γράφει η Kommersant.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Mikhail Vasilyev επισημαίνει ότι ο χρυσός ανταγωνίζεται άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν καταθέσεις σε δολάρια και ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Personal Brokerage στο BCS World of Investment, Sergey Yermolenko, σημείωσε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις “καθιστούν δυνατή την προσομοίωση μελλοντικών σεναρίων ανάπτυξης, κάτι που βοηθά τους συμμετέχοντες στην αγορά να εξισορροπήσουν σκόπιμα τα χαρτοφυλάκια”. Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός χάνει και πάλι την ελκυστικότητά του καθώς δεν υπάρχουν πληρωμές μερισμάτων.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να υποστηρίξουν τις τιμές του χρυσού. Σύμφωνα με την κορυφαία αναλύτρια του Freedom Finance, Natalya Milchakova, οι αναφορές για ορισμένες κεντρικές τράπεζες που αύξησαν το μερίδιο του χρυσού στα διεθνή τους αποθέματα ενδέχεται να εμποδίσουν την περαιτέρω πτώση των τιμών του χρυσού.

Ο Βασίλιεφ τόνισε ότι η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων «συνεχίζει να ισοπεδώνεται και υπάρχει αντιστροφή σε ορισμένα τμήματα, κάτι που δείχνει μια επικείμενη οικονομική ύφεση». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Milchakova δεν αποκλείει ότι αφού η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ ανακοινώσει την απόφασή της, το δολάριο μπορεί να αποδυναμωθεί και ο χρυσός να αυξηθεί.

Πληροφορίες από tass.com
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου