Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Επισιτιστική κρίση: Συναγερμός στη Δύση για ελλείψεις και έκρηξη τιμών στα τρόφιμα

Επισιτιστική κρίση: Συναγερμός στη Δύση για ελλείψεις και έκρηξη τιμών στα τρόφιμα
Ανησυχία στη Δύση και αναζήτηση εναλλακτικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τυχόν ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρής επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται η διεθνής κοινότητα καθώς εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης τα αποθέματα σιτηρών, πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς επίσης και επεξεργασμένων τροφών πλησιάζουν σε επικίνδυνο επίπεδο.

Εξάλλου ο παρατεταμένος πόλεμος έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την επάρκεια των αποθεμάτων τροφής μαρτυρά η δεύτερη κατά σειρά στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με το ενδεχόμενο επισιτιστικού «κραχ», εξαιτίας πρωτίστως της έλλειψης σιτηρών από την Ουκρανία.

Οι ΥΠΕΞ της G7 αναζητούν διέξοδο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα συζητήσουν το πώς θα τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των σιτηρών της Ουκρανίας ώστε να εξαχθούν στον κόσμο, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού, το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Έκκληση Μπλίνκεν να σταματήσει ο αποκλεισμός των λιμανιών

Έκκληση να σταματήσει ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας από το πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας έκανε με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε μία προσπάθεια να πιέσει τη Μόσχα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για πλήρη κατάληψη όλου του παραλιακού μετώπου της Μαύρης Θάλασσας, μετά από την Αζοφική.

«Η Ουκρανία είναι μια κρίσιμη πηγή γεωργικών προϊόντων και βασικός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας εμποδίζει αυτά τα αγαθά να φύγουν και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με υποσιτισμό και πείνα. Ο αποκλεισμός πρέπει να τελειώσει», έγραψε ο κ. Μπλίνκεν.

Διάγγελμα Μπάιντεν για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται έντονα για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, αφού τα ράφια στις υπεραγορές τροφίμων έχουν ήδη αδειάσει.

Σε μια «πυροσβεστική» κίνηση, διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας μέτρα για τη θεραπεία του φαινομένου, το οποίο προκάλεσε, όμως, αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, μόνο τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης εξαντλήσεως αποθεμάτων αυξήθηκε κατά 10%, φτάνοντας το 43% συνολικά, τη στιγμή που τρία στα τέσσερα βρέφη στις ΗΠΑ τρέφονται με βρεφικά γάλατα, ως μερικό ή ολικό υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος.

Σημειωτέον ότι το μερίδιο του βρεφικού γάλακτος «εκτός αποθέματος» έφτασε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το 40% στις 24 Απριλίου, ενώ σειρά καταστημάτων έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των τεμαχίων που διαθέτει προς τους καταναλωτές.

Πούτιν: Αύξηση στις εξαγωγές σιτηρών μετά τη φετινή συγκομιδή ρεκόρ

Η Ρωσία αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τους 130 εκατομμύρια τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στον τομέα της οικονομίας στη Μόσχα.

Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τα 133,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.

«Εάν συμβεί αυτό, κάτι το οποίο υπολογίζουμε, θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να παρουσιάσει κάποια εκτίμηση σχετικά με τις εξαγωγές.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές από την Ρωσία κατά την διάρκεια της νέας σεζόν Ιουνίου-Ιουλίου μπορεί να συμβάλουν μερικώς στην αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως στην περίπτωση που οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το Κίεβο δεν έχει επανακτήσει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η εκτίμηση που είχε κάνει τον Απρίλιο η εταιρεία συμβούλων Sovecom.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν αποκλεισθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που η ίδια αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές πληρωμών, τα οποία έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στην Μόσχα από τα τέλη Φεβρουαρίου και εξάγουν σιτηρά από την ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και σποραδικά από την Αζοφική Θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εστιάζοντας στο στρατηγικό ρόλο της Οδησσού για τα παγκόσμια αποθέματα, ανέφερε πως «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει συνήθης κίνηση του εμπορικού στόλου, κανένα συνηθισμένο λιμάνι που λειτουργεί στην Οδησσό. Πιθανώς αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην Οδησσό από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Χθες η Κομισιόν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν κολλήσει στη χώρα επειδή το ρωσικό ναυτικό μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο την περίοδο 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, πουλώντας 44,7 εκατ. τόνους στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα, την Αφρική και την Ευρώπη. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλιελαίου.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το 90% των σιτηρών και του ηλιελαίου αποστέλλονταν μέσω ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, μια διαδρομή που τώρα έχει κλείσει. Τα προβλήματα με τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία απειλούν να προκαλέσουν επισιτιστική κρίση, ιδίως σε φτωχότερες περιοχές όπως η Αφρική.

“20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία σε λιγότερο από τρεις μήνες χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ”, δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου