Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

«Πλήρης καταστροφή» στο Ντονμπάς, «ξεκάθαρες» απαντήσεις στην Άγκυρα ετοιμάζει η Φινλανδία


AP Photo/Francisco Seco
«Πλήρης καταστροφή» στο Ντονμπάς, «ξεκάθαρες» απαντήσεις στην Άγκυρα ετοιμάζει η Φινλανδία
efsyn.gr
Η ρωσική προέλαση για την κατάληψη του Ντονμπάς στην Ουκρανία εξακολουθεί να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, στην 86η ημέρα του πολέμου.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχτηκε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας «κατέστρεψαν πλήρως» την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, πως «επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση» και πως η κατάσταση έχει μετατραπεί σε «κόλαση και δεν πρόκειται για υπερβολή», και , αλλά «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου».

Ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 χθες στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι, που κατηγόρησε τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί,

Η Σεβεροντονιέτσκ και η Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ενώ ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις, που χωρίζει ποταμός, και τις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα. Ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν χθες άμαχους και στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο.

Στο μεταξύ η Μόσχα δημοσιοποίησε φωτογραφίες ομάδων ένστολων, που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, ανάμεσά τους 80 τραυματίες, και τόνισε ότι είναι «αιχμάλωτοι πολέμου» έπειτα από τη μακρά μάχη στο εργοστάσιο, αφού ανακοίνωσε ότι άλλοι σχεδόν 800 Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι στα χέρια των Ρώσων με το σύνολο να φτάνει τους 1.730 από τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, υποστήριξε σε χθεσινό βίντεο πως είναι ακόμη στο εργοστάσιο μαζί με άλλους διοικητές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την «επιχείρηση» που παραμένει κατ’ αυτόν σε εξέλιξη.

Το Κίεβο θέλει να οργανωθεί ανταλλαγή κρατουμένων και συνεχίζει να αποφεύγει να μιλήσει για παράδοση. «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου οι ισχυρότερες ξένες δυνάμεις να ενημερωθούν και, στο μέτρο που είναι δυνατό, να εμπλακούν στη διάσωση των ηρώων μας», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες βράδυ.
Νέο πακέτο βοήθειας από ΗΠΑ, δεν αποκλείει κυρώσεις σε αγοραστές πετρελαίου

Επίσης, αναφέρθηκε στο «γιγαντιαίο» πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης. «Για τους εταίρους μας δεν πρόκειται απλά για έξοδα ή δωρεές», έκρινε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Είναι συμβολή στην δική τους ασφάλεια, διότι η προστασία της Ουκρανίας σημαίνει δική τους προστασία έναντι των νέων πολέμων και κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει η Ρωσία».

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισεκ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα μέλος στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, αλλά θα κινηθεί προσεκτικά εξαιτίας του δυνητικού αντίκτυπου της κίνησης στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού.

Όμως αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει κι άλλο τις τιμές των καυσίμων, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τα ρεκόρ που συνεχίζουν να καταγράφουν στα πρατήρια παρά τις κινήσεις της, όπως η αποδέσμευση ποσοτήτων-ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα, σε εκλογική χρονιά.

Η Γκράνχολμ υποστήριξε πως το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και το σχέδιο της Ε.Ε. να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού θα μπορούσε να αφαιρέσει άλλο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το τέλος της χρονιάς.
Φινλανδία: Θα εξετάσουμε όσα έχει εκφράσει η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την απειλή βέτο της Τουρκίας, η πρώτη θα εξετάσει τις ενστάσεις τελευταίας και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Έχουμε λόγους να εξετάσουμε αναλυτικά όσα έχει εκφράσει η Τουρκία και να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ πειστική έκφραση υποστήριξης» τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης που δεχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι, όπως και η Σουηδία, εκτιμά την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ευελιξία» σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν πρέπει να δοθεί αφορμή σε κανέναν να αντιδράσει υπερβολικά, είπε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία. Και εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν.
Αμερικανορωσική κόντρα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στηλίτευσε τις «παλαβές» κυρώσεις λέγοντας ότι δεν δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή τους και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της» σχολίασε ο Μεντβιέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων». «Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε χθες τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας» ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, απέρριψε συλλήβδην τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων. Η κρίση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, τις δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την «κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε.
Η Ε.Ε. εξερευνά τρόπους να αξιοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες στο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ZDF.

Η φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα.

«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου