Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πληροφορίες ότι οι Ρώσοι διέσπασαν ουκρανικές αμυντικές θέσεις στο Ντονμπάς

Πληροφορίες ότι οι Ρώσοι διέσπασαν ουκρανικές αμυντικές θέσεις στο Ντονμπάς
«Κόλαση» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί.
Επικίνδυνη τροπή παίρνει για τη ουκρανική πλευρά η σύγκρουση στο Ντονμπάς καθώς πληροφορίες από φιλορωσικούς, αλλά και φιλοδυτικούς λογαριασμούς στο Twitter φέρουν τη ρωσική πλευρά να έχει καταφέρει να διασπάσει τις αμυντικές θέσεις σε κρίσιμα σημεία κοντά στην πόλη Ποπάσνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν καταλάβει διάφορα χωριά, ενώ οι Ουκρανοί έχουν υποχωρήσει στην πόλη του Σεβεροντόνετσκ. Εκφράζονται φόβοι ότι η επίθεση κερδίζει μομέντουμ απειλώντας στρατηγικά σημεία για τη μάχη στο ανατολικό μέτωπο.

Το Ντονμπάς που βρίσκεται στο επίκεντρο των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων, έχει καταστραφεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, την ώρα που ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεσμεύονται να ενισχύσουν το Κίεβο με δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει το Reuters.

O Ζελένσκι δήλωσε νωρίς σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε «κόλαση». Ο ίδιος χαρακτήρισε το γιγαντιαίο πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, επένδυση για την ασφάλεια της Δύσης.

Η Μόσχα θέλει πρωτίστως να κυριεύσει ολόκληρο το Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων που ελέγχουν εν μέρει από το 2014 φιλορώσοι αυτονομιστές. Ωστόσο «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην απελευθέρωση της περιφέρειας του Χαρκόβου», ενώ «οι δυνάμεις κατοχής επιδιώκουν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στο Ντονμπάς. Η κατάσταση εκεί είναι κόλαση και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 40 χθες Πέμπτη στη Σεβεροντονιέτσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών Σερχίι Χαϊντάι, που κατηγόρησε τους Ρώσους πως έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως σπίτια και προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου διαπίστωσε ότι η βιομηχανική πόλη έχει μεταμορφωθεί εδώ και μέρες σε πεδίο μάχης και σφυροκοπείται από το ρωσικό πυροβολικό.

Το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισιτσάνσκ αποτελούν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τις δύο πόλεις που χωρίζει ποταμός και τις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα.
Το Αζοφστάλ

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι σχεδόν 800 Ουκρανοί στρατιωτικοί οχυρωμένοι στα δαιδαλώδη υπόγεια της αχανούς χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης, παραδόθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο να φθάνει τους 1.730 από τη Δευτέρα.

Δημοσιοποίησε φωτογραφίες ομάδων ένστολων που βγαίνουν, ορισμένοι με επιδέσμους και πατερίτσες, έπειτα από τη μακρά μάχη στο εργοστάσιο που το Κίεβο χαρακτηρίζει «σύμβολο της αντίστασης». Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι η Μαριούπολη καταστράφηκε κατά 90% και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι στρατιωτικοί που βγήκαν από το εργοστάσιο, ανάμεσά τους 80 τραυματίες, είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο συνεχίζει να αποφεύγει να μιλήσει για παράδοση. «Θα κάνω τα πάντα προκειμένου οι ισχυρότερες ξένες δυνάμεις να ενημερωθούν και, στο μέτρο που είναι δυνατό, να εμπλακούν στη διάσωση των ηρώων μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι χθες Πέμπτη το βράδυ.
Βοήθεια δισ. δολαρίων στο Κίεβο

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 άρχισαν να μετράνε τα δισεκατομμύρια που θα δώσει κάθε χώρα-μέλος στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει, ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

Ακόμη, η κυρία Φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

 Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου