Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Οι ΗΠΑ παίζουν το Νεο-Οθωμανικό χαρτί;

Τίποτα, όπως λένε, δεν προμήνυε -και πάλι εδώ: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιδιαίτερη άποψη στις σχέσεις με τη Δύση, αυτή τη φορά στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι το πιο επαναστατημένο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τη Ρωσία και μάλιστα αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 το 2019, ένα πρωτόγνωρο θράσος για την πειθαρχημένη Διατλαντική Συμμαχία. Και τώρα, το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας όταν δεν υπάρχει αίτημα για ειρήνη.
Η Δύση επιτρέπει στον Ερντογάν πολλά. Παραδόξως, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ουάσιγκτον, μετά από επιδεικτικές κυρώσεις σε σχέση με τους S-400 - ακόμη και την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, που παραλίγο να κοστίσει στον Ερντογάν την εξουσία και πιθανώς τη ζωή του - οικοδομούν ακόμη στενότερη συνεργασία με δύστροπο «σουλτάνο». Αν και πάλι, με τη δημοκρατία, με την αμερικανική έννοια της λέξης, και με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Άγκυρα, δεν όλα είναι όπως θα έπρεπε.
Ποιο είναι το μυστικό του Προέδρου Ερντογάν; Πώς καταφέρνει να ασκήσει επιθετική πολιτική σε όλα τα μέτωπα και τις κατευθύνσεις προς όφελος της ενίσχυσης της Τουρκίας, του παντουρκισμού και της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας - και το κάνει με τέτοιο τρόπο που ακόμη και η Ουάσιγκτον αναγκάζεται να συμφωνήσει;
Η λίστα με τις επιτυχίες της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Αλλά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει απλώς πολλαπλασιάσει τη δραστηριότητά του, έχει αφαιρέσει τις αντιφάσεις, με το ποιος ήταν, και έχει ξεκινήσει νέους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης. Ας περάσουμε από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας με τα οποία ο Ερντογάν συνεργάζεται και ανταγωνίζεται επιτυχώς.

Στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν πέτυχε παραχωρήσεις στο πιο οδυνηρό του θέμα - τους Κούρδους. Στην Άγκυρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αναγνωρίζονται ως τρομοκράτες. Πρέπει να πω ότι οι Κούρδοι που μάχονται για την ανεξαρτησία είναι ένας λαός, που τόσες φορές η Ουάσιγκτον τους χρησιμοποίησε για δικούς της σκοπούς στη Μέση Ανατολή, τόσες φορές εγκαταλείφθηκε, αλλά κάθε φορά πιστεύουν ξανά την Αμερική και πεθαίνουν εξαιτίας των ψευδαισθήσεων τους. Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τραμπ σταμάτησε να υποστηρίζει τους Κούρδους στη Συρία, οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία και μετέφεραν το έδαφος στον έλεγχο της Άγκυρας.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, στην προσπάθεια για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που υποδέχτηκαν ενεργά τους Κούρδους ως πολιτικούς πρόσφυγες και υιοθέτησαν ακόμη και κυρώσεις για την προμήθεια όπλων στην Τουρκία, ο Ερντογάν πρότεινε ένα μανιφέστο δέκα όρων στους μελλοντικούς συμμάχους. Το έγγραφο καθοδηγεί πώς τα υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να συμπεριφέρονται στους Κούρδους, να εκδίδουν «τρομοκράτες», να διακόπτουν τις επαφές και να παύουν να υποστηρίζουν «οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ασφάλειας της Τουρκίας». Να τονίσουμε ότι η είσοδος των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη όχι τόσο για αυτούς, όσο για την Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο απόλυτος διαιτητής στην πατρίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία έχει ιστορικό ανταγωνισμό με την Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσιγκτον προσποιείται τον ανταγωνισμό μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα πιο ενεργά σε περιόδους προβλημάτων με την Τουρκία και αναγκάζοντας τους ορκισμένους εταίρους να συνεργαστούν όταν το απαιτούν τα παγκόσμια συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τώρα φαίνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρέμβει και να δώσει στους Τούρκους μια θέση στη στρατιωτική και ενεργειακή συμμαχία που χτίστηκε πρόσφατα χωρίς την Άγκυρα. Πρόκειται για μια εταιρική σχέση που επισημοποιήθηκε από τον νόμο των ΗΠΑ «On Security and Energy Partnership in the Eastern Mediterranean» τον Δεκέμβριο του 2019 (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019). Αυτή η συνεργασία έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να επιδιώξουν δύο στόχους: 1.ενέργεια: να αναπτύξουν νέες πηγές φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και της Αιγύπτου και την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) για να το παραδώσει στο νότιο Ευρώπη, να εξαναγκάσει το ρωσικό φυσικό αέριο και το 2.στρατιωτικό: να ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση μιας περιφερειακής συμμαχίας και νέων προμηθειών όπλων. Στο κείμενο του νόμου, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως απειλή στην περιοχή 25 φορές. Ο αγωγός φυσικού αερίου, πολύ ακριβός και τεχνικά περίπλοκος, ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά τώρα που η Ευρώπη δεσμεύτηκε να απαλλαγεί από το ρωσικό αέριο, έχει ανακτήσει τη σημασία του.

Σύμφωνα με φήμες, ένα άλλο αίτημα του Ερντογάν προς την Ουάσιγκτον είναι η άρση των κυρώσεων στα συστήματα S-400 και στην προμήθεια μαχητικών F-16 της Lockheed Martin. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης για υπάρχοντα αλλά απαρχαιωμένα μοντέλα - μια αγορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο επέβαλε κυρώσεις. Δεν υπήρχαν νέα για μήνες, αλλά στις 17 Μαρτίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο με επιχειρήματα υπέρ της Άγκυρας, επειδή οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία είναι «σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή κακόβουλης επιρροής στην περιοχή» και «θα υπηρετήσουν τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ». Επίσης στη λίστα με τις αγορές της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά βρίσκονται περισσότερα από 100 μαχητικά F35. Αυτός ο γιγαντιαίος εναέριος στόλος απαιτείται για να φτάσει και να ξεπεράσει κατά πολύ την Ελλάδα, η οποία έχει εκμεταλλευτεί τις κυρώσεις αγοράς όπλων από την Τουρκία, αγόρασε επιτυχώς μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, περιμένει ήδη F-35 από τις ΗΠΑ και επί του παρόντος κυριαρχεί στον αέρα.
Σαν να μην ήταν αρκετά ενεργές οι διμερείς σχέσεις, η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δημιούργησαν έναν κοινό «Στρατηγικό Μηχανισμό» στις 4 Απριλίου. Μια σύντομη ανακοίνωση σχετικά με τη νέα μορφή παραθέτει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος: οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προώθηση κοινών περιφερειακών και παγκόσμιων συμφερόντων. Και σε μια ξεχωριστή φράση - οι δύο χώρες «επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Εκ μέρους της Ουάσιγκτον, η παλιά μας φίλη, η επιμελήτρια της ριζοσπαστικοποίησης της Ουκρανίας, Βικτόρια Νούλαντ , είναι υπεύθυνη για τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» Είναι η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον στις 16-19 Μαΐου.

Τώρα εν συντομία για την επιτυχία της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ευρώπη. Η τριβή με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνιμη. Σε ολόκληρη την ήπειρο - και ειδικά στη Γερμανία - ο Ερντογάν κρατά το δαμόκλειο ξίφος για την πλημμύρα των προσφύγων από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Μόλις οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο γίνονται δυσεπίλυτα για οποιοδήποτε θέμα, ο Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα και απελευθερώνει έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εξαγοράσει την Άγκυρα και η διατήρηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος κοστίζει στις Βρυξέλλες αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Τουρκία δεν έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη το 1987, για αρκετές δεκαετίες οι Βρυξέλλες οδηγούσαν την Άγκυρα από τη μύτη, έως ότου ο ίδιος ο Ερντογάν γύρισε και ακολούθησε τον δικό του αυτοκρατορικό δρόμο. Ο Ερντογάν δεν προσέχει τα υδάτινα σύνορα των ευρωπαίων γειτόνων του, της Ελλάδας και της Κύπρου, και το 2019 πήγε να γεωτρήσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Γαλλία, όπως και η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδοσιακά υπερασπίστηκαν την Ελλάδα. Σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, παραλίγο να έρθει σε άμεση σύγκρουση με μέλη του ΝΑΤΟ. Θυμηθείτε τα λόγια του πρόεδρου Μακρόν τον Ιούνιο του 2020 για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ. Αφορούσαν τον συντονισμό των ενεργειών εντός της συμμαχίας τη στιγμή του στρατιωτικού επεισοδίου με την Τουρκία, όταν τρία από τα πολεμικά της πλοία στόχευσαν μια γαλλική φρεγάτα, η οποία αποφάσισε να ελέγξει ένα άλλο τουρκικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για λαθρεμπόριο όπλων.

Τον Μάρτιο, ο Ερντογάν υποστήριξε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να πούμε ότι τα Βαλκάνια έχουν ήδη γίνει η πατρίδα της Τουρκίας. Εκατοντάδες Τούρκοι ιμάμηδες που κήρυτταν στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, καθώς και ενεργές προμήθειες όπλων, έκαναν τον Ερντογάν «πατέρα» αυτών των λαών.

Στα μέσα Μαρτίου, ο Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ισραήλ, δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ για πρώτη φορά από το 2007 και χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιστορική». Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα απλοποιήσει τις αποφάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου το ισραηλινό λόμπι έχει ισχυρή επιρροή, και θα δώσει τη βάση για την είσοδο της Τουρκίας στη στρατιωτική και ενεργειακή εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συζήτησαν επίσης την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ερντογάν έκανε ειρήνη και με έναν άλλο δύσκολο γείτονα, τη Σαουδική Αραβία, και συγκεκριμένα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Οι αντίπαλοι για την ηγεσία στην περιοχή αγκάλιασαν και εγκαινίασαν μια νέα εποχή στις σχέσεις.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ, παρεμπιπτόντως, διαχειρίζεται ο τουρκικός στρατός μετά την καταστροφική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και την τελευταία δεκαετία, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει τιμή τιμής την ενίσχυση του εθνικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο από τη βούληση της Δύσης. Τώρα τα τουρκικά drones συμμετέχουν (και βοηθούν στη νίκη, όπως στην περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Όμως ο Ερντογάν έχει προβλήματα με την Κίνα. Ο Τούρκος ηγέτης, ως μουσουλμάνος και ως Τούρκος, έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τα δικαιώματα του λαού των Ουιγούρων - και το ζήτημα των Ουιγούρων είναι τόσο οξύ για την Κίνα όσο και το ζήτημα των Κούρδων για την Τουρκία. Το 2019, η Άγκυρα κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Ουιγούρους. Και το 1995, ο Ερντογάν, ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Το Ανατολικό Τουρκεστάν είναι η γενέτειρα των Τούρκων, το λίκνο της τουρκικής ιστορίας, πολιτισμού και πολιτισμού». Αυτό που είναι το Ανατολικό Τουρκεστάν για τον παντουρκιστή Ερντογάν είναι η Αυτόνομη Περιοχή του Σιντζιάνγκ Ουιγούρ για την Κίνα. Ταυτόχρονα όμως, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνδυάσει τη στρατηγική της στον «Μεσαίο Διάδρομο» με την κινεζική πρωτοβουλία «Belt and Road».

Τέλος, το πιο σημαντικό για εμάς: πώς και προς όφελος ποιών εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας; Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διάσωση του προέδρου Ερντογάν από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ναι, αποφάσισε προς το συμφέρον της ασφάλειας της χώρας του να αποκτήσει συστήματα S-400 και υπέφερε πολύ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτό. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Ερντογάν ξεκίνησε τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος φέρνει ρωσικό αέριο στη νότια Ευρώπη. Ναι, αρνείται σταθερά να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και, στη σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία, καταβάλλει προσπάθειες να οργανώσει διαπραγματεύσεις. Η ανεξαρτησία του Ερντογάν σε πολλά ζητήματα αποτελεί παράδειγμα για άλλους. Η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από την ταραχή της Τουρκίας τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όλες αυτές οι αποφάσεις υλοποιούν πρωτίστως τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας. Και σε πολλά δύσκολα ζητήματα, ο Ερντογάν βρέθηκε στην άλλη πλευρά του μετώπου. Στη Συρία, η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η Ρωσία υπερασπίζεται την κρατική ακεραιότητα στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης. Στη Λιβύη, Τούρκοι πληρεξούσιοι πολέμησαν στην αντίθετη πλευρά της Ρωσίας. Η ενεργή υποστήριξη της Άγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνέβαλε στη μετάβαση τον Σεπτέμβριο του 2020 σε πόλεμο και θύματα. Οι σχέσεις του Ερντογάν με την Ουκρανία βάθυναν μέχρι το σημείο της κοινής παραγωγής drones Bayraktar. Πρέπει να πούμε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συμμετάσχει σε κάθε στρατιωτική σύγκρουση όπου η Ρωσία βρίσκεται στην άλλη πλευρά.  Στο Καζακστάν και την Κεντρική Ασία, ο Ερντογάν προωθεί ενεργά την τουρκική ενοποίηση, ανταγωνιζόμενος όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Χτυπώντας το σύγχρονο πιο ιερό -την Κριμαία μας- ο Ερντογάν υποστηρίζει προβοκάτορες μεταξύ των Τατάρων της Κριμαίας, όπως ο ηγέτης της οργάνωσης «Mejlis του λαού των Τατάρων της Κριμαίας»*, που απαγορεύεται στη Ρωσία, Μουσταφά Τζεμίλεφ. Οι πρόσφυγες δεν είναι ιδιαίτερα αρεστοί στον Ερντογάν, αλλά οι 20.000 Ουκρανοί αντιμετωπίζονται πολύ φιλόξενα τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία ήταν πάντα πολύ επωφελής για την Άγκυρα. Η τουρκική κατασκευαστική επιχείρηση έχει κατακτήσει καλά τη Ρωσία, τα γεωργικά προϊόντα γεμίζουν τα ρωσικά σούπερ μάρκετ. Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και σε περίπτωση πανδημίας, πολλά εκατομμύρια τουρίστες μας αναπληρώνουν ετησίως το τουρκικό ταμείο.
Επιπλέον, η τρέχουσα ανακατανομή του κόσμου που προκαλείται από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία τον κύριο δικαιούχο στην ευρασιατική ήπειρο. Η Άγκυρα είναι πιθανό να γίνει ο κύριος κόμβος για μια ποικιλία δραστηριοτήτων επιμέρους κυρώσεων - χρηματοοικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές. Η Τουρκία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να γίνει εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη -αέριο από κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο- και να είναι ο κύριος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες γνώρισαν τη μεγαλύτερη ίσως άνθηση που έγινε ποτέ τους τελευταίους μήνες και θα μεταφέρουν τα δύο τρίτα της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι. Η αγορά ακινήτων αναπτύσσεται για την εισροή Ρώσων: 1.152 συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον Απρίλιο, διπλάσιες από τον Απρίλιο πέρυσι. Ρώσοι εκατομμυριούχοι μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και μεταφέρουν γιοτ σε φιλικά τουρκικά ύδατα, ενώ επενδύουν και σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Η απροσδόκητη οικονομική ώθηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να πάρει τώρα η τουρκική οικονομία, το κύριο αδύναμο σημείο της πολιτικής του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, εκτιμά πολύ τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση και αντιμετωπίζει με μεγάλη προσοχή το τουρκικό κεφάλαιο που εργάζεται στη δυτική κατεύθυνση.

Έτσι, ο Πρόεδρος Ερντογάν, όπως κανείς άλλος στον κόσμο, καταφέρνει να εξισορροπήσει δυναμικά τα δικά του συμφέροντα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κάτι που του συγχωρεί πολλές επιθέσεις και δεν φαίνεται να αντιτίθεται στις φιλοδοξίες του, μεγάλης κλίμακας. Ίσως όμως το γεγονός είναι ότι οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν απλώς ταιριάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες; Άλλωστε, η αυτοκρατορική επέκταση της Τουρκίας στρέφεται κατά της Ευρώπης, την οποία η Ουάσιγκτον πάντα χαίρεται να αποδυναμώνει, ενάντια στην Κίνα, τον κύριο Αμερικανό ανταγωνιστή.
Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι η δεύτερη μετά τον αμερικανικό στρατό, η μόνη μεγάλη μουσουλμανική χώρα (η δεύτερη είναι η Αλβανία) και το μόνο μέλος του οποίου το έδαφος εκτείνεται ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Ασία. Και ο ίδιος ο Ερντογάν τονίζει ακούραστα τον σημαντικότερο ρόλο του στο ΝΑΤΟ. Η συμμαχία έχει γίνει γι 'αυτόν ένας εξαιρετικός μηχανισμός για την απόκτηση οφελών και πλεονεκτημάτων, όπως, για παράδειγμα, τώρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Όσον αφορά την Τουρκία και τη Ρωσία, η κοινή ιστορία περιλαμβάνει 12 πολέμους, κατά μέσο όρο, ένας ρωσοτουρκικός πόλεμος κάθε 25 χρόνια. Από την προοπτική των ΗΠΑ, αυτή είναι μια εξαιρετική ιστορία, και ας επιταχυνθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεριμνούν ώστε ο Ερντογάν, στις νεο-οθωμανικές και παντουρκιστικές του φιλοδοξίες, να κυριαρχήσει στην περιοχή: το αυτοκρατορικό του σχέδιο παίζει να «συγκρατήσει» και να «ανατρέψει» τη Ρωσία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και, κατά συνέπεια, του ΝΑΤΟ. Εάν χρειάζεται να έχει πληρεξούσιο στην Ευρασία, τότε ας είναι ο Ερντογάν. Και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλα όσα έχει πάρει, τότε η αποσταθεροποίηση, το χάος είναι επίσης μια επιλογή.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τους αμερικανικούς υπολογισμούς και χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία προς όφελός του για να προωθήσει τους ορίζοντες του δυνατού. Και είναι χρήσιμο για τη Ρωσία να κρατά έναν τέτοιο εταίρο πιο κοντά από έναν φίλο, όπως δίδαξε ο μεγάλος Κινέζος στρατηγός Sun Tzu.
 Βερόνικα Κρασενίννικοβα RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου