Σολτς-Μακρόν ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση πυρός αλλά η Ισπανία στέλνει οπλισμό και άνδρες στην Λετονία
Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.Αυτό μεταδίδει η Φ.Καραβίτη στο ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.
Ο καγκελάριος Σολτς και ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.
Η Ισπανία στέλνει αντιαεροπορικά στη Λετονία
Η Ισπανία θα στείλει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων στη Λετονία, καθώς και εκατό στρατιώτες, για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.
Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος NASAMS θα αποτελούν μέρος της ενίσχυσης που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία μετά την είσοδο στην Ουκρανία των ρωσικών στρατευμάτων, διευκρινίζει η εφημερίδα.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό από την κρατική τηλεόραση, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες αρκέστηκε να επαναλάβει την “απόλυτη δέσμευση” της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.
“Έχουμε σήμερα στρατεύματα στη Λετονία, αλλά και στη Λιθουανία, έχουμε πλοία μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου