Ενα πολύχρωμο ποτάμι ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό
Απόστολος ΛυκεσάςΤη συναυλία στήριζαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και δεκάδες σύλλογοι και συλλογικότητες που είχαν μάλιστα οργανώσει δρώμενα από το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.
Δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς, ένα πολύχρωμο πολύμορφο ποτάμι, κυρίως νέοι άνθρωποι, πλημμύρισαν χθες την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη για περισσότερες από 7 ώρες και ένωσαν τη φωνή τους με πάνω από 65 καλλιτέχνες στέλνοντας μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και όλων των πολέμων όπου Γης, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το αιματοκύλισμα των λαών. Ηταν αναμφιβόλως το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 50 χρόνια, το οποίο έτυχε και διεθνών παρεμβάσεων και μηνυμάτων από καλλιτέχνες όπως ο Roger Waters των Pink Floyd και ο Bryan Eno.
Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μυστακίδης, με ηθικό υψηλό και χαμογελαστό!
Οι διοργανωτές –Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος– πέτυχαν έναν άθλο και σίγουρα όσοι δεν τον παρακολούθησαν έχασαν την ευκαιρία να πουν ότι συνέβαλαν στη διοργάνωση, συμμετείχαν ή απλώς παρευρέθηκαν. Ακόμη και η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής της συναυλίας (8η Μαΐου) δεν ήταν τυχαία και γι’ αυτό δεν έλειψαν οι αναφορές στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και το σήμα έναρξης δόθηκε στις 5 το απόγευμα με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν στην πλατεία, ενώ το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε από τα ηχεία ήταν το «Goodbye Blue Sky» των Pink Floyd.
Τραγούδια
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα ανθρώπινο ποτάμι κατέβαινε προς την Αριστοτέλους η οποία ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτη μέχρι τη Μητροπόλεως. Στοιχηματίζουμε ότι το πλήθος έφτασε τελικά μέχρι την Τσιμισκή.
Ολα τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν αντιπολεμικά, αντιφασιστικά, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων από όπου κι αν προέρχονται –πολλοί καλλιτέχνες ζήτησαν από τον κόσμο να υπερασπίζεται ενεργά τους πρόσφυγες– και έφτασαν μέχρι τον σχολιασμό πρόσφατων γεγονότων, όπως η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
Κωνσταντίνος Πουλής, Σπύρος Γραμμένος, Γιάννης Ταυλάς, λίγο προτού βγουν στη σκηνή
Η ερμηνεία του τραγουδιού –που γράφτηκε μετά τη δικαστική απόφαση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Πισπιρίγκος» και ερμηνευτές τον Σπύρο Γραμμένο μαζί και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Πουλή– ξεσήκωσε το κοινό και για τις αναφορές του σε δολοφονίες αντίστοιχες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως του Παύλου Φύσσα και του George Floyd που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα.
«Νιώθω υπέροχα», έλεγε στην «Εφ.Συν.» λίγο πριν ανέβει στην σκηνή ο Σπύρος Γραμμένος, σαρκάζοντας μάλιστα πως «το ότι ήρθα στη Θεσσαλονίκη και δεν πήγα στη συναυλία της Αθήνας τα λέει όλα». Η ατμόσφαιρα στα «καμαρίνια», δηλαδή πίσω από τη σκηνή, ήταν στιγμές στιγμές ακόμη και συγκινητική καθώς πολλοί καλλιτέχνες συναντιούνταν για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο που είχε επιβληθεί τα δύο χρόνια της πανδημίας. Κοινή συνισταμένη είχαν το τι έκαναν, πώς πέρασαν, αν αντέχουν ακόμη οικονομικά και τι σχεδιάζουν το καλοκαίρι προκειμένου να αναπληρώσουν κάπως τις απώλειες.
Δυο δυο στη σκηνή
Ηταν τέτοιο το πλήθος τραγουδιστών, μουσικών και σχημάτων που δύσκολα προλάβαινε κανείς να ανταλλάξει περισσότερα λόγια, ενώ στη σκηνή αναλογούσε περίπου ένα τραγούδι στον καθένα. Γι’ αυτό υπήρξαν περιπτώσεις που ανέβηκαν και δυο δυο στη σκηνή –Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Ζερβουδάκης– προκειμένου να προλάβουν το… ωράριο κοινής ησυχίας. «Στέλνουμε μήνυμα στις ηγεσίες του κόσμου, σε όλες τις εξουσίες, για την ειρήνη. Στέλνουμε το μήνυμα του ποιητή Κώστα Βάρναλη στους λαούς «να μην σκοτώνονται για τ’ αφέντη το φαΐ»», μας έλεγε ο Βασίλης Λέκκας. «Ξανασυναντηθήκαμε οι καλλιτέχνες σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την ειρήνη, δηλαδή για καλό σκοπό», πρόσθεσε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.
Μία «θεσμική» παρέα: Σπύρος Μπιμπίλας από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Δημήτρης Ζερβουδάκης από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Κώστας Κεχαγιόγλου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος
Εκτός από τα μηνύματα των ξένων καλλιτεχνών, χαιρέτισαν τη συναυλία οι συνθέτες Σταμάτης Κραουνάκης και Γιώργος Καζαντζής που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν λόγω υποχρεώσεων, ενώ το «παρών» έδωσε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Ενα μικρό επεισόδιο που δημιούργησε ομάδα υγειονομικών σε αναστολή οι οποίοι ήθελαν να διαβάσουν κείμενό τους στη συγκέντρωση –οι διοργανωτές τούς το αρνήθηκαν– δεν έλαβε μεγαλύτερη διάσταση χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Στον χώρο, σε περίπτερο της ΑΡΣΙΣ συγκεντρωνόταν βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενώ το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης είχε δικό του χώρο για παροχή βοήθειας εφόσον χρειαζόταν. Τη συναυλία στήριζαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και δεκάδες σύλλογοι και συλλογικότητες που είχαν μάλιστα οργανώσει δρώμενα από το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το σκεπτικό των διοργανωτών ήταν σαφές και αναπτύχθηκε σε πολλές παραλλαγές από μικροφώνου στη διάρκεια της συναυλίας: «Ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική. Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες. Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., κυρίως όμως τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας. Καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου είδους συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων»
ΕΦΣΥΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου