Το Παρίσι «θα συνεχίσει και θα ενισχύσει» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, που επισκέπτεται το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «γνωστοποίησε την απόφασή του στον (Ουκρανό) πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνεχίσει και μάλιστα να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη» προς την Ουκρανία, είπε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί», τόνισε η υπουργός, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην «παράδοση οπλισμού».
Ο Μακρόν είχε ήδη ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ιδίως πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων .
Αυτά τα οβιδοβόλα «απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά όπλα», είπε ο Κουλέμπα, ευχαριστώντας την Κολονά. «Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα όπλα που φτάνουν από τη Γαλλία και για κάθε όπλο είμαστε ευγνώμονες».
Η Κολονά ανέφερε ότι άλλες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στις «επόμενες εβδομάδες», υπολογίζοντας σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό ποσό της βοήθειας που κατέβαλε η Γαλλία, τόσο σε στρατιωτικό όσο και ανθρωπιστικό επίπεδο.
«Η Γαλλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία περισσότερο από τους συμμάχους της, αλλά η δέσμευσή μας είναι ισχυρή να παρέχουμε στην Ουκρανία αμυντικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε η υπουργός.
Στόχος είναι να «καταστήσει το τίμημα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας αφόρητο για τη Ρωσία», η οποία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Συνάντηση Ζελένσκι με την Γαλλίδα ΥΠΕΞ. REUTERS
«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να ενταχθεί στην ΕΕ»
Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «εξοπλίζει ενεργά την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με επιθετικά όπλα», παρά την «καλή σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ του Μακρόν και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι άμεσες και ειλικρινείς», είπε η Κολονά.
Αναφέρθηκε επίσης στο «νόμιμο αίτημα» της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θεωρώντας ότι η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, «είναι υπέρ της προσέγγισης με την Ουκρανία και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς» και για το άνοιγμα «οδών αλληλεγγύης και συνεργασίας».
Στις αρχές Μαΐου, ο Μακρόν είχε προτείνει την ένταξη του Κιέβου σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», εν μέσω συζητήσεων για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας, κρίνοντας ότι θα χρειαστούν «δεκαετίες» για αυτήν τη χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ο Ζελένσκι απάντησε στη συνέχεια στις 21 Μαΐου ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική» στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου