Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Χανιά: Δυναμώνει η αλληλεγγύη στους 8 διωκόμενους φοιτητές

«Στους φοιτητές δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές». Με αυτό το σύνθημα δεκάδες φοιτητές και μέλη εργατικών σωματείων δήλωσαν τη στήριξη τους στους 8 συναδέλφους του Πολυτεχνείου Κρήτης που κλήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην ασφάλεια Χανίων στα πλαίσια της προανάκρισης που ξεκίνησε μετά από απαίτηση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως!

Οι κατηγορίες της «αρπαγής κατά συναυτουργία, και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας ΝΠΔΔ» ασκήθηκαν σε βάρος των 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης για κινητοποίηση τους τον περασμένο Φθινόπωρο στο γραφείο του κοσμήτορα του τμήματος ΗΜΜΥ, μια κινητοποίηση για την οποία ο κοσμήτορας κατήγγειλε τους φοιτητές του για «ομηρεία»!
Την ίδια στιγμή τη στήριξη τους δήλωσαν στους φοιτητές πολλά εργατικά σωματεία: Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ, Ιδιωτικοί υπάλληλοι, σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σωματείο Οικοδόμων, Σωματείο Επισιτισμού, Σωματείο Τροφίμων και Ποτών και δεκάδες συλλογικότητες Ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ΗΜΜΥ Μιχάλης Παπαλιός έκανε λόγο « για διώξεις που σκοπό έχουν να μας τρομοκρατήσουν. Όμως οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τρομοκρατούνται, έχουμε τεράστια στήριξη πανελλαδικά από πάνω από 70 συλλόγους που καταδικάζουν τις ενέργειες της Υπουργού. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας μέχρι τέλους, θα συνεχίζουμε καθημερινά να παλεύουμε για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.»


Η Μυρτώ Πασχαλίδη από το σύλλογο φοιτητών αρχιτεκτονικής υπογράμμισε ότι «όλος ο δημοκρατικός κόσμος καταδικάζει την προσπάθεια ποινικής δίωξης απέναντι στους φοιτητές. Δεν τρομοκρατούμαστε και τίποτα δεν θα μας ανακόψει από την συνδικαλιστική και πολιτική μας δράση. »

Αναφορικά με τη κατηγορία ότι οι φοιτητές στα πλαίσια κινητοποίησης τους κράτησαν για 4 ώρες στο γραφείο του τον κοσμήτορα της σχολής ΗΜΜΥ, ο φοιτητής Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος υπογράμμισε πως «όλη η κατηγορία βασίζεται σε μια ανακοίνωση της κοσμητείας του ΗΜΜΥ που έλεγε ότι εμείς παρεμποδίσαμε τον κοσμήτορα να πάει στο μάθημα και τον κρατήσαμε σε καθεστώς ομηρείας. Αυτό είναι ένα τρομερό ψέμα! Τα 5 χρόνια που είμαι στα Χανιά έχουν γίνει χιλιάδες κινητοποιήσεις ποτέ κανείς καθηγητής δεν σκέφτηκε καν να διανοηθεί ότι αυτό είναι ομηρεία, ήταν μια κινητοποίηση όπως όλες οι άλλες απλά η κοσμητεία του ΗΜΜΥ για να υπηρετήσει το δικό της καθεστώς μέσα στη σχολή, που δεν την νοιάζει η εκπαίδευση των φοιτητών και των φοιτητριών αλλά πως θα κάνει «μπίζνες» με τις εταιρείες, προχώρησε σε αυτήν την καταγγελία σε βάρος μας». Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια «τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα που είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό». Και η Ιωάννα Στασινού ανέφερε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι διώξεις είναι μια κίνηση τρομοκράτησης των φοιτητικών συλλόγων. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράστασης σε όλο το Χανιώτικο λαό, σε όλους τους εργαζόμενους και τις συλλογικότητες, να σταθούν στο πλάι των φοιτητών που αμφισβητούν, δρουν, αγωνίζονται και μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα».

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα γραφεία της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων
Γιώργος Κώνστας ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου