Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ντονμπάς: Η Ρωσία «χτυπάει» το Σλοβιάνσκ, ενώ οι Ουκρανοί κερδίζουν εδάφη στο Σεβεροντονέτσκ

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις ενόψει επίθεσης στην πόλη Σλοβιάνσκ, στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, προειδοποίησε χθες Παρασκευή μέσω Facebook το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, στην περιοχή βρίσκονται ως και 20 σχηματισμοί μάχης του ρωσικού στρατού, με μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που διαθέτουν από 600 ως 800 στρατιωτικούς η καθεμιά.

Διοικητικά, η Σλοβιάνσκ υπάγεται στην περιφέρεια Ντονέτσκκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει διακηρυγμένο στόχο να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, την περιοχή που αποκαλείται Ντονμπάς, στον πόλεμο που πλέον έχει εισέλθει στην 101η του ημέρα. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές ημέρες.


Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως η Σεβεροντονιέτσκ έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια τους, όμως η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε χθες πως ανακατέλαβε το 20%, παρά τις σφοδρές ομοβροντίες του ρωσικού πυροβολικού. «Ενώ πριν η κατάσταση ήταν δύσκολη, το ποσοστό (που κατείχε η Ρωσία) ήταν κάπου γύρω στο 70%, τώρα τους έχουμε ήδη απωθήσει, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν το 20%», δήλωσε ο Ουκρανός περιφερειάρχης.
Μεγάλο κόστος από το ρωσικό πυροβολικό

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι σε πυραυλικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επικράτεια της Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες εξοντώθηκαν 360 «εθνικιστές» και καταστράφηκαν 49 οπλικά συστήματα και στρατιωτικά οχήματα.


Σταθμός παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών στην πόλη Σλοβιάνσκ ήταν ανάμεσα στους στόχους που καταστράφηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ. Στην περιοχή της Σλοβιάνσκ βρίσκεται το αρχηγείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς και δεκάδες στόχους στη Μικολάιφ (νότια), σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου