Σε ρωσικό κλοιό το εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ
efsyn.gr
Το επίκεντρο της ρωσικής προώθησης στην ανατολική Ουκρανία έχει γίνει το Σεβεροντονέτσκ: μια μικρή πόλη στην επαρχία Λουγκάνσκ, πάνω από το 90% της οποίας ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις.
Φιλορώσοι αντάρτες του Ντονμπάς υποστήριξαν ότι έχουν περικυκλώσει το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ. «Μια μικρή ομάδα Ουκρανών μαχητών δεν μπορεί να φύγει πλέον από το εργοστάσιο. Όλες οι οδοί διαφυγής είναι αποκομμένες για αυτούς», ανέφερε ο «πρεσβευτής» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στη Μόσχα, Ραντιόν Μιρόσνικ.
Στο πολιορκημένο Αζότ φέρεται να υπάρχουν και αρκετοί άμαχοι, καθώς το Κίεβο ανακοίνωσε προσφάτως ότι πολλές εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χρησιμοποιούν τα υπόγειά του ως καταφύγια.
Η κατάσταση αυτή θυμίζει ό,τι συνέβη στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες κάτοικοι και Ουκρανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ και παρέμειναν περικυκλωμένοι εκεί για εβδομάδες, μέχρι που τελικά παραδόθηκαν. Πολλοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες είναι τώρα αιχμάλωτοι των Ρώσων.
Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι έντονες μάχες συνεχίζονται στο Σεβεροντονέτσκ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία καταφεύγει σε οπλικά συστήματα που διακινδυνεύουν να υπάρξουν «σημαντικές παράπλευρες ζημιές και απώλειες αμάχων». Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «οι σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο είναι συνεχείς και οι δύο πλευρές πιθανόν να υφίστανται υψηλούς αριθμούς απωλειών».
Ο περιφερειακός κυβερνήτης της πόλης Σέρχι Γκαϊντάι υποστήριξε ότι ρωσικός βομβαρδισμός στο χημικό εργοστάσιο Αζότ προκάλεσε ισχυρή πυρκαγιά μετά τη διαρροή τόνων πετρελαίου. Δεν ξεκαθάρισε εάν κατασβέστηκε η φωτιά στο εργοστάσιο.
Το Σεβεροντονέτσκ είναι μια από τις τελευταίες πόλεις που στέκονται στο δρόμο της Ρωσίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας του Ντονμπάς. Η θέση της στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα. Ο έλεγχος της περιφέρειας του Ντονμπάς θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Οι εξελίξεις της ημέρας
► Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επισκέφθηκε το Κίεβο, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύθηκε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια απάντηση στην επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
► Περίπου 300.000 τόνοι σιτηρών είναι ενδεχόμενο να έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκες, για τις οποίες, το Κίεβο πιστεύει ότι καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Βισότσκι είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία, κατά την έναρξη του πολέμου (24 Φεβρουαρίου), στις αποθήκες, ενός από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς αποθήκευσης στο λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, είχαν αποθηκευτεί 250.000-300.000 τόνοι σιτηρών, κυρίως σιταριού και καλαμποκιού.
► Σε μια «συμβολική» κίνηση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου.
► Η οικογένεια του Βρετανού Σον Πίνερ που καταδικάστηκε σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ζήτησε την ανταλλαγή ή την απελευθέρωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου