Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η επόμενη ημέρα μετά το «ράπισμα» στην κάλπη της πολιτικής Μακρόν


AP Photo/Jean-Francois Badias
Η επόμενη ημέρα μετά το «ράπισμα» στην κάλπη της πολιτικής Μακρόν
efsyn.gr
Ο Γάλλος πρόεδρος θα αναγκαστεί να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν η παράταξη του προέδρου της Γαλλίας, μετά το πέρας του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών, αν και παραμένει πρώτο κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός Ensemble! (Μαζί!) εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Η αριστερή συμμαχία δεν κέρδισε το στοίχημα της πρωτιάς γίνεται όμως αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας σε μια μέχρι πρότινος κατακερματισμένη Αριστερά τη δυνατότητα να μιλά με ενιαία και ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου