Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Ανοίγουν διάδρομοι για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία - Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

AP Photo/Dmytro Kumaka1
Ανοίγουν διάδρομοι για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία - Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις
efsyn.grΤην οργάνωση διαδρομών εξαγωγής σιτηρών μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, αλλά και την έναρξη συνομιλιών με τις χώρες της Βαλτικής, ώστε να αποτραπεί επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κριθεί το μέλλον του εργοστασίου χημικών Αζότ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν οργανωθεί δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Σενίκ, δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επισημαίνοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία, τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, αναφέρει ότι περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και πως οι ποσότητες αυτές γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς. Σύμφωνα με τον Σενίκ, η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων.

«Υπέρμετρη πολεμική ισχύ»

Γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης-κλειδί της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα χρησιμοποιεί υπέρμετρη πολεμική ισχύ για τη σταδιακή κατάληψη των περιοχών αυτών, ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να προετοιμάζει την ανάπτυξη ενός τρίτου τάγματος από διάφορους σχηματισμούς μάχης τις πρόσφατες εβδομάδες.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Σεβεροντονέτσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, ανακοίνωσε ότι παρά την ασφυκτική ρωσική πίεση, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου Αζότ, όπου φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

«Το Αζότ δεν είναι μπλοκαρισμένο, οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους δίπλα στο εργοστάσιο», δήλωσε και επισήμανε ότι ο ίδιος αναμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταλάβουν την πόλη είτε σήμερα είτε αύριο, Δευτέρα.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι με επίθεση ρωσικών πυραύλων τύπου κρουζ καταστράφηκε μεγάλη αποθήκη με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα στην περιοχή Τερνόπιλ, κοντά στη Λβιβ.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Kalibr τύπου κρουζ, για την καταστροφή της αποθήκης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 κοντά στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Τερνόπιλ, Βολοντίμιρ Τρους, ανακοίνωσε ότι έπειτα από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Χόρτκιβ καταστράφηκε μερικώς στρατιωτική εγκατάσταση και τραυματίστηκαν 22 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Τρους, την πόλη έπληξαν τέσσερις πύραυλοι.

«Όλοι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Μαύρη Θάλασσα. Μια στρατιωτική εγκατάσταση καθώς και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν μερικώς. Δεν υπάρχουν νεκροί αλλά έχουμε τραυματίες – 22 άνθρωποι νοσηλεύονται», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα 12χρονο παιδί. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν τέσσερα κτίρια διαμερισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου